Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#StrongerIn: EU skulle skilja sig från Storbritannien före något nytt förhållande - källor

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska unionen skulle insistera på att slutföra en snabb skilsmässa med Storbritannien innan man börjar skapa någon ny relation om brittiska väljare i juni beslutar sig för att lämna blocket med 28 medlemmar, skriver

Två EU-källor som är bekanta med blockets senaste tankar om en möjlig Brexit sa till Reuters på torsdagen (28 april) att det inte fanns någon aptit att bevilja någon förlängning av de två år som EU:s Lissabonfördraget ger för att förhandla om ett utträde, medan ett nytt handelspartnerskap skulle ta många år till att avsluta.

Den skarpa utsikten från Bryssel innebär att Storbritannien till en början kunde skäras bort utan någon förmånsrelation med sin största handelspartner. Det står i kontrast till förslag från "Leave"-kampanjister att London skulle kunna säkra en speciell status som bevarar marknadstillträde innan det formellt lämnar EU.

Högsta EU-tjänstemän säger att de fortfarande är övertygade om att britterna i slutändan kommer att rösta i en folkomröstning den 23 juni för att stanna i samhället de gick med i 1973, trots opinionsmätningar som visar en nära ras.

Men i händelse av en "Leave"-omröstning har EU-kommissionen preliminära planer på att hålla ett sällsynt söndagsmöte den 26 juni för att fastställa sin strategi, sa en källa till Reuters.

EU:s ledare skulle hålla ett kort toppmöte med Storbritannien två dagar senare, där London förväntas ge ett formellt meddelande om att sluta. De 27 andra staterna skulle sedan träffas utan brittiska representanter för att bestämma hur utträdesförhandlingarna skulle genomföras och föra unionen framåt, baserat på förslag från den verkställande kommissionen.

"Det ligger i vårt intresse att göra skilsmässan så snabbt som möjligt. Det finns ingen aptit på att förhandla om nya villkor under de första två åren", sa en källa.

Annons

En annan källa sa: "Ju kortare desto bättre. Ingen vill gå längre än de två åren. Showen måste fortsätta."

Båda källorna talade på villkor av anonymitet på grund av den akuta politiska känsligheten i all beredskapsplanering för en brittisk avgång.

SNABB SEPARATION

Den första källan sa att de första tvååriga förhandlingarna endast skulle täcka frågor som återstående EU-budgetbetalningar till och från Storbritannien, pensionerna för brittiska EU-tjänstemän och omlokalisering av EU-byråer baserade i Storbritannien.

EU-fördraget säger att utträdesförhandlingar kan förlängas genom enhällighet bland alla medlemsländer, men båda källorna sa att Londons partner skulle vilja ha en snabb separation.

Storbritannien skulle troligen lämna den 1 juli 2018 och bli ett "tredje land" på EU-språk. Formella förhandlingar om någon form av handels- och partnerskapsavtal kunde börja först då, sade den första källan.

I Storbritannien sade den officiellt utsedda "Out"-kampanjen att sådana kommentarer tydde på att europeiska tjänstemän var fristående från verkligheten.

"Endast kommissionstjänstemän som är avskilda från verkligheten kunde föreslå något som både inte skulle vara i deras makt och som helt uppenbart skulle skada en ekonomi i euroområdet som redan är på randen", sa en talesman för Vote Leave.

"Storbritannien är världens femte största ekonomi och EU:s största exportmarknad. En omröstning om att lämna skulle starta en uppsättning diskussioner om ett handelsavtal som skulle ligga i både EU:s och Storbritanniens ömsesidiga intresse. Det finns en frihandelszon från Island till Turkiet och utanför EU skulle vi vara en del av det."

I händelse av en omröstning om att kvarstå har kommissionen hållit på plats en liten brittisk arbetsgrupp som hjälpte till att skapa en överenskommelse som förhandlades fram av premiärminister David Cameron i februari för att möta brittiska farhågor om migrantarbetares välfärdsrättigheter och relationer med eurons gemensamma valuta zon.

Teamet på sju personer ledd av den brittiske EU-tjänstemannen Jonathan Faull skulle övervaka ett smidigt genomförande av avtalet.

Den affären upphör automatiskt om Storbritannien röstar för att lämna, och den första källan sa att ett helt annat team skulle utses, förmodligen ledd av en tysk eller fransk tjänsteman, för att hantera utträdesförhandlingar.

Tyska och franska politiker har varnat för att London inte skulle få några speciella förmåner och bör förvänta sig tuffa samtal i händelse av en Brexit. EU-partner skulle vilja avskräcka andra medlemmar från att försöka omförhandla medlemsvillkoren eller dra sig ur.

"Ut betyder ut!" Volker Kauder, ledare för Tysklands förbundskansler Angela Merkels konservativa grupp i parlamentet, sa i veckan.

Den brittiske Europaministern David Lidington, som stöder "Remain"-lägret, sa på torsdagen att det var tveksamt om Storbritannien skulle få något handelsavtal med EU inom 10 år.

Emellertid har "Leave"-anhängare hävdat att EU skulle behöva sluta ett snabbt frihandelsavtal med London eftersom kontinenten har ett stort handelsöverskott med Storbritannien och stod att förlora export om tullbarriärer infördes.

Richard Tice, en av grundarna av Leave.eu, en annan British Out-kampanj, sa att den troliga färdplanen som skisseras av EU-källor var "exakt den sortens skrämselpropaganda som vi har förväntat oss från Remain-lägret.

"(Det) påminner oss om de hot som människor utgjorde om vi inte gick med i euron. Bryssel har en meritlista när det gäller mobbning och förnekande av demokrati, men de underskattar det brittiska folkets kampanda", sa Tice.

(Ytterligare rapportering av Alastair Macdonald och Guy Faulconbridge

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend