Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Kazakhstan: Fira 25 år av självständighet

DELA MED SIG:

publicerade

on

AmbassadörRepubliken Kazakstan har en anledning att fira: 2016 är det före detta sovjetlandets 25th årsdagen av självständighet, . "Och vi har inte slösat bort de senaste 25 åren", sa Almaz Khamzaev, ambassadör för Republiken Kazakstan (avbildad) vid ett festevenemang i Bryssel den 3 maj 2016. ”Vi har jobbat väldigt hårt. Och jag tror att vi till och med har blivit ett nytt land!”

Ambassadör Khamzaev deltog i evenemanget på pressklubben den 3 maj för att fira den 25th jubileum tillsammans med Toivo Klaar, chef för den centralasiatiska avdelningen (EEAS), Pier Borgoltz, expert på Kazakstan-frågor och Stef Goris, hederssenator och ordförande för VEU:s (Västeuropeiska unionens församling). Alla deltog i en aktiv debatt för att hedra republikens prestationer.

"Det var ett omhuldat mål för våra kazakiska förfäder att bli oberoende. Vi har inte bara uppnått detta, vi har uppnått ännu mer”, förklarade Khamzaev. "Kazakstan är det enda landet i regionen med en bra arbetsmarknad!" Dessutom har den kazakiska regeringen vidtagit flera åtgärder för att förbättra landets välbefinnande. Det har till exempel investerats mycket pengar i infrastruktur och stadsbyggande. Astana har blivit den nya, moderna och välmående huvudstaden!” Staden kommer att kunna visa detta för världen nästa år, när Astana är värd för Expo 2017.

Ambassadören beskrev också sitt lands centrala roll i att göra världen till en säkrare plats genom att stänga den före detta sovjetiska kärnvapentestplatsen i Semipalatinsk och ett säkert bortskaffande av alla kärnvapen från sovjettiden. Han lyfte också fram Internationella atomenergiorganet (IAEA) och Kazakstans avtal om att inrätta en "bank" för låganrikat uran (LEU) i Oskemen, Kazakstan, och hans lands pågående önskan att bidra till FN:s arbete.

Ambassadören framförde ett mycket starkt argument till stöd för Kazakstans ansökan om att säkra en icke-permanent plats i FN:s säkerhetsråd för 2017/18, och sa att Kazakstan är "dynamiskt, pålitligt och mångsidigt" och "strävar efter att använda alla sina talanger för att ge ett positivt bidrag till FN”.

Dessutom var alla debattörer överens om att republiken Kazakstan hade öppnat sig för väst. "EU har blivit den viktigaste handelspartnern för Kazakstan," förklarade Khamzaev och Pier Borgoltz tillade: "EU:s relation med Kazakstan har varit mycket fruktbar. Kazakstans engagemang, även i utrikespolitiken, har varit anmärkningsvärt. Detta jubileum kan ses som ett otroligt steg framåt för ett ungt land!” Toivo Klaar utvecklade landets utrikespolitik. "Kazakstans utrikespolitik har förbättrat landets position på den globala marknaden!"

Dessutom har Kazakstans folk lyckats leva i fred och harmoni, trots att det finns mer än 130 olika etniciteter i landet med 17 miljoner invånare. Stef Goris uppskattade detta mycket. ”Kazakstan är ett stort och mångsidigt land. Cirka 70 % av befolkningen är muslimer, 30 % kristna. Jag är djupt imponerad av hur de klarar av att leva tillsammans!” Han tillade att enligt hans åsikt borde västvärlden ta en närmare titt på republikens fredliga folk. "Kazakstans erfarenhet kan vara mer än användbar för oss!"

Annons

Kazakstans engagemang i kampen mot terrorism har också lyfts fram under evenemanget. Toivo Klaar förklarade: "Landet samarbetar internationellt för att bekämpa terrorism." Dessutom hjälper Kazakstan även andra länder som Afghanistan att bli mer stabila och säkrare. Till exempel får afghanska studenter besöka kazakiska universitet för att utbilda sig eftersom utbildningssystemet i Afghanistan har lidit på grund av krig och andra konflikter.

Enligt debattörerna lär västvärlden och särskilt Europeiska unionen av Kazakstan. Landet sänder en "signal om förtroende" till EU genom att inte kräva visum för medlemsländernas medborgare, medan människor i Kazakstan behöver ett för att besöka unionen.

I slutet av firandet av Kazakstans självständighet tackade ambassadören alla för att de erkände och uppskattade Republiken Kazakstans många utvecklingar. "Det är alltid bra att se att även människor utanför mitt land hedrar våra ansträngningar!"

Bakgrund

Dagens republik Kazakstan var tidigare en del av Sovjetunionen och var det sista av det tidigare unionens länder att bli självständigt 1991. Självständighetsdagen, den 16 december, är fortfarande en helgdag i republiken. Sedan 1991 har landet letts av president Nursultan Nazarbayev.

Kazakstan har en befolkning på uppskattningsvis 17 miljoner invånare. För ett land som är det nionde största i världen är detta en ganska låg befolkning. Men bland de 17 miljoner kazakerna finns mer än 130 olika etniciteter, såsom kazaker, ryssar, tartarer och andra.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend