Senior forskare, Ryssland och Eurasien-programmet

Västerländska ledare kan inte tolka ryska signaler korrekt, därav den ständiga känslan av överraskning. En mer sofistikerad förståelse av mobilisering skulle bidra till att utforma en effektivare politik för att hantera Ryssland.

  • Uttrycket mobilizatsiya – ”mobilisering” – blir allt mer framträdande i den ryska politiska diskussionen. Den beskriver ett samordnat försök från statens sida att ta itu med en rad föränderliga säkerhetshot – i både snäva och breda bemärkelser – mot Ryssland. Detta speglar delvis en utbredd debatt om den hotande möjligheten, kanske till och med oundvikligheten, av krig.
  • Enligt många ryska tjänstemän, politiker och experter blir det internationella systemet allt mer instabilt, med "hotspots" som växer fram i många regioner – inklusive i Rysslands omedelbara grannskap. Det finns därför oro över utsikterna till ett 21-tal av bredare internationell instabilitet och en "krisbåge" runt Ryssland. Specifika upplevda hot inkluderar framväxande internationell konkurrens om resurser, en internationell kapprustning som är på god väg, och möjligheten till ett USA-ledt försök till regimändring i Ryssland.
  • Ryska statsmobilisering prioriterar säkerhetsfrågor i strategiskt tänkande, med ekonomiska och andra frågor inordnade i dem. Det innebär implementering av nödåtgärder utformade för att testa det ryska maktsystemet och förbereda det för att möta de hot som identifierats av ledningen. Mobilisering handlar alltså i första hand om beredskap.
  • Mobiliseringsåtgärder inkluderar betydande investeringar i vapenanskaffning, i förbättrade tjänsteförhållanden inom försvarsmakten och försvarsindustrin, och i lednings- och kontrollsystem och förbättrad samordning mellan ministerierna. De innebär också ett intensivt program med övningar som involverar den inhemska säkerhetstjänsten och de väpnade styrkorna.
  • Mobiliseringsprogrammet står inför pågående problem – både på grund av omfattningen av de åtgärder som krävs och på utmaningarna med att balansera prioriteringar i en tid av ekonomisk stagnation, till och med recession. I synnerhet verkar det finnas en olöst intern debatt om styrkans struktur, med vissa röster i regeringen och militären som förespråkar bibehållandet av en stor kader av reservister (dvs. en variant på den gammaldags massmobiliseringsstrategin) och andra som betonar utveckling av en mindre yrkesstyrka med ständig stridsberedskap.
  • Närvaron av konkurrerande visioner om mobilisering är en ineffektiv användning av resurser. Det hindrar utvecklingen av en sammanhängande politik, eftersom planer och reformer ofta möter motstånd från egenintressen. I själva verket är den nuvarande verkligheten för rysk mobilisering mer som "mobilisering, med svårighet". Trots alla utmaningar representerar mobilisering en betydande långsiktig trend i ryskt strategiskt maktskapande.
  • Väst kan göra lite för att förhindra rysk mobilisering för se, men en mer sofistikerad bedömning av processen och dess konsekvenser skulle underlätta utvecklingen av mer effektiva avskräcknings- och dialogstrategier. Att förstå karaktären av denna mobilisering bör hjälpa till att informera om planering vid Natos toppmöte i Warszawa i juli 2016, ett evenemang som kommer att spela en nyckelroll i utformningen av alliansens pågående strategi för att hantera ett mer muskulöst Ryssland. I synnerhet måste Nato inse att Rysslands nuvarande mobiliseringsinsatser ännu inte är slutförda och sannolikt kommer att fortsätta att påverka Rysslands militära effektivitet, ställning och strategi under 2017–20.
Forskningsuppsats: Russian State Mobilization: Moving the Country on to a War Footing
pdf | 914.2 KB