Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Summit G7 i Japan på 26 och 27 maj: EU: s roll och åtgärder

DELA MED SIG:

publicerade

on

20160104_01_img01I år, den G7 toppmöte kommer att äga rum 26-27 maj i Ise-Shima (Japan). Europeiska unionen kommer att representeras av Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Huvudämnena på dagordningen, som fastställts av årets japanska ordförandeskap, är den globala ekonomin, investeringar, handel, flyktingkrisen, klimatförändringar och energi, kampen mot terrorism, utrikespolitik och utveckling. Ledarna kommer också att diskutera flera globala hälsopolitiska frågor, jämställdhet och kvinnors rättigheter.

Global ekonomi

G7-ledarna kommer att inventera den globala ekonomin och diskutera åtaganden för att ytterligare stärka ekonomisk-politiska svar på den växande globala ekonomiska osäkerheten, inklusive strukturella, monetära och finanspolitiska åtgärder.

EU:s roll: Trots en svårare global miljö fortsätter EU:s återhämtning. Enligt EU:s senaste ekonomiska prognos (3 maj), ekonomin i alla medlemsländer förväntas växa nästa år – om än ojämnt – arbetslösheten i Europa förväntas falla under 10 %-gränsen 2017; och de finanspolitiska utsikterna fortsätter att förbättras eftersom det offentliga underskottet och skuldkvoten kommer att fortsätta att gradvis minska i både euroområdet och EU som helhet. I takt med att externa faktorer som stöder Europas måttliga återhämtning avtar, blir inhemska tillväxtkällor allt viktigare. I dess Våren 2016 Europeiska terminspaketet, som presenterades den 18 maj, fokuserade kommissionens landsspecifika rekommendationer på tre prioriterade områden: investering (fortfarande låga jämfört med nivåerna före krisen men får draghjälp, också med hjälp av investeringsplanen för Europa); snabbare framsteg på strukturreformer (nödvändigt för att öka återhämtningen och öka den långsiktiga tillväxtpotentialen i EU:s ekonomier). och behovet för alla medlemsländer att fortsätta ansvarsfull finanspolitik och säkerställa en tillväxtvänlig sammansättning av deras budgetar.

Investeringar

G7-ledare kommer att ta itu med den globala efterfrågan-utbudsgapet i investeringar och kommer att hjälpa till att främja infrastrukturinvesteringar. De kommer att diskutera G7-åtaganden att investera i områden som bidrar till hållbar tillväxt, som grön tillväxt, energi och den digitala ekonomin.

Annons

EU:s roll: investeringsplanen för Europa – Investeringar är en högsta prioritet för EU. Efter en start på rekordtid, kickstartar den helt nya investeringsplanen för Europa InvestEU investeringar på minst 315 miljarder euro i realekonomin under tre år. På mindre än ett år efter dess existens har Europeiska fonden för strategiska investeringar (EFSI) redan mobiliserat mer än 100 miljarder euro i hela Europeiska unionen. 141,000 XNUMX små och medelstora företag kommer redan att få bättre tillgång till finansiering, tack vare investeringsplanen.

Investeringsplanen har börjat ge upphov till strukturella förändringar. Hittills har europeiska investeringar ofta dominerats av ett begränsat antal stora, dyra projekt. Idag börjar vi se fler lokala projekt, som är mindre och mer mångsidiga. Offentliga pengar mobiliserar privat finansiering och stöder strukturella reformer. Vi ser mer interaktion mellan Europeiska investeringsbanken och lokala institutioner. Kort sagt, vi börjar se den investering som marknaden ofta har misslyckats med att leverera.

EFSI hjälper till att hitta nya behandlingar för Alzheimers sjukdom; omvandla gamla industritomter till nya kontor; föra in energieffektivitet i våra hem och minska våra räkningar; och ge en hand till nystartade företag som blivit avvisade av andra långivare. I mer än hälften av våra projekt tänjer forskning och utveckling på gränserna för vad vi kan åstadkomma.

Pengarna till InvestEU kommer inte enbart från omfördelningar från EU:s budget. EU:s medlemsstater – såväl som länder utanför EU – kan bidra antingen på nivån för riskbärande förmåga, genom en helt ny Europeiska investerings Project Portal (EIPP) – mötesplatsen online för projektpromotorer och investerare – eller genom att direkt medfinansiera vissa projekt och aktiviteter. Mer information här.

Handel

Vid toppmötet kommer G7-medlemmarna sannolikt att sända ett starkt budskap till stöd för frihandel som ett verktyg för att främja jobb och högre levnadsstandard, inklusive att kräva att det regelbaserade multilaterala handelssystemet och WTO:s funktioner stärks. av global överkapacitet, särskilt inom stålsektorn, kommer också att åtgärdas. Dessutom kommer G7-toppmötet att vara ett tillfälle för EU att göra en inventering av de pågående handelsförhandlingarna med Japan och USA.

”Handel för alla”: EU:s nya handelsstrategi – Handel är fortfarande en nyckelkomponent i kommissionens strategi för sysselsättning, tillväxt och investeringar. EU är världens största handelsblock och en stark försvarare av rättvis och öppen handel och det multilaterala handelssystemet.

Förra hösten presenterade kommissionen en ny handels- och investeringsstrategi för Europeiska unionen, med titeln "Handel för alla: Mot en mer ansvarsfull handels- och investeringspolitik'. Den nya strategin kommer att göra EU:s handelspolitik mer ansvarsfull och baserad på tre nyckelprinciper:

1. effektivitet: Att se till att handeln verkligen håller sitt löfte om nya ekonomiska möjligheter. Det innebär att ta itu med de frågor som påverkar dagens ekonomi, som involverar tjänster och digital handel. Det innebär också att inkludera bestämmelser för små och medelstora företag i framtida handelsavtal.

2. Öppenhet: Öppna upp för förhandlingar för mer offentlig granskning genom att publicera viktiga förhandlingstexter från alla förhandlingar, vilket görs i TTIP-förhandlingarna.

3. Värden: Använda handelsavtal som hävstång för att främja hållbar utveckling och europeiska värderingar som mänskliga rättigheter, rättvis och etisk handel och kampen mot korruption. Detta innebär att regler om mänskliga rättigheter, hållbar utveckling och god förvaltning inkluderas i framtida handelsavtal med tredjeländer.

Det övergripande målet för EU:s handelspolitik är att skapa tillväxt och jobb i Europa, främja utveckling runt om i världen och stärka banden med viktiga handelspartners. EU har en fullspäckad agenda med bilaterala förhandlingar, bland annat för ett frihandelsavtal med Japan. Man har slutit ett antal andra avtal, till exempel det nyligen med Sydkorea som redan har gett stora fördelar för europeiska exportörer. EU har för närvarande ett antal avtal i väntan på ratificering. EU är också aktivt engagerat i pågående multilaterala eller plurilaterala handelsinitiativ. En av de stora pågående förhandlingarna är Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) med EU:s viktigaste handelspartner, USA. Genom att bygga detta transatlantiska ekonomiska partnerskap vill EU också globalt hjälpa till att skapa nya standarder och regler och skydda befintliga.

EU vill ligga i framkant när det gäller att utveckla regler för den globala ekonomiska handeln, för att forma globaliseringen. Det var inom ramen för TTIP-förhandlingarna som Europeiska kommissionen utvecklade och föreslog ett nytt, moderniserat tillvägagångssätt för investeringsskydd: Investment Court System. Detta tillvägagångssätt har ingått i de senaste avtalen med Kanada och Vietnam.

Mer om EU handelspolitik.

skattetransparens

Med utgångspunkt i G20- och OECD-åtagandena kommer G7-ledarna sannolikt också att kräva konsekventa åtgärder på området för skattetransparens, för att återställa allmänhetens förtroende för skattesystemen.

EU:s roll – en högsta prioritet för denna EU-kommission har varit att nå fram till kampen mot skatteflykt och skatteflykt. Betydande framsteg har redan gjorts.

Under 2015 presenterade vi en handlingsplan för ett rättvist och effektivt företagsskattesystem i EU samt en ambitiös agenda för skattetransparens för att ta itu med företagsskatteflykt och skadlig skattekonkurrens i EU. Vi har sett betydande framgångar på var och en av dessa fronter.

I slutet av förra året nådde vi ett landmärkeavtal i EU om att dela information om skattebeslut. Detta var ett stort steg framåt som kommer att ge nationella myndigheter välbehövlig insikt om aggressiv skatteplanering. EU slutförde och undertecknade avtal 2015 om automatiskt utbyte av finansiell information för EU-invånare i Schweiz, Liechtenstein, Andorra och San Marino. Förhandlingar med Monaco har också slutförts och undertecknandet av det relaterade avtalet planeras under de kommande månaderna.

Sedan maj 2015 kräver det fjärde direktivet mot penningtvätt att medlemsstaterna ska inrätta centrala register över verkligt ägande av alla EU-företag och andra rättsliga arrangemang som truster – detta genomförs för närvarande av medlemsstaterna. I oktober 4 nåddes en politisk överenskommelse om automatiskt utbyte av information om skattebeslut mellan medlemsstaterna.

I januari 2016 presenterade kommissionen sitt Paketet mot skatteundandragande. Nyckelfunktioner i det nya paketet inkluderade rättsligt bindande åtgärder för att blockera de vanligaste metoderna som används av företag för att undvika att betala skatt; en rekommendation till medlemsstaterna om hur man kan förhindra missbruk av skatteavtal; ett förslag om delning av skatterelaterad information om multinationella företag som är verksamma i EU; åtgärder för att främja god skattestyrning internationellt; och en ny EU-process för att lista tredjeländer som vägrar att spela rättvist. Vi har redan gjort stora framsteg med dessa initiativ.

I mars 2016 nådde medlemsländerna en snabb överenskommelse efter bara fyrtio dagar om automatiskt utbyte av information om land-för-land-rapporter från multinationella företag.

Kommissionen lade också i april fram ett nytt lagstiftningsförslag om multinationella koncerner i EU och utanför EU, en årlig offentlig land-för-land-rapportering om betald vinst och skatt och annan relevant information. Enligt detta förslag skulle alla intresserade kunna se hur mycket skatt de största multinationella företagen i Europa betalar.

Skatteflyktens gissel är en fråga av global betydelse. Vi ser fram emot att fortsätta vår långtgående strategi mot rättvis beskattning och större transparens tillsammans med alla våra partners på den internationella arenan.

Flyktingkris

Vid G7-toppmötet förväntas ledarna uppmana till ett globalt svar på en global kris – den allvarligaste flyktingkrisen sedan andra världskriget – inklusive genom att ge hjälp och genom att hjälpa till att vidarebosätta flyktingar.

EU:s roll: – Den syriska flyktingkrisen har blivit världens värsta humanitära och säkerhetsmässiga katastrof. Europeiska unionen var först med att se detta som en internationell kris som krävde samordnade globala åtgärder. Redan våren 2015 införde EU en strategi för att ta itu med alla aspekter av krisen: rädda liv till sjöss och tillhandahålla humanitärt bistånd till alla i nöd; stärka EU:s yttre gränser och inrätta en europeisk gräns- och kustbevakning; stödja de medlemsstater som står under störst press med ekonomiskt och tekniskt bistånd. omplacering och vidarebosättning av människor i behov av internationellt skydd i hela EU. återsända irreguljära migranter till sina hemländer; och skapa säkra och lagliga vägar för asylsökande från länder utanför EU. Under 2015-16 kommer EU att ha ägnat mer än 10 miljarder euro till att hantera flyktingkrisen. För 2016 lovade EU och dess medlemsstater mer än 3 miljarder euro för att hjälpa det syriska folket i Syrien samt flyktingar och de samhällen som tar emot dem i grannländerna.

Som en del av sin övergripande strategi för att hantera flyktingkrisen enades EU och Turkiet i mars 2016 formellt om att stoppa den irreguljära migrationen från Turkiet till EU och istället ersätta den med lagliga kanaler för vidarebosättning av flyktingar till Europeiska unionen, fullt ut. efterlevnad av europeisk och internationell lag. Detta nya tillvägagångssätt har börjat ge resultat, med en kraftig minskning sett i antalet människor som irreguljärt korsar Egeiska havet från Turkiet till Grekland. För 2016-17 har EU redan mobiliserat totalt 3 miljarder euro under faciliteten för flyktingar i Turkiet, och ytterligare 3 miljarder euro kan bli tillgängliga därefter.

På medellång och lång sikt har EU-kommissionen tagit upp de utmaningar den ställs inför under flyktingkrisen och presenterade tidigare denna månad förslag för att reformera det gemensamma europeiska asylsystemet genom att skapa ett rättvisare, effektivare och mer hållbart system för att fördela asyl. ansökningar mellan medlemsstaterna. Sammantaget Europeiska kommissionens agenda om migration, en av kommissionens prioriteringar, fastställer ett europeiskt svar som kombinerar interna och externa politikområden, utnyttjar EU:s organ och verktyg på bästa sätt och involverar alla aktörer: EU-länder och -institutioner, internationella organisationer, civilsamhället, lokala myndigheter och nationella partner utanför EU.

Kampen mot terrorism

I linje med förra årets Schloss Elmau G7-avtal för att stärka och samordna insatserna för att ta itu med det globala hotet om terrorism, förväntas G7-ledarna öka sina ansträngningar för att motverka finansiering av terrorism, flödet av utländska terroristkrigare, vapen och utrustning och att stödja andra länder i sin kamp mot terrorism. Diskussionerna bör leda till antagandet av en G7-handlingsplan för att bekämpa terrorism och våldsbejakande extremism.

EU:s roll – Med utgångspunkt i den europeiska säkerhetsagendan 2015 lanserade Europeiska kommissionen under de senaste månaderna det europeiska centret för bekämpning av terrorism, presenterade nya lagar för att bättre kontrollera skjutvapen och nådde en överenskommelse om systemet för passageraruppgifter för flygbolag. EU:s Radicalization Awareness Network delar med sig av nya idéer mellan lärare, ungdomsarbetare och andra offentliga tjänstemän som är i daglig kontakt med utsatta ungdomar. I april lade kommissionen fram nya förslag för att uppnå en effektiv och genuin säkerhetsunion för EU. Syftet är att bygga de nödvändiga verktygen, infrastrukturen och miljön på europeisk nivå för att nationella myndigheter ska kunna arbeta effektivt tillsammans för att hantera transnationella hot som terrorism, organiserad brottslighet och it-brottslighet. Åtgärderna inkluderar: ta itu med hoten från återvändande utländska terroristkrigare; förebygga och bekämpa radikalisering; sanktionera terrorister och deras stödjare; förbättra informationsutbytet; stärka det europeiska centret för bekämpning av terrorism. minska terroristers tillgång till medel, skjutvapen och sprängämnen; och skydda medborgare och kritisk infrastruktur. För att säkerställa större samstämmighet mellan interna och externa åtgärder på säkerhetsområdet, och med utgångspunkt i det arbete som utförts av EU:s samordnare för kampen mot terrorism, kommissionen och Europeiska utrikestjänsten, kommer EU att inleda antiterrorpartnerskap med länder runt Medelhavet . Mer om Europeiska agendan för säkerhet.

Utrikespolitik

Under G7-toppmötet kommer medlemmarna att utbyta åsikter och söka en gemensam grund om de mest angelägna utrikespolitiska utmaningarna, inklusive Ukraina/Ryssland, situationen i Syrien, Iran och Libyen. Även säkerhetsläget med avseende på Nordkorea och Öst- och Sydkinesiska havet kommer att tas upp.

EU:s stöd till Ukraina – EU förblir en nyckelaktör i den pågående processen för att få en lösning på krisen Ukraina som respekterar dess territoriella integritet, suveränitet och oberoende samt internationell rätt.

Europeiska kommissionen fortsätter sitt stöd för Ukrainas regerings planer på reformer inom ett brett spektrum av sektorer. Inför den ekonomiska recessionen och den pågående instabiliteten i landets östra del begärde Ukraina förra året ytterligare ekonomiskt stöd från EU och dess andra partner. Det föreslagna programmet, värt 1.8 miljarder euro, följer de 1.6 miljarder euro som vi redan levererade 2014/2015 och är en del av ett aldrig tidigare skådat stödpaket. Associeringsavtalet mellan EU och Ukraina, som redan godkänts av 27 EU-medlemsstater och Europaparlamentet, inklusive dess djupa och omfattande frihandelsområde, fortsätter att tillämpas provisoriskt, vilket ger både EU och Ukraina nya möjligheter för affärer och handel.

I april föreslog EU-kommissionen att visumkraven för ukrainska medborgare skulle hävas för kortare vistelser till Schengenområdet. Detta kommer att underlätta rörligheten, men också uppmuntra handel och samarbete och bygga upp förtroende och förståelse. Kampen mot korruption har varit en väsentlig förutsättning för viseringsliberalisering, och den är fortfarande en brådskande prioritet för landet som helhet. Nya offentliga institutioners oberoende, integritet och operativa kapacitet kommer att vara avgörande. Ukrainas politiska ledare har ett ansvar att arbeta tillsammans och söka enhet genom att sätta sitt lands framtid först.

När det gäller situationen i östra Ukraina är EU fortfarande engagerat i ett fullständigt genomförande av Minskavtalen, med början med en fullständig och korrekt vapenvila. EU står starkt och enat mot aggression och destabilisering, men tror också på dialogens och diplomatins dygder.

Ryssland – Ekonomiska sanktioner mot Ryssland har funnits sedan juli 2014 och förnyades senast av Europeiska rådet i december 2015. Varaktigheten av sanktionerna är direkt kopplad till ett fullständigt genomförande av Minskavtalen. Samtidigt håller EU kommunikationslinjerna med Ryssland öppna, och engagerar sig också selektivt i utrikespolitiska frågor där det finns ett tydligt intresse. EU stöder det ryska civila samhället och investerar i människor-till-folk-kontakter. EU stärker också förbindelserna med sina östliga partner och andra grannar, inklusive i Centralasien.

Iran – EU, genom EU:s höga representant Federica Mogherini, visade ledarskap när det gällde att underlätta förra årets kärnkraftsavtal med Iran, och arbetar nu med sina internationella partners för att implementera det. Efter försäkran om att Irans avsikter är fredliga, hävdes ekonomiska och finansiella sanktioner relaterade till kärnkraftsprogrammet. Det senaste steget i förbindelserna mellan EU och Iran var det milstolpe besöket i Teheran den 16 april av den höga representanten/vicepresident Mogherini och sju andra kommissionsledamöter. EU har inlett en regelbunden politisk dialog, samtidigt som samarbetet kommer att fokusera på bland annat mänskliga rättigheter, ekonomi, handel och investeringar, klimat och energi, flyg, kärnsäkerhet, migration, vetenskap, forskning, utbildning och kultur.

irak - Som svar på konflikterna i Irak och Syrien, och för att motverka det globala Da'esh-hotet, antog EU den 16 mars 2015 EU:s regionala strategi för Syrien och Irak samt Da'esh-hotet. irak strategin förutser en blandning av humanitärt bistånd och motståndskraft, stöd för stabilisering av områden som befriats från Da'esh, stöd för rättsstatsprincipen, god förvaltning och förbättrad ekonomisk prestation, samt icke-militärt stöd till de olika insatserna av den globala koalitionen för att motverka Da'esh. Den kommer med ett hjälppaket på 1 miljard euro till Syrien och Irak, som under tiden har vuxit till 1.7 miljarder euro, för åren 2015 och 2016, varav mer än 200 miljoner euro är dedikerade till Irak. Genomförandet av strategin är i full gång i samordning med EU:s medlemsstater och andra partner. EU och Irak undertecknade dessutom ett partnerskaps- och samarbetsavtal 2012 som redan genomförs provisoriskt, med fokus på frågor om mänskliga rättigheter, handel, ekonomi och energi, i avvaktan på fördragets fullständiga ratificering.

libyen – Europeiska unionen arbetar nära med Förenta Nationerna för att stödja regeringen för nationell överenskommelse, som den anser vara den enda legitima regeringen för libyen. Den 18 april välkomnade rådet för utrikesfrågor ordförandeskapets ankomst till Tripoli den 30 mars, vilket banar väg för landets effektiva regering av den nationella överenskommelsen. EU har efterlyst libyskt ägande av en politisk process som måste vara så inkluderande som möjligt. Den har åtagit sig att stödja regeringen för nationell överenskommelse med ett paket på 100 miljoner euro av omedelbart bistånd inom olika områden.

syrien – Det är Europeiska unionen aktivt stödja ansträngningarna att återställa freden i det krigshärjade Syrien. Vi står helt bakom Genèvesamtalen som leds av FN:s särskilda sändebud Staffan de Mistura. EU ingår också i den internationella stödgruppen för Syrien. Den kräver ett slut på den urskillningslösa användningen av vapen och upphörande av fientligheterna, humanitär tillgång till belägrade och svåråtkomliga områden och lanseringen av en syriskledd politisk övergång.

EU och dess medlemsstater är de ledande givarna inom humanitärt och ekonomiskt bistånd. Förra februari, vid konferensen "Supporting Syria and the Region" som hölls i London, lovade EU och dess medlemsstater mer än 3 miljarder euro för att hjälpa syriska människor i Syrien som flyktingar och de samhällen som tar emot dem i grannländerna för år 2016 Detta kommer utöver de 6 miljarder euro som EU och dess medlemsstater redan hade åtagit sig.

Klimatåtgärder och energi

G7 kommer att diskutera hur man ska leda det internationella samfundets ansträngningar, med utgångspunkt från resultatet av partiernas klimatkonferens (COP21) i Paris i december förra året. Ledarna kommer också att ta upp energipolitiska frågor, mot bakgrund av minskad energisäkerhet.

EU:s roll: Europeiska unionen var den första stora ekonomin som lade fram sitt åtagande inför klimatkonferensen i Paris COP21 och ser nu fram emot att få avtalet ratificerat och träda i kraft snabbt.

EU har världens mest ambitiösa åtaganden när det gäller klimatförändringar: ett minskningsmål på minst 40 % av utsläppen av växthusgaser (GHG) till 2030 jämfört med 1990; till minst 27 % av den totala energiförbrukningen från förnybar energi; och till minst 27 % ökning av energieffektiviteten. Parisavtalet bekräftar EU:s synsätt. Att implementera energi- och klimatramen för 2030 enligt överenskommelse med Europeiska rådet är en prioritering i uppföljningen av Parisavtalet. Europa har visat att det är möjligt att agera: från 1990 till 2013 minskade EU:s utsläpp med 19 % medan BNP ökade med 45 %. EU är för närvarande den mest växthusgaseffektiva stora ekonomin i världen och uppmuntrar andra nationer att följa efter för att matcha denna ambition.

Klimatåtgärder har varit en del av den politiska och lagstiftningspolitiska agendan i många år och är en integrerad del av Europeiska energiunionens strategi – Ett av Junckerkommissionens prioriterade politikområden. Andra dimensioner av EU:s energiunionsstrategi är: att tillhandahålla säkerhet genom att diversifiera Europas energikällor; Att helt integrera den inre energimarknaden genom att göra det möjligt för energi att flöda fritt över hela EU med hjälp av sammanlänkningar. öka energieffektiviteten för att förbruka mindre energi och minska föroreningarna; stödja forskning och innovation inom teknik med låga koldioxidutsläpp.

Att förvandla Europa till en mycket energieffektiv och koldioxidsnål ekonomi kommer också att stärka ekonomin, skapa jobb och stärka Europas konkurrenskraft: enligt uppgifter från Eurostat 2012 har EU redan 4.3 miljoner människor som arbetar i gröna industrier. Detta är en verklig framgångssaga för den europeiska industrin även i tider av en ekonomisk nedgång. Det uppskattas att klimat- och energiramverket 2030 skulle skapa upp till 700,000 1.2 ytterligare jobb i Europa. Med mer ambitiös förnybar energi och energieffektivitet kan nettosysselsättningen öka med upp till XNUMX miljoner jobb.
Mer information om EU:s energiunion och klimatpolitik.

Utveckling

G7-ledarna kommer att diskutera nästa steg mot genomförandet av de 17 hållbara utvecklingsmålen (SDG), som anges i FN:s 2030-agenda för hållbar utveckling, som antogs i september 2015.

EU:s roll: EU har spelat en viktig roll i att forma 2030-agendan för hållbar utveckling, genom offentliga samråd, dialog med sina partners och djupgående forskning. EU kommer att fortsätta att spela en ledande roll när det går in i genomförandet av denna ambitiösa, omvälvande och universella agenda som ger utrotning av fattigdom och hållbar utveckling för alla.

Europeiska unionen är tillsammans med sina medlemsländer världens största biståndsgivare och tillhandahåller mer än hälften av det totala officiella utvecklingsbiståndet (ODA) som rapporterades förra året av medlemmarna i Organisationen för ekonomiskt samarbete och utvecklingskommitté för utvecklingsbistånd. (OECD-DAC). EU:s kollektiva officiella utvecklingsbistånd har ökat till 68 miljarder euro 2015 (en ökning med 15 % från 59 miljarder euro 2014) – och växer för tredje året i rad. Det är den högsta andelen av bruttonationalinkomsten någonsin. EU:s kollektiva offentliga utvecklingsbistånd representerade 0.47 % av EU:s bruttonationalinkomst (BNI) 2015, en ökning från 0.43 % 2014. Detta är betydligt över landsgenomsnittet för länder utanför EU:s utvecklingsbiståndskommitté (DAC) på 0.21 % ODA/BNI. Fem EU-medlemsstater överskred 0.7 % ODA/BNI: Sverige (1.4 %), Luxemburg (0.93 %), Danmark (0.85 %) och Nederländerna (0.76 %) och Storbritannien (0.71 %).

2015 sågs också det högsta stödet för utvecklingsbistånd bland EU-medborgare på sex år. Nästan nio av tio EU-medborgare stöder utveckling (6 % - en ökning med 89 procentenheter sedan 4), medan mer än hälften säger att utlovade nivåer av bistånd bör levereras av EU.

EU:s utvecklingspolitik syftar till att utrota fattigdom i ett sammanhang av hållbar utveckling. Det är en hörnsten i EU:s förbindelser med omvärlden – vid sidan av utrikes-, säkerhets- och handelspolitiken (och internationella aspekter av annan politik som miljö, jordbruk och fiske).

Under det senaste decenniet, tack vare EU-finansiering, kunde nästan 14 miljoner elever gå i grundskolan, mer än 70 miljoner människor var kopplade till förbättrat dricksvatten, och över 7.5 miljoner födslar deltog i kvalificerade sjukvårdspersonal, vilket räddade livet på mödrar och bebisar. EU:s utvecklingsbistånd går till cirka 150 länder i världen. Sedan 2014 fasar EU ut direktstöd till stora länder som upplevt en stark ekonomisk tillväxt och lyckats minska fattigdomen och fokuserar istället på de fattigaste regionerna i världen. Under perioden 2014-2020 kommer cirka 75 % av EU:s stöd att gå till dessa regioner som dessutom ofta är hårt drabbade av naturkatastrofer eller konflikter. EU:s bistånd kommer också att fokusera mer på vissa sektorer som gott styre, mänskliga rättigheter, demokrati, hälsa, utbildning, men även jordbruk och energi. EU tillämpar ett system med "politisk koherens för utveckling" inom politikområden som handel och finans, jordbruk, säkerhet, klimatförändringar eller migration, för att främja tillväxt och övervinna fattigdomen i utvecklingsländer, till exempel genom att öppna dess stora inre marknaden för dessa länder, eller inrättande av standarder för att bekämpa illegal exploatering av naturresurser. EU är starkt engagerat i att göra biståndet mer effektivt. Europeiska kommissionen är en del av styrkommittén för det globala partnerskapet för effektivt utvecklingssamarbete. Baserat på europeiska värderingar främjar EU, i sina förbindelser med partnerländer, demokratiska värderingar och praxis såsom mänskliga rättigheter, grundläggande friheter, gott styre och rättsstatsprincipen. Jämställdhet är en viktig del av EU:s synsätt. Mer information om EU:s utvecklingsbistånd.

Andra viktiga frågor på agendan

Vid Ise-Shima G7-toppmötet kommer ledarna att diskutera en rad globala hälsopolitiska frågor, inklusive tillvägagångssätt för att kontrollera infektionssjukdomar, stärka responsen på folkhälsosituationer som ebola- eller zika-utbrotten och säkerställa tillhandahållandet av livslång hälsovård. Med utgångspunkt i de framsteg som gjordes vid Schloss Elmau G7-toppmötet 2015 kommer flera frågor med specifik relevans för jämställdhet och kvinnors rättigheter också att stå på agendan.

G7 Outreach-möten

Traditionellt bjuds ett antal tredjelandsstats- och regeringschefer samt ordförande för internationella organisationer in att delta i delar av toppmötet. Från ASEAN:s medlemsländer är stats- och regeringscheferna i Laos, Vietnam, Indonesien, Bangladesh, Sri Lanka och Papua Nya Guinea inbjudna. Dessutom är stats- och regeringschefen i Tchad – den nuvarande ordföranden för Afrikanska unionen – och, från de internationella organisationerna, ordförandena för FN, OECD, ADB, IMF och Världsbanken inbjudna. Eftersom toppmötet i Ise-Shima är det första toppmötet som hålls i Asien på åtta år, har de japanska värdarna angett att ämnet för ett av de uppsökande mötena kommer att fokusera på Asien. I en annan uppsökande session kommer deltagarna att ta upp målen för hållbar utveckling, med fokus på Afrika.

EU som G7-medlem

Europeiska unionen är fullvärdig medlem i G7 och deltar i dess arbete på alla nivåer. Sedan Lissabonfördraget trädde i kraft representeras EU av både Europeiska kommissionens ordförande och Europeiska rådets ordförande. G7 är ett forum för diskussion där ledare tar åtaganden för att uppnå gemensamma mål och sätter sin trovärdighet på spel. Genom att göra det ger G7 ett viktigt ledarskap för att möta globala utmaningar.

1977 började företrädare för dåvarande Europeiska gemenskapen delta i toppmötet i London. Det första G7-toppmötet hölls två år tidigare, 1975 i Rambouillet (Frankrike). Ursprungligen var EU:s roll begränsad till de områden där EU hade exklusiva befogenheter, men detta har förändrats med tiden. Europeiska kommissionen inkluderades gradvis i alla politiska diskussioner på toppmötets dagordning och deltog i alla toppmöten, från och med toppmötet i Ottawa (1981).

Japan kommer att lämna över ordförandeskapet till Italien för 2017. Ordförandeskapet kommer att fortsätta sin rotation till Kanada 2018, Frankrike 2019, USA 2020 och Storbritannien 2021.

Mer information

G7-toppmötet i Japan 2016

Europeiska unionens råd G7 bakgrundsinformation

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend