Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Refugees: Ny tragedi kräver att EU nu ingriper på de nordafrikanska rutterna

DELA MED SIG:

publicerade

on

20131008PHT21745_originalDen 18 april drabbade en annan tragedi Medelhavet med ytterligare en förlisning av en båt full med migranter från Somalia. S&D-gruppen har efterlyst omedelbara åtgärder för att förhindra mer meningslösa dödsfall i Medelhavet.

För S&D ligger den rätta lösningen på bordet som den har formulerats av den italienska regeringen med migrationspakten.

S&D-gruppens ordförande Gianni Pittella sa: "Den nya, femtiofte tragedin i Medelhavet visade att migrationskrisen är långt ifrån löst. Det var lätt att förutse, när sommaren närmade sig och stängningen av Balkanrutten, att fler och fler migranter kommer att försöka den farliga havsöverfarten från Nordafrika. Det finns ingen mer tid att slösa. Medlemsstaterna bör fullt ut utnyttja migrationspakten som nyligen lagts fram av den italienska regeringen. Den bör granskas som en prioriterad fråga eftersom det kan vända ut att vara den allra sista livlinan för Europa.Vi uppmanar utrikesrådet i dag att ge en positiv reaktion på detta.

"Våra tankar går till familjerna till alla som omkom i Medelhavet under helgen. Jag skulle säga att dessa dödsfall borde vara en väckarklocka för Europa, men hur många fler väckarklockor behöver Europa? Det är över två och ett halvt år sedan mer än 500 migranter drunknade utanför Lampedusas kust och sex månader sedan Alyan Kurdis kropp spolades upp på en turkisk strand. Båda dessa var avsedda att vara "väckningssignaler" eller "vändpunkter" för Europa, men i Verkligheten, trots de första uttrycken av upprördhet och uppmaningar till åtgärder, har alldeles för lite åtgärder vidtagits. Kommissionen och de nationella regeringarna måste nu äntligen agera för att förhindra fler onödiga dödsfall."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend