Anslut dig till vårt nätverk!

konst

# Cannes2016: 'Övergripande, bättre att slåss inom EU' # StrongerIn #KenLoach

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

160522KenLoach2Ken Loach, har tilldelats sin andra Palme d'Or på # Cannes2016 för sin film, Jag, Daniel Blake, som kronikerar svårigheterna för dem som utesluts från social välfärd enligt nuvarande brittiska regeringsreformer till Storbritanniens sociala trygghetssystem.

Loach har en lång historia av att göra filmer om den brittiska arbetarklassens dagliga kamp. I 1966 regisserade han BBC-tv-spelet "Cathy Come Home" som inledde en nationell debatt om hemlöshet.

På frågan under presskonferensen om hans syn på EU-folkomröstningen sa han att å ena sidan är EU ett nyliberalt projekt som drivs av privatisering och avreglering, där arbetstagarnas garantier är under attack. Han sa emellertid att en "Leave" -röst skulle förvärra situationen och ytterligare försvaga arbetstagarnas rättigheter. Han sa i balans att det var bäst att bekämpa nyliberalism inom EU.

Annons

Loach är en välkänd anhängare av DiEM25, en paneuropeisk politisk rörelse som startades i 2015 av den före detta grekiska finansministern Yanis Varoufakis.

 

Annons

konst

Förhistoriska grottmålningar i Spanien visar att neandertalare var konstnärer

publicerade

on

By

En guide belyser röda okermarkeringar som målades på stalagmiter av neandertalare för cirka 65,000 7 år sedan, enligt en internationell studie, i en förhistorisk grotta i Ardales, södra Spanien, 2021 augusti XNUMX. REUTERS/Jon Nazca
Röda ockermärken som målades på stalagmiter av Neanderthals för cirka 65,000 7 år sedan, enligt en internationell studie, ses i en förhistorisk grotta i Ardales, södra Spanien, 2021 augusti XNUMX. REUTERS/Jon Nazca

Röda ockermärken som målades på stalagmiter av Neanderthals för cirka 65,000 7 år sedan, enligt en internationell studie, ses i en förhistorisk grotta i Ardales, södra Spanien, 2021 augusti XNUMX. REUTERS/Jon Nazca

Neandertalare kan ha varit närmare vår art av förhistorisk modern människa än man tidigare trott efter att grottmålningar som hittades i Spanien visade att de hade en förkärlek för att skapa konst, sa en av författarna till en ny vetenskaplig rapport på söndagen (8 augusti), skriv Graham Keeley, Jon Nazca och Mariano Valladolid.

Rött ockerspigment som upptäcktes på stalagmiter i grottorna i Ardales, nära Malaga i södra Spanien, skapades av neandertalare för cirka 65,000 XNUMX år sedan, vilket gör dem möjligen till de första konstnärerna på jorden, enligt studien som publicerades i Proceedings of the National Academy of Sciences. (PNAS) tidskrift.

Annons

Moderna människor bodde inte i världen när grottbilderna gjordes.

De nya fynden lägger till ökande bevis för att Neanderthals, vars släktlinje utrotades för cirka 40,000 XNUMX år sedan, inte var de okonfekterade släktingarna till Homo sapiens som de länge framställts som.

Pigment gjordes i grottorna vid olika tidpunkter med upp till 15,000 20,000 och XNUMX XNUMX års mellanrum, fann studien och skingrar ett tidigare förslag om att de var resultatet av ett naturligt oxidflöde istället för att vara konstgjorda.

Annons

Joao Zilhao, en av författarna till PNAS -studien, sa att dateringstekniker visade att oker hade spat av neandertalare på stalagmiterna, möjligen som en del av en ritual.

"Vikten är att det förändrar vår inställning till neandertalare. De var närmare människor. Ny forskning har visat att de gillade föremål, de parade sig med människor och nu kan vi visa att de målade grottor som vi," sa han.

Väggmålningar gjorda av förhistoriska moderna människor, som de som finns i Chauvet-Pont d'Arc-grottan i Frankrike, är mer än 30,000 XNUMX år gamla.

Fortsätt läsa

konst

Konstverk av unga Kazakstan presenteras i Luxemburg

publicerade

on

Den kazakiska diasporan samlades nyligen för mötet med Kazakstans vänner och för utställning av konstverk av unga kazakstaner kallade "Världen genom Kazakstans barns ögon". Evenemanget är en del av firandet av 30 -årsjubileet för Kazakstans självständighet och deltog av företrädare för Luxemburgs utrikesministerium, näringslivs- och kulturkretsar, offentliga organisationer i Luxemburg samt kazakar som bor i Luxemburg.

Det organiserades av Kazakstans ambassad, Kazakstan-Luxemburgförbundet och Ayalagan Alaqan, en offentlig välgörenhetsstiftelse från Kazakstan. Med hänsyn tagen till vikten av att bevara och utveckla banden mellan diasporan och Kazakstan, blir kazakernas möten i Luxemburg en tradition.

Under mötet talade Nurgul Tursyn, presidenten för Kazakstan-Luxemburgförbundet, om föreningens bidrag till att främja Kazakstans image utomlands, liksom andra evenemang, som syftar till att stärka kulturella och humanitära band mellan de två länderna.

Annons

I sitt välkomsttal noterade Miras Andabayev, ambassadörens ministerråd, att Ayalagan Alaqan-stiftelsen utför ett mycket viktigt arbete som visar kreativiteten hos kasakstanska barn som utmärker sig genom speciella talanger, samt en positiv energi från deras målningar.

Utställningen av teckningar av unga kasakstan gjorde ett starkt intryck på evenemangets gäster, som noterade att barns verk förkroppsligar sin inre värld och önskan att lära sig. "Om vi ​​tittar på dessa teckningar kan vi säga att dessa barn älskar sitt land, sin stad, djuren. De strävar efter att lära sig om världen omkring dem och till och med rymden", noterade en av gästerna.

Ayalagan Alaqan Foundation, ledd av Rada Khairusheva, har organiserat liknande utställningar runt om i världen i samarbete med Kazakstans ambassader i Indien, UAE, Armenien, Lettland, Frankrike, och arbetar för närvarande med andra utställningar för att bekanta det internationella samfundet med kreativiteten hos unga kasakstanier med funktionshinder och särskilda utbildningsbehov.

Annons

Källa - Republiken Kazakstans ambassad till kungariket Belgien

Fortsätt läsa

EU

LUX Audience Award 2021 går till 'Collective'

publicerade

on

President David Sassoli tilldelade 2021 LUX Audience Award till Collective under en ceremoni i Strasbourg idag (9 juni).

"Efter den period vi just har levt igenom växer behovet av att människor kommer samman, inte bara i utrymmen för debatt, utan också på platser som biografer, och är brådskande," sa David Maria Sassoli (S&D, IT under ceremonin, som ägde rum i Strasbourg såväl som online.

De andra två filmerna som var listade för utmärkelsen var: Ytterligare en runda av den danska regissören Thomas Vinterberg och Corpus Christi av den polska regissören Jan Komasa.

Annons

Läs mer om LUX Audience Award-nominerade.

Den slutliga rankningen bestämdes genom att kombinera det genomsnittliga betyget från den offentliga omröstningen och rösterna av parlamentsledamöterna, där varje grupp väger 50%.

Covid-19-pandemin har drabbat den kreativa och filmindustrin hårt. Filmvisningarna av de tre finalisterna var begränsade och ersattes främst av onlinevisningar och evenemang. Publiken skulle kunna betygsätta filmerna fram till den 23 maj, ledamöterna fram till den 8 juni.

Annons

Om den vinnande filmen

Kollektiv av rumänsk regissör Alexander Nanau (originaltitel Colectiva)

Denna upprörande dokumentär är titeln efter en nattklubb i Bukarest där en brand dödade 27 ungdomar 2015 och lämnade 180 sårade. Dokumentären följer ett team av journalister som undersöker varför 37 av brännoffren dog på sjukhus, även om deras sår inte var livshotande. De avslöjar skrämmande nepotism och korruption som kostar liv, men visar också att modiga och beslutsamma människor kan vända korrupta system.

Collective nominerades till en Oscar i de bästa internationella filmerna och bästa dokumentärkategorierna i år.

Presskonferens och relaterade evenemang

Följ presskonferens med vinnaren, de andra finalisterna, European Film Academy och Sabine Verheyen (EPP, Tyskland), ordförande för kulturkommittén, från 13.15 till 14.00 CET.

Lyssna på vår Facebook live med vinnaren 14 CET.

Intresserad av europeisk film efter Covid-19? Kolla in webbseminariet på LUX award Facebook-sida.

LUX publikpris

Med LUX publikpris, ett unikt paneuropeiskt publikpris, samarbetar parlamentet med European Film Academy att nå en bredare publik och att fortsätta att stärka kopplingen mellan människor och politik. Genom sitt filmpris har parlamentet stött distributionen av europeiska filmer sedan 2007 genom att tillhandahålla undertexter på 24 EU-språk för filmerna i sista striden. LUX-priset har fått ett rykte genom att välja europeiska samproduktioner som arbetar med aktuella politiska och sociala frågor och uppmuntrar debatt om värderingar.

Du har nu möjlighet  Europeiska kommissionen och Europa Biografer nätverk är också partner i LUX Awar

Vidare information

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend