Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

#Israel: Betydande uppgradering av Israels förbindelser med Nato

DELA MED SIG:

publicerade

on

unnamedIsraels ambassadör till EU och Nato David Walzer (avbildad) tillkännagav tisdagen (3 maj) att Turkiet har tagit bort sitt vetorätt mot Israels uppgraderade samarbete med Israel. Nordatlantiska fördragets organisation, en mellanstatlig militärallians med 28 nationer, bekräftade att Israel skulle tillåtas att öppna ett permanent kontor i organisationens huvudkontor i Bryssel, vilket representerar en betydande uppgradering av banden. Israel är inte medlem i Nato men åtnjuter militärt och säkerhetssamarbete med blocket.

Det är en del av Medelhavsdialogen, en Nato uppsökande program som omfattar sju allierade länder i Medelhavsområdet. Men ger nya status relationerna mellan Israel och NATO betydligt närmare.

Meddelandet kom efter långa diplomatiska ansträngningar från Israels utrikes- och försvarsministerier samt National Security Council. ”NATO informerade Israel i kväll om att Israel kommer att kunna öppna ett kontor vid organisationens huvudkontor i Bryssel och slutföra processen för att acceptera sin representants fullmakt till Nato,” sa ett israeliskt uttalande.

“Israel wishes to thank its allies in the organization for their support and efforts on the issue,” the Foreign Ministry said. Israeli Prime Minister and Foreign Minister Benjamin Netanyahu welcomed the announcement and said, “I welcome NATO’s announcement. This is an important step in helping Israel’s security. It is an additional testimony to Israel’s position and the desire of many factors to cooperate with us in the field of security.”

Nato har för närvarande cirka 40 partnerländer, inklusive Australien, Indien, Japan, Pakistan och Ryssland. Dess partnerskap inkluderar sådana med europeiska länder som inte är Nato, Medelhavsområdet och Persiska viken. Natos fördrag kräver alliansen för att militärt försvara medlemsländer, av vilka det finns 28 men inte partner. Fortfarande bidrar partnerstater regelbundet till Nato-operationer som de i Afghanistan och sjöuppdrag utanför Somalia och i Medelhavet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend