Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Serbien: Mainstream-partier anklagade för att "sluta pakt med djävulen" efter att anti-EU-nationalister vunnit platser i det nya serbiska parlamentet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Serbien_premiärminister_Aleksandar_VucicEn högernationalistisk gruppering som starkt är emot EU-medlemskap och som stöder Ryssland har tagit sig in i det serbiska parlamentet, men i vad vissa observatörer anser är ett slag mot en långvarig pro-EU-konsensus, har den gjort det med stöd av några vänster- och liberala partier.

Statistiskt sett gör förändringen, som härrör från upprepad omröstning i bara fyra vallokaler (av 8,500 XNUMX i hela landet), liten skillnad för parlamentets ställning, och premiärminister Aleksandar Vučićs (avbildad) regeringen kommer att behålla en majoritet av platserna.

But a coalition of the Dveri and Democratic Party of Serbia parties, both espousing anti-EU policies, gained 13 seats, following accusations that voting was rigged to shut them out of the parliament. The Dveri-DSS coalition recorded 4.99% of the national vote on April 24 — literally a single vote short of the 5% threshold needed for parliamentary representation. There were immediate protests, despite an OSCE monitoring team declaring there were no major irregularities.

Mer anmärkningsvärt är att Bojan Pajtic, ledare för mitten-vänsterdemokratiska partiet, som traditionellt stöder EU-anslutningen, uppmanade anhängare att rösta på sina ideologiska motståndare i Dveri-DSS i de upprepade valen. Flera andra vänster- och mittenledare följde efter.

Pajtics tillkännagivande kom som en chock för många som hade stött hans parti offentligt. "Jag tror inte att vi ska sluta pakter med djävulen, oavsett priset", sa teaterchefen Kokan Mladenovic. "Jag tror inte att vi radikalt borde ändra vår egen tro bara för att hjälpa ett visst oppositionsparti."

Serbiens Gay Straight Alliance (GSA) uppmanade också väljarna att ignorera Pajtic och inte rösta på Dveri-DSS, som den säger är öppet homofobiskt. Och Pajtics egen koalitionspartner, Zoran Zivkovic, president för Nya partiet, vägrade också att stödja Dveri-DSS, som främjar närmare relationer med Ryssland, stöd för annekteringen av Krim och och medlemskap i den Rysslandssponsrade Eurasian Economic Union.

Och EU-vänliga aktivister har blivit oroade över att en tidigare sympatisk figur som ledaren för det demokratiska partiet så snabbt kunde byta lojalitet av transparenta opportunistiska skäl.

Annons

Tillsammans med ett annat anti-EU-parti, det serbiska radikala partiet, kommer motståndare till den serbiska regeringens pro-Europa-politik nu att ha totalt 35 platser i parlamentet med 250 platser, efter att ha misslyckats med att vinna några platser i det senaste valet 2014.

Tidigare i veckan avfärdade premiärminister Vučić Dveri-DSS inträde i parlamentet. "Det ser ut som att de kommer att passera tröskeln, så det finns en parlamentarisk restaurang och en lönecheck för dem", skämtade han. "Men vad jag inte kommer att tillåta dem att göra är att förstöra Serbien, staten, dess stabilitet och bräckliga demokrati, bara på grund av deras intressen och säten."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend