Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Turkiet: "Ingen basarpolitik över viseringsliberalisering" - Guy Verhofstadt

DELA MED SIG:

publicerade

on

25708289_0Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu (avbildad) har deklarerat att Turkiet kommer att avbryta avtalet mellan EU och Turkiet om Turkiet inte får visumliberalisering i sommar. Liberalerna och demokraterna påminner kommissionen om att alla 72 kriterier måste uppfyllas innan den föreslår viseringsliberalisering. ALDE-gruppledaren Guy Verhofstadt har också upprepat sin vädjan att "få ordning på vårt eget europeiska hus så att vi inte längre är helt beroende av Erdogan".

verhofstadt nice 90.jpg

Verhofstadt sa: "Rådet har skrivit under en omöjlig tidtabell för viseringsfria resor för turkiska medborgare. Kriterierna och reglerna för viseringsfria resor är tydliga och Europaparlamentet kan inte acceptera att stödja förhastade basarliknande förhandlingar. Avtalet mellan EU och Turkiet kan bara vara acceptabelt om standarder och laglighet respekteras – vi kan inte lägga ut vår asyl- och migrationspolitik på Turkiet.

"Ännu viktigare är att europeiska ledare bör använda denna period för att se till att Europa oberoende av avtalet med Turkiet är redo att hantera migration på ett systematiskt sätt.

"Turkiet verkar se sommaren som en deadline. Jag hoppas att detta kommer att sätta press på våra ledare att införa ett europeiskt kust- och gränsbevakningssystem, ett europeiskt asylsystem och ett europeiskt blåkort före denna sommar."

WIKSTROM_90.jpgALDE LIBE-koordinator Cecilia Wikström tillade: "Det är tråkigt att se hur EU-ledare försöker lägga ut vårt europeiska ansvar till Turkiet, genom att försöka sätta upp ett system som säkerställer att Europa inte behöver ta emot några flyktingar, trots våra internationella åtaganden. Turkiet är ett land som skjuter och trycker tillbaka flyktingar vid den syriska gränsen och det är omöjligt för EU att samarbeta med en internationell lag som bara kan lösa ett misstag som Turkiet inte kan lösa med ett. En europeisk strategi, baserad på solidaritet och medkänsla kan göra detta."

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend