Anslut dig till vårt nätverk!

Försvar

#GunControl: leda MEP att presentera ändringar i förslaget om skjutvapen på onsdag

DELA MED SIG:

publicerade

on

skjutvapenAmendments tabled by Parliament’s lead MEP to a Commission proposal to revise the EU firearms directive will be discussed in the Internal Market Committee on Wednesday at around 11.20. The committee chair and rapporteur on this file, Vicky Ford (ECR, UK), says that any changes to the directive must strike a balance between the right to own certain types of firearms and controls appropriate to the risk they present.

I hennes 86 ändringar, Ford söker bland annat att:

  • införa tydligare regler om avfyrningsvapen så att alla skjutvapen som har omvandlats till avfyrningsämnen även fortsättningsvis ska omfattas av europeiska lagar
  • clarify that a firearm should only be considered deactivated if the process is truly irreversible and the weapon can never be used again, as well as many other amendments on deactivation to address significant problems with the implementing regulation on deactivation, which came into force on 8 April. “These have implications for public security and is also causing great confusion for many law abiding citizens who want to comply with the law but find it impossible to do so”, said Ford
  • reword the Commission’s proposal to ban semi-automatic firearms that resemble automatic firearms since this has been tried by many member states and has been found to be legally impractical
  • definiera tillstånd för skjutvapen som används för historiska ändamål mer strikt. Dessa bör endast beviljas om säkerhetsåtgärder finns på plats och från fall till fall, enligt varje medlemsstats bedömning, och för att upprätthålla en bestämmelse för särskilda fall där medlemsstaterna kan tillåta vissa personer att inneha annars förbjudna skjutvapen
  • införa krav på säker lagring, som kan omfatta kontroller på plats
  • establish an effective “monitoring system” for the acquisition and possession of firearms, including “medical checks, which may be on a continuous or periodic basis”, but suggesting that member states should be responsible for deciding how this could be best achieved in their own countries
  • förbättra informationsdelningen mellan EU:s medlemsländer, inklusive när ett tillstånd har vägrats
  • ensure that online sales of firearms, parts and ammunition is only permitted provided that the actual handover takes place “face-to-face”, for instance, at a dealer’s premises, a local police station or another body authorized under national law.

Debatten kommer att webbstreamas på EP Live.

Andra parlamentsledamöter har fram till den 27 april på sig att lägga fram sina egna ändringsförslag till lagförslaget. En omröstning i utskottet ska äga rum i slutet av juni.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend