Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Strasbourg-plenum: Europadagen 9 maj – "Det är dags att kämpa för Europa"

DELA MED SIG:

publicerade

on

20160509PHT26468_originalYoung musicians of the AdAstra Quartet of the Conservatoire de Strasbourg performed Beethoven’s Ode till glädjen in the Chamber to celebrate 9 May.© EU 2016 – EP

President Schulz påminde om den franske utrikesministern Robert Schumans uttalande den 9 maj 1950 som banade väg för Europeiska kol- och stålgemenskapen, Europeiska unionens föregångare. Han uppmanade idag européer att visa samma kreativa mod i kampen för att säkerställa att solidaritet och fredligt samarbete över gränserna, inte hat, våld och förstörelse, formar nationernas samexistens i Europa.

After a performance of Beethoven’s Ode till glädjen i kammaren av unga musiker från AdAstra-kvartetten vid Conservatoire de Strasbourg, upprepade Schulz Schumans budskap om att ansträngningar för att skydda världsfreden måste matcha de faror som hotar den, och att Europa inte kommer att byggas på en gång eller enligt en enda plan: det kommer att byggas genom konkreta landvinningar som först skapar en de facto solidaritet.

Därefter illustrerade han dessa budskap med "vakna upp"-citat från en rad talare, inklusive påven Franciskus, som uppmanade européer att återupptäcka EU:s grundläggande värderingar och humanism och att bygga på dem en ny modell för fred och samarbete som motverkar våld och förstörelse.

Andra talare som Schulz citerade var den kongolesiske gynekologen och Sacharovpristagaren Denis Mukwege, i november 2014, om EU:s försvar av mänsklig värdighet och mänskliga rättigheter, Nigerias president Muhammadu Buhari i februari 2016, om dess ansträngningar att bekämpa gissel underutvecklingens president, Portugal. Marcelo Rebelo de Sousa, i april 2016, som förutspådde att när Europa övervann barbariet, så kommer det att övervinna terrorismen och Estlands president Toomas Hendrik Ilves, som varnade i februari 2016 för att "lösningar" som återgår till en "nationalstats"-mentalitet kan återvända Europa till en era före andra världskriget.

Schulz concluded by voicing confidence that the overwhelming majority of Europeans still believe that co-operation across borders is the best path to take. “It is time to fight for Europe,” he urged.
Agendaändringar

Onsdag (11 maj)
A debate on Turkey’s progress in fulfilling the requirements of the Visa Liberalisation Road Map was added to the afternoon agenda as the third point, after Council and Commission statements on restoring a fully functioning Schengen system. As a consequence, the sitting is extended until 24h.

Inkommande/avgående parlamentsledamöter
Lieve Wierinck (ALDE, BE) ersatte Philippe De Backer den 4 maj 2016.

Annons

Mandat för Janusz Wojciechowski (ECR, PL) blev vakant den 7 maj efter att han utsetts till ledamot av Europeiska revisionsrätten.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend