Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

#EUChina: Ny internetstrategi för Kina presenteras

DELA MED SIG:

publicerade

on

unnamedTisdagen den 19 april tillkännagav Kinas president Xi Jinping den nya kinesiska internetstrategin. Riktlinjerna för president Xi, som också är chef för Kinas centrala ledande grupp för Internetsäkerhet och informationshantering, utgör en byggsten i de ambitiösa målen som sattes upp i femårsplanen för utvecklingen av den kinesiska IKT-sektorn, som antogs tidigare i år. Den kinesiske presidentens politiska riktlinjer kommer precis efter antagandet av EU-parlamentet av nyckellagstiftning för utvecklingen av EU:s internetsektor, vilket visar ett gemensamt mål med EU:s strategi för digital inre marknad: anta ett robust regelverk för att garantera cybersäkerhet och datasekretess för att främja penetration av internetanvändning.

Den nya strategin

President Xi beskrev de politiska riktlinjerna i ett mycket viktigt tal vid Pekingsymposiet om cyberrymdens säkerhet och informationshantering i Peking. Internetexperter, entreprenörer och tjänstemän deltog i symposiet, inklusive Wu Manqing, chefsingenjör för China Electronics Technology Group Corporation (CETC); Jack Ma, ordförande för internethandelsföretaget Alibaba; Tong Liqiang, direktör för Beijing Municipal Cyberspace Information Office och Lu Wei, Kinas minister för administration av cyberrymden.

Internetpenetration och tillgång har växt exponentiellt i Kina under de senaste åren. Idag har Kina redan 700 miljoner internetanvändare, vilket ses som en enorm prestation av Xi, som tillägger att internet har potential att vara en drivkraft för ekonomisk tillväxt. Ordföranden betonade också att denna tillväxt bör drivas av principerna om innovation, samordning, grönare utveckling, öppning för resten av världen och, sist men inte minst, social integration.

Regeringsåtgärder aviseras inom följande tre områden:

Mått på utbudssidan

Mer mänskliga, materiella och ekonomiska resurser kommer att investeras i forskning och utveckling av centrala och strategiskt viktiga teknologier. Xi uppmanade särskilt forskare, entreprenörer, forskare och tekniker i branschen att arbeta tillsammans mot målet. Parallellt uppmuntrade han kinesiska internetspelare att förnya sig inom kärnteknik, att delta i internationell konkurrens och att expandera sina verksamheter till utomeuropeiska marknader. Xi uppmanade alla kinesiska myndigheter att skapa en gynnsam miljö för utvecklingen av dessa företag. "Vi välkomnar också utländska internetföretag som kommer till Kina," tillade Xi "så länge de följer kinesiska lagar och förordningar", och betonade att alla talanger är välkomna att bidra till Kinas konkurrenskraft och att ett system av meritokrati bör upprättas.

Annons

"Ny teknik" sa han "bidrar till utvecklingen av civilisationen och vi kommer aldrig att hindra teknologier så länge de hjälper till att förbättra produktiviteten och människornas levnadsstandard", efterlyste Xi vidare en djupgående integration av Internet och realekonomin , för att frigöra Internets fulla potential för att stimulera innovation och ekonomisk omstrukturering, samt för att driva förändringen i det ekonomiska utvecklingsläget.

Efterfrågesidan

Åtgärder på utbudssidan är dock till ingen nytta om de kinesiska medborgarna inte förstår deras intresse av att utnyttja de enorma möjligheter som Internet erbjuder. Xi betonade därför inte bara vikten av tillgången till allmänt tillgängliga, prisvärda och kvalitetstjänster, utan också av att påskynda populariseringen av informationstjänster.

Xi undvek inte den kontroversiella frågan om internetinnehåll. Han påminde om Internets potential att påverka och reflektera den allmänna opinionen och bjöd in kinesiska tjänstemän att ta vara på denna möjlighet som Internet erbjuder som ett verktyg för att bättre tjäna människors oro, korrigera allmänna missuppfattningar och i sin tur samla in konstruktiv kritik för att informera framtiden politik. För att främja en positiv, rättfärdig och hälsosam cybermiljö, förespråkade Xi en reform av Kinas cyberrymdshantering för att säkerställa högkvalitativt onlineinnehåll med positiv energi och vanliga värderingar, till allas fördel.

Cybersäkerhet

Senior ledare Li Keqiang och Liu Yunshan, som båda är biträdande chefer för den centrala ledande gruppen för Internetsäkerhet och informationshantering, deltog också i detta symposiet. Xi erkände att cybersäkerhet är en förutsättning för att öka internetanvändningen.

Xi uppmanade att påskynda processen med att utveckla ett system som skyddar viktig informationsinfrastruktur och säkerställer onlinesäkerhet.

Dessutom påpekade Xi att internetförsvarskapaciteten borde förbättras, och det är hela samhällets gemensamma ansvar att uppnå en säker onlinemiljö: myndigheter, företag, sociala organisationer och nätanvändare. Regeringen kommer, sade han, att påskynda lagstiftningen på Internet och förbättra tillsynen över cyberrymden för att avvärja cyberhot.

Mot en ny internetpolicy?

ChinaEU anser att politiska riktlinjer som president Xi gav vid detta symposium utgör en vändpunkt i Kinas internetpolitik. Kina har valt ett säkrare, men också mer tolerant och öppet cyberutrymme.

I motsats till EU, som för mer än tio år sedan inrättade en dedikerad byrå, ENISA, för att främja och samordna nationell cybersäkerhetspolitik, har Kina ännu inte utvecklat en heltäckande cybersäkerhetsstrategi.

Från och med nu kommer cybersäkerhet att vara en samlingspunkt för Xi Jinpings administration. Den nya policyn bygger på de senaste stegen. Efter grundandet 2014 av Central Cyber ​​Security and Informatization Leading Group, grundades Cyber ​​Security Association of China – en ideell organisation för cybersäkerhet – den 25 mars i år, och grupperade 257 stora internetföretag, cybersäkerhetsföretag, vetenskapliga forskningsinstitutioner och individer som finansiär.

Föreningen kommer att spela en vägledande roll i cybersäkerhetsstyrning samt vara en plattform för internationellt utbyte och samarbete.

Med tanke på den nära relationen mellan ChinaEU och den kinesiska IKT-industrin kan ChinaEU vara den naturliga samtalspartnern i Europa, och av denna anledning är ChinaEU tillgänglig för att bli en viktig europeisk partner till Kinas Cyber ​​Security Association.

Jämförande studier av kinesiska och EU:s regelverk, e-handel, big data, Internet of things, inklusive reglerna om cybersäkerhet, kommer också att ingå i Kina-EU Digital Research Center, som kommer att lanseras senare i år av ChinaEU i samarbete med China Internet Development Foundation.

Den andra nya politiska riktningen som presenterades i president Xis tal är en större öppenhet för det globala internetsystemet och dess aktörer. Denna nya policy kommer särskilt att hyllas av de västerländska internetföretag som klagade på restriktioner för tillgången till den kinesiska internetmarknaden. I synnerhet ser ChinaEU stora möjligheter för EU-startups, som kan tillföra innovationer till Kina och komplettera de etablerade aktörernas roll i utvecklingen av Internet. ChinaEU undersöker därför intresset i både Kina och EU för att hålla ett gemensamt boot-camp-program för att stärka högteknologiskt och internetföretagande, kallat SilkCamp. Detta program kommer att spana in europeiska startups för att navigera på den kinesiska marknaden och vice versa stödja kinesiska startups att skala upp i Europa.

En omfattande bevakning av nyhetsbyrån Xinhua av symposiet som leddes av president Xi den 19 april kan hittas här..

ChinaEU är en affärsledd internationell förening som syftar till att intensifiera gemensam forskning och affärssamarbete och ömsesidiga investeringar i internet, telekom och högteknologi mellan Kina och Europa. ChinaEU tillhandahåller en plattform för konstruktiv dialog mellan industriledare och representanter på toppnivå för europeiska institutioner och den kinesiska regeringen. 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend