Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#BrusselsAttacks: "Anpassning ett nytt sätt att skydda passagerare på en flygplats inte hända i en dag, säger förre säkerhets chef för Tel Aviv Ben Gurion Airport

DELA MED SIG:

publicerade

on

 

Bryssel-flygplats-terroristattack

"Jag hoppas att belgiska myndigheter vidtar försiktighetsåtgärder för att skydda passagerarna som väntar i köer utanför Bryssels terminal”, säger Pini Schiff, en israelisk expert på flygplatssäkerhet, skriver Yossi Lempkowicz, senior medierådgivare Europe Israel Press Association (EIPA) .

Tusentals resenärer köade i timmar på måndag  och några missade sina flyg under hårdare säkerhetskontroller innan de kan gå in i den nyöppnade avgångshallen efter terrorattackerna den 22 Mars när självmordsbombare sprängde sig själva i luften och dödade 16 personer.

Enligt vissa rapporter riktade terroristerna sig mot israeliska, amerikanska och ryska flygbolags incheckningsdiskar. "Att hålla människor utanför terminalen i köer skapar en viss risk för dessa människor", säger Pini Schiff, en före detta högste chef för flygsäkerheten på Tel Aviv Ben Gurion Airport och för närvarande VD för Israels sammanslutning av säkerhetsföretag, till Europe Israel Press Association. (EIPA).

''Jag ​​kan inte gå in i deras huvuden och jag vet inte vad de tänker göra i framtiden. Men du vet att efter en sådan attack förmodligen försöker de hitta en viss lösning för att förhindra en annan attack på det sätt som hände för några veckor sedan.''

Tjänstemän från Bryssels flygplats men också från den regionala flygplatsen i Charleroi har nyligen rest till Tel Aviv för att lära sig om den israeliska erfarenheten. Ben Gurion flygplats anses vara en av världens säkraste flygplatser. Säkerhet är ett måste men detta sker med en smidighet för passagerarna.

Annons

Det finns 11 säkerhets- och inspektionspunkter på Ben Gurion flygplats. De spred sig från en vägspärr vid flygplatsens ingång till flygplanets grindar.

Den första säkerhetskontrollen är faktiskt på vägen till flygplatsen, där säkerhetspersonal kontrollerar resenärer och personer som tar med dem. Alla bilar stoppas på väg till flygplatsen. Vissa genomsöks av beväpnade vakter och registreringsskyltar skannas av en dator.

Säkerhetspersonalen har tillgång till passagerarlistor och kan krysskolla dessa med listor över personer under övervakning för att omedelbart veta vem som måste genomgå en strängare säkerhetskontroll.

Det finns sedan ytterligare ett lager av säkerhet för att fysiskt ta sig in i avgångshallen, där passagerare som väcker misstankar kontrolleras. Uniformerad och undercover beväpnad säkerhetspersonal är stationerad i och utanför terminalerna. Kameror – vissa synliga, andra dolda – ger extra övervakning. Resenärer är föremål för profilering och förhör om syftet med sin resa, sin personliga bakgrund och sitt bagage.

Israels kultur är mycket fokuserad på säkerhet med de flesta medborgare som gör obligatorisk militärtjänst. Flygplatsen hanterar 15 miljoner passagerare per år.

"Det tar minst månader eller till och med mer innan du ändrar dina metoder för att skydda flygplatsen"

''Ett besök eller två besök i Israel för att lära sig hur man anpassar den israeliska strategin för säkerhet är mycket bra, men att anpassa ett nytt sätt att lära passagerare eller skydda passagerare på en flygplats händer inte på en dag. Det tar minst månader eller till och med mer innan du ändrar dina metoder för att skydda flygplatsen,'' säger Pini Schiff.

''Du måste skriva nya regler, ändra strukturerna, ändra sättet att komma in på flygplatsområdet, du måste rekrytera människor, utbilda dem, lära dem... Det går inte att göra på en dag. Därför kan jag förstå vad de belgiska myndigheterna gör trots att jag håller med om att köer utanför flygplatsen är en risk.''

Även i Israel tog det lite tid... ''Vi började i början av sjuttiotalet. Därför har vi de dagarna alla faciliteter för att skydda flygplatsen som vi förstår det i den israeliska strategin. Men för den belgiska flygplatsen eller någon annan flygplats i Europa som vill göra några förändringar kommer det att ta lång tid, åtminstone ett eller två år, avslutar Schiff.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend