Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#ISSG: Uttalande från International #Syria Support Group

DELA MED SIG:

publicerade

on

syrien-toppMötes i Wien den 17 maj som International Syria Support Group (ISSG), Arabförbundet, Australien, Kanada, Kina, Egypten, Europeiska unionen, Frankrike, Tyskland, Iran, Irak, Italien, Japan, Jordanien, Libanon, Nederländerna , Organisation of Islamic Cooperation, Oman, Qatar, Ryssland, Saudiarabien, Spanien, Turkiet, Förenade Arabemiraten, Storbritannien, Förenta Nationerna och USA bekräftade åter ISSG:s beslutsamhet att stärka upphörandet av fientligheterna, för att säkerställa fullständigt och varaktigt humanitärt tillträde i Syrien, och för att säkerställa framsteg mot en fredlig politisk övergång.

Upphörande av fientligheterna

Ledamöterna, som betonade vikten av ett fullständigt upphörande av fientligheterna för att minska våldet och rädda liv, betonade behovet av att förstärka upphörandet inför allvarliga hot, särskilt under de senaste veckorna. Medlemmarna välkomnade det gemensamma uttalandet av den 9 maj av vapenvila-arbetsgruppens medordförande, Ryska federationen och Förenta staterna, och åtog dem att intensifiera ansträngningarna för att säkerställa att upphörandet genomförs i hela landet. I detta avseende välkomnade de det pågående arbetet i arbetsgruppen och andra mekanismer för att underlätta förstärkningen av upphörandet, såsom FN:s operationscenter och samordningscellen mellan Ryssland och USA i Genève.

ISSG-medlemmarna uppmanade parterna till full efterlevnad av villkoren för upphörandet, inklusive upphörande av offensiva operationer, och åtog sig att använda sitt inflytande med parterna i upphörandet för att uppnå denna efterlevnad. Dessutom uppmanade ISSG alla parter i upphörandet att avstå från oproportionerliga svar på provokationer och att visa återhållsamhet. Om parternas åtaganden till upphörandet inte genomförs i god tro, kan konsekvenserna inkludera återkomsten av fullskaligt krig, vilket alla medlemmar i ISSG var överens om skulle vara i ingens intresse. Om medordförandena anser att en part i upphörandet av fientligheterna har engagerat sig i ett mönster av ihållande bristande efterlevnad, kan arbetsgruppen hänvisa sådant beteende till ISSG-ministrarna eller de som utsetts av ministrarna för att fastställa lämpliga åtgärder, inklusive uteslutning sådana parter från arrangemangen för upphörandet och det skydd det ger dem. Dessutom kommer misslyckandet med att upphöra med fientligheterna och/eller beviljandet av tillgång till tillhandahållande av humanitär hjälp att öka det internationella trycket på dem som inte lever upp till dessa åtaganden.
Genom att notera tidigare uppmaningar från ISSG och den enhälligt antagna UNSCR 2254 av den 18 december 2015, upprepade ISSG sitt fördömande av de urskillningslösa attackerna från någon part i konflikten. ISSG uttryckte sin allvarliga oro över växande civila offer under de senaste veckorna, och gjorde klart att attackerna mot civila, inklusive attacker mot medicinska anläggningar, från vilken part som helst, är helt oacceptabla. ISSG noterade den syriska regeringens åtagande från mars 2016 att inte ägna sig åt urskillningslös användning av våld och uppmanade till att detta åtagande skulle uppfyllas. ISSG åtog sig att intensifiera sina ansträngningar för att få parterna att stoppa all ytterligare urskillningslös användning av våld, och välkomnade Ryska federationens åtagande i det gemensamma uttalandet av den 9 maj att "samarbeta med de syriska myndigheterna för att minimera flygoperationer över områden som huvudsakligen bebos av civila eller parter i upphörandet, såväl som USA:s åtagande att intensifiera sitt stöd och bistånd till regionala allierade för att hjälpa dem att förhindra flödet av krigare, vapen eller ekonomiskt stöd till terroristorganisationer över deras gränser.”

ISSG, som noterade att Da'esh och Nusrafronten är utsedda av FN:s säkerhetsråd som terroristorganisationer, uppmanade det internationella samfundet att göra allt det kan för att förhindra att materiellt eller ekonomiskt stöd når dessa grupper och avråda parterna från upphörandet. från att slåss i samarbete med dem. ISSG stöder ansträngningar från medordförandena för vapenvila-arbetsgruppen för att utveckla en gemensam förståelse för hotet och avgränsningen av det territorium som kontrolleras av Da'esh och Nusrafronten, och att överväga sätt att på ett beslutsamt sätt hantera hotet. ställd av Da'esh och Nusrafronten till Syrien och internationell säkerhet. ISSG betonade att parterna när de vidtar åtgärder mot dessa två grupper bör undvika alla attacker mot parterna i upphörandet och alla attacker mot civila, i enlighet med åtagandena i Ryska federationens och USA:s gemensamma uttalande den 22 februari.

ISSG lovade också stöd för att försöka omvandla upphörandet till en mer omfattande nationell vapenvila parallellt med framsteg i förhandlingarna för en politisk övergång mellan de syriska partierna i enlighet med Genèvekommunikén från juni 2012, relevanta resolutioner från FN:s säkerhetsråd och ISSG-beslut.

Att säkerställa humanitär tillgång

Sedan ISSG:s senaste möte har FN, i samordning med Internationella Röda Korset (ICRC) och Syriens Arabiska Röda Halvmånen, gett hjälp till 255,000 473,000 människor i belägrade områden och XNUMX XNUMX människor i svåråtkomliga områden. Den syriska regeringen har dock ännu inte tillåtit tillträde till många platser inklusive ett antal belägrade samhällen på landsbygden i Damaskus, i strid med Münchens uttalande. FN:s bedömningsteam, livräddande hjälp, inklusive medicinska förnödenheter och personal för att säkerställa att de används på rätt sätt, har nekats befolkningar i nöd. Även om vissa akuta medicinska evakueringar har ägt rum, har många fall försenats eller nekats.

Medlemmarna i ISSG bekräftade på nytt att belägringar av civilbefolkningar i Syrien är ett brott mot internationell humanitär lag och krävde ett omedelbart upphävande av alla belägringar. ISSG åtog sig att använda sitt inflytande med alla parter på plats och i samordning med FN för att säkerställa omedelbar, obehindrad och varaktig humanitär tillgång i hela Syrien, och tillåta humanitärt bistånd att nå alla människor i nöd, särskilt i alla belägrade och hårt- att nå områden, som definierats av FN och efterlysts i FN:s säkerhetsråds resolution 2254. Såsom efterfrågas i FN:s säkerhetsråds resolution 2258, bör gränsövergångar som är nödvändiga för humanitär hjälp förbli öppna.

Annons

ISSG insisterade på konkreta åtgärder för att möjliggöra tillhandahållande av akuta humanitära leveranser till följande platser: Arbeen, Darraya, Douma, East Harasta, Mouadhimiyeh, Zabadin och Zamalka. Regelbundna humanitära leveranser måste fortsätta, enligt FN:s månadsplaner, till alla andra belägrade och svåråtkomliga platser, inklusive Fouah, Kefraya, Kafr Batna, Ein Terma, Hammura, Jisrein, Madaya, Zabadani, Yarmouk. Från och med den 1 juni, om FN nekas humanitär tillgång till något av de utpekade belägrade områdena, uppmanar ISSG World Food Programme att omedelbart genomföra ett program för luftbroar och luftdroppar för alla områden i nöd. ISSG lovar att stödja ett sådant program och uppmanar också alla parter i upphörandet av fientligheterna att tillhandahålla en säker miljö för det programmet. Flygleveranserna bör också fortsätta till Dayr al-Zour. ISSG betonade att sådan tillgång, liksom på andra områden, måste vara kontinuerlig så länge som humanitära behov kvarstår. Humanitärt tillträde till dessa mest akuta områden kommer att vara ett första steg mot fullständig, varaktig och obehindrad tillgång i hela landet.

Medlemmarna av ISSG ser fram emot att se FN:s juniplan för prioriterade humanitära leveranser och uppmanar regeringen att godkänna den snabbt och i sin helhet för att ta igen förlorad tid. Alla ISSG-medlemmar förbinder sig att omedelbart arbeta tillsammans med de syriska parterna för att säkerställa att inga förseningar beviljas och fullföljs av alla FN-förfrågningar om tillgång i enlighet med FN:s säkerhetsråds resolution 2254, punkt 12.

ISSG bekräftade på nytt att humanitärt tillträde inte bör gynna någon särskild grupp framför någon annan, utan måste beviljas av alla sidor till alla människor i nöd, i full överensstämmelse med UNSCR 2254. Humanitärt bistånd ska tillhandahållas baserat på behov, för antalet förmånstagare som specificerats av FN, med hela paketet av livsmedel, medicinska, kirurgiska, vatten, sanitet, icke-livsmedel, och alla andra brådskande nödvändiga varor som fastställts av FN. Tillhandahållandet av mobila hälsotjänster och evakuering av akuta medicinska fall bör underlättas av alla sidor baserat enbart på brådska och behov.

ISSG bad FN att rapportera varje vecka, på uppdrag av Task Force, om framstegen med genomförandet av planen som hänvisas till ovan, så att i alla fall där åtkomstfördröjningar eller godkännanden saknas, kan relevanta ISSG-medlemmar använda sitt inflytande för att pressa part eller parter att ge detta godkännande och tillgång. ISSG beslutade vidare att i fall där humanitärt tillträde systematiskt nekas, antingen helt eller genom förvägran av leverans av vissa kategorier av humanitärt bistånd eller oenighet om antalet mottagare, kan ISSG, med medordförandenas samtycke, informera säkerhetsrådet genom FN:s särskilda sändebud för Syrien.

ISSG medordförande och deltagare lovade att se till att konvojer för humanitärt bistånd endast används för humanitära ändamål. Internationella humanitära organisationer, i synnerhet FN, kommer att spela den centrala rollen när de engagerar den syriska regeringen, Syriens Arabiska Röda Halvmånen, oppositionen och lokalbefolkningen i att arrangera övervakningen och varaktig och oavbruten distribution av bistånd.

Vi uppmuntrar det internationella samfundet och FN att intensifiera ansträngningarna för att tillgodose behoven hos internt fördrivna personer över hela Syrien, utan att förlora ur sikte behovet av byggförhållanden för ett säkert återvändande för flyktingar, inklusive under övergången, i enlighet med alla normer för internationell humanitär rätt och med hänsyn till värdländernas intressen.

Att främja en politisk övergång som norm

ISSG upprepade målet att uppfylla måldatumet som fastställts i FN:s säkerhetsråds resolution 2254 den 1 augusti för att parterna ska nå en överenskommelse om ett ramverk för en verklig politisk övergång, som skulle innefatta ett brett, inkluderande, icke-sekteristiskt övergångsstyrande organ med fulla verkställande befogenheter . I detta avseende välkomnade de "Medlarens sammanfattning" som utfärdades efter den tredje omgången av internsyriska samtal den 27 april av FN:s särskilda sändebud Staffan de Mistura, och stödde särskilt de "gemenskaper om politisk övergång" som noterades i rapporten samt "Fundamental Issues For a Viable Transition" som finns i bilaga 1 till rapporten som kan ligga till grund för nästa omgång av de intrasyriska förhandlingarna. ISSG noterar att parterna har accepterat att en politisk övergång kommer att övervakas av ett övergångsstyrande organ bildat på grundval av ömsesidigt samtycke och tilldelat fulla verkställande befogenheter, för att säkerställa kontinuitet för statliga institutioner, i enlighet med UNSCR 2254. På basis av i Genèvekommunikén, uppmanade ISSG parterna att på ett konstruktivt sätt engagera sig med FN:s särskilda sändebud för att ta itu med de grundläggande frågorna för en övergång, enligt vad som anges av det särskilda sändebudet. ISSG:s medlemmar anser att parterna bör återgå till förhandlingarna på den grunden vid lämplig tidpunkt.

Alla ISSG-medlemmar bekräftade på nytt att den politiska övergången i Syrien måste ägas av Syrien och ledas av Syrien, och uttryckte sitt otvetydiga och enade åtagande att underlätta starten av politisk övergång i Syrien genom att överensstämma med resolution 2254 (2015) och tidigare ISSG-uttalanden av den 30 oktober och 14 november 2015 och 11 februari 2016. ISSG ber också FN:s särskilda sändebud för Syria de Mistura att underlätta överenskommelser mellan de syriska parterna för frigivning av fångar. ISSG uppmanade alla parter som håller fångar att skydda hälsan och säkerheten för de som är i deras förvar.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend