#ISSG: Uttalande från International #Syria Support Group

syria-topMöte i Wien den 17 maj som den internationella Syrien Support Group (ISSG), Arabförbundet, Australien, Kanada, Kina, Egypten, EU, Frankrike, Tyskland, Iran, Irak, Italien, Japan, Jordanien, Libanon, Nederländerna , organisationen för den islamiska samarbete, Oman, Qatar, Ryssland, Saudiarabien, Spanien, Turkiet, Förenade Arabemiraten, Storbritannien, FN och USA bekräftade ISSG beslutsamhet att stärka upphörande av fientligheterna, för att säkerställa fullständig och ihållande humanitärt tillträde i Syrien, och för att säkerställa framsteg mot en fredlig politisk övergång.

Upphörande av fientligheterna

Medlemmar, understryker betydelsen av en fullständig upphörande av fientligheterna minskar våld och rädda liv, betonade behovet av att stelna upphörande inför allvarliga hot, särskilt under de senaste veckorna. Medlemmarna välkomnade det gemensamma uttalandet från maj 9 av eldupphör Task Force ordförandena, Ryssland och USA, recommitting dem att intensifiera ansträngningarna att säkerställa upphörande rikstäckande genomförande. I detta avseende välkomnade de pågående arbetet i arbetsgruppen och andra mekanismer för att underlätta stel av upphörande som FN Operations Center och rysk-amerikanska samordningscell i Genève.

De ISSG medlemmar uppmanade full överensstämmelse av parterna villkoren för upphörande, inklusive upphörandet av offensiva operationer, och åtog sig att använda sitt inflytande med parterna upphör att erhålla denna efterlevnad. Dessutom ISSG uppmanade alla parter att upphöra att avstå från oproportionerliga svar på provokationer och att visa återhållsamhet. Om de åtaganden som parterna i upphörande inte genomförs i god tro, kan konsekvenserna omfatta återvändande fullskaligt krig, som alla medlemmar i ISSG överens skulle vara i någons intresse. Där ordförandena tror att en part i upphörande av fientligheterna har engagerat sig i ett mönster av bristande överensstämmelsen kan arbetsgruppen hänvisa sådant beteende till ISSG ministrar eller som utsetts av ministrarna att bestämma lämpliga åtgärder, inklusive uteslutning av sådana partier från arrangemang av upphörandet och det skydd den ger dem. Dessutom kommer inte att upphöra med fientligheterna och / eller beviljande av tillgång till leverans av humanitär hjälp öka det internationella trycket yon de misslyckas med att leva upp till dessa åtaganden.
Notera tidigare uppmaningar från ISSG och enhälligt antagna resolution 2254 av 18 December 2015 upprepade ISSG sitt fördömande av de urskillningslösa attacker av någon part i konflikten. Den ISSG uttryckte sin allvarliga oro över växande civila offer under de senaste veckorna, vilket gör klart att attackerna mot civila, inklusive angrepp på sjukvårdsinrättningar, av någon part, är helt oacceptabelt. Den ISSG noterade mars 2016 åtagande av den syriska regeringen att inte engagera sig i urskillningslösa användning av våld och uppmanade uppfyllandet av detta åtagande. Den ISSG åtagit sig att intensifiera sina ansträngningar för att få parterna att stoppa ytterligare urskillningslös användning av våld, och välkomnade Rysslands engagemang i det gemensamma uttalandet från maj 9 "arbeta med de syriska myndigheterna att minimera flygverksamhet över områden som främst bebos av civila eller parterna upphörande, liksom USA: s åtagande att intensifiera sitt stöd och bistånd till regionala allierade för att hjälpa dem att förhindra flödet av soldater, vapen, eller ekonomiskt stöd till terroristorganisationer över sina gränser. "

Den ISSG, notera att Da'esh och Nusra Front utses av FN: s säkerhetsråd som terroristorganisationer, manade att det internationella samfundet göra allt den kan för att förhindra material eller ekonomiskt stöd från att nå dessa grupper och avråda någon part upphörande från att slåss i samarbete med dem. Den ISSG stöder insatser ordförandena för eldupphör arbetsgrupp för att utveckla en gemensam förståelse för det hot och avgränsning av det område som kontrolleras genom Da'esh och Nusra Front, och att överväga olika sätt att hantera beslutsamt med hot utgörs av Da'esh och Nusra Front till Syrien och internationell säkerhet. Den ISSG betonade att att vidta åtgärder mot dessa två grupper, bör parterna undvika angrepp på parterna upphör och eventuella attacker mot civila, i enlighet med åtagandena i februari 22 gemensamma uttalandet från Ryssland och USA.

Den ISSG lovade också stöd för att försöka omvandla upphörande till en mer omfattande rikstäckande vapenvila parallellt med framsteg i förhandlingarna för en politisk övergång mellan de syriska parterna överensstämmer med Genève kommuniké juni 2012 relevanta resolution och ISSG beslut.

Säkerställa humanitärt tillträde

Sedan ISSG sista möte, FN, i samordning med Internationella Rödakorskommittén (ICRC) och Syriska Röda halvmånen, har levererat bistånd till 255,000 människor i belägrade områden och 473,000 folk på svåråtkomliga ställen. Dock har den syriska regeringen ännu inte tillåta tillgång till många platser inklusive ett antal belägrade samhällen på landsbygden Damaskus, i strid med München uttalande. FN bedömningsteam, livräddande stöd, inklusive medicinsk utrustning och personal för att säkerställa att de korrekt användning, har nekats till människor i nöd. Även om vissa akuta medicinska evakueringar har skett, har många fall försenats eller nekas.

Medlemmarna i ISSG bekräftade att belägringar av civilbefolkningen i Syrien är ett brott mot internationell humanitär rätt och krävde ett omedelbart upphävande av alla belägringar. Den ISSG åtagit sig att använda sitt inflytande med alla parter på marken och i samarbete med FN för att säkerställa omedelbar, obehindrat och ihållande humanitärt tillträde i hela Syrien, och tillåta humanitärt bistånd att nå alla människor i nöd, särskilt i alla belägrade och hård- åtkomliga områden, enligt definitionen i FN och krävde i resolution 2254. Som efterlystes i resolution 2258 bör gränsövergångar som är nödvändiga för humanitärt bistånd förblir öppen.

Den ISSG insisterade på konkreta åtgärder för att göra det möjligt att tillhandahålla brådskande humanitära leveranser till följande platser: Arbeen, Darraya, Douma, East Harasta, Mouadhimiyeh, Zabadin och Zamalka. Regelbundna humanitära leveranser måste fortsätta, enligt FN: s månatliga planer, till alla andra belägrade och svåråtkomliga platser, inklusive Fouah, Kefraya, Kafr Batna, Ein Terma, Hammura, Jisrein, Madaya, Zabadani, Yarmouk. Från och juni 1, om FN nekas humanitärt tillträde till någon av de utsedda belägrade områdena uppmanar ISSG på World Food Program att omedelbart genomföra ett program för luftbroar och luft sjunker för alla områden i nöd. Den ISSG förbinder sig att stödja ett sådant program, och uppmanar också alla parter att upphöra med fientligheterna för att åstadkomma en säker miljö för det programmet. Luft leveranser bör också fortsätta att Dayr al-Zour. Den ISSG betonade att en sådan tillgång, liksom på andra områden, måste vara kontinuerlig så länge de humanitära behoven kvarstår. Humanitärt tillträde till dessa mest angelägna områden kommer att vara ett första steg mot full ihållande och obehindrad tillgång i hela landet.

Medlemmarna i ISSG ser fram emot FN: s plan juni för prioriterade humanitära leveranser och uppmana regeringen att godkänna det snabbt och i sin helhet för att kompensera för förlorad tid. Alla ISSG medlemmar förbinder sig att samarbeta direkt med de syriska parter att se någon försening vid beviljandet av godkännande och slutförandet av alla FN: s begäran om tillgång förenlig med säkerhetsrådets resolution 2254 punkt 12.

Den ISSG bekräftade att humanitärt tillträde inte bör gynna någon särskild grupp framför alla andra, men måste beviljas av alla sidor till alla människor i nöd, i full överensstämmelse med säkerhetsrådets resolution 2254. Humanitärt bistånd skall levereras efter behov, för antalet mottagare som anges av FN, med hela paketet med mat, medicinska, kirurgiska, vatten, avlopp, non-food och andra brådskande behövs varor som bestäms av FN. Tillhandahållandet av mobila hälsovård och evakuering av akuta medicinska fall bör underlättas genom alla sidor enbart grundar sig på brådskande och behov.

Den ISSG bad FN att rapportera veckovis, på uppdrag av arbetsgruppen, på framstegen i genomförandet av planen som angivits ovan, så att i alla fall där tillträde eftersläpningar eller godkännanden saknas, kan relevanta ISSG medlemmar använda sitt inflytande för att pressa anmodade eller parter att föreskriva att godkännande och tillgång. Den ISSG beslöt vidare att i de fall där systematiskt nekas humanitärt tillträde, antingen helt eller förnekande av leverans av vissa kategorier av humanitärt bistånd eller meningsskiljaktigheter över antalet mottagare, ISSG, i samförstånd med ordförandena, caninform den säkerhetsråd genom FN: s särskilda sändebud för Syrien.

ISSG co-stolar och deltagarna lovade att se till att humanitära konvojer bistånd används enbart för humanitära ändamål. Internationella humanitära organisationer, särskilt Förenta nationerna, kommer att spela en central roll, eftersom de bedriver den syriska regeringen, Syriska Röda halvmånen, oppositionen och lokalbefolkningen, att arrangera övervakningen och ihållande och oavbruten distribution av stöd.

Vi uppmuntrar det internationella samfundet och FN att intensifiera ansträngningarna för att möta behoven hos internflyktingar i hela Syrien, utan att förlora kravet på att skapa förutsättningar för ett säkert återvändande av flyktingarna, även under övergången, i enlighet med alla normer för internationell humanitär rätt och med hänsyn till de intressen som värdländerna.

Fram en politisk övergång som norm

Den ISSG upprepade målet att nå målet dag som fastställs genom säkerhetsrådets resolution 2254 augusti 1 för parterna att komma överens om en ram för en verklig politisk övergång, som skulle innehålla en bred, inkluderande och icke-sekteristisk övergångs styrande organ med full verkställande makt . I detta avseende välkomnade de "medlare översiktsvy" som utfärdats efter den tredje omgången av intra-syriska samtalen på April 27 av FN: s särskilda sändebud Staffan de Mistura, och godkändes i synnerhet "gemensamhet på politisk övergång" noteras i rapporten samt "grundläggande frågor för ett gångbart övergång" i bilaga 1 i rapporten som kan ligga till grund för nästa omgång av de intra-syriska förhandlingar. Den ISSG noterar att parterna har accepterat en politisk övergång kommer att övervakas av en övergångs beslutande organ bildas på basis av samförstånd och givits full verkställande makt, att säkerställa kontinuitet i statliga institutioner, i enlighet med säkerhetsrådets resolution 2254. På grundval av Genèvekommunikén ISSG uppmanade parterna att på ett konstruktivt sätt med FN: s särskilda sändebud i att ta itu med de grundläggande frågorna för en övergång, som anges av det särskilda sändebudet. ISSG medlemmar tror att parterna bör återgå till förhandlingar på grundval av vid en lämplig tidpunkt.

Alla ISSG medlemmar bekräftade att politisk övergång i Syrien måste vara syrisk ägda och syrisk-ledda, och uttryckte sitt entydiga och enat engagemang att underlätta starten av politisk övergång i Syrien genom konsekvent med upplösning 2254 (2015) och tidigare ISSG uttalanden i oktober 30 och november 14, 2015, och februari 11, 2016. Den ISSG begär också FN: s särskilda sändebud för Syrien de Mistura att underlätta överenskommelser mellan de syriska parterna för frisläppande av fångar. Den ISSG uppmanade alla parti hålla fångar för att skydda hälsa och säkerhet för dem i deras förvar.

Taggar: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, EU, syrien, Förenta nationerna