Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#EURef: Brittiska expats rånade på röster

DELA MED SIG:

publicerade

on

blogg-bild-folkomröstningKlagande har ifrågasatt lagenligheten enligt EU-lagstiftningen av Storbritanniens EU-lag för folkomröstning, med avseende på dess uteslutning från EU-folkomröstningen av brittiska medborgare som, när de utövar sina EU-rättigheter till fri rörlighet, är bosatta utanför Storbritannien och har varit bosatta utanför Storbritannien under en period på mer än 15 år, skriver Catherine Feore.

Klagandena hävdade att deras fråntagande av rösträtt utgjorde en omotiverad begränsning av deras EU-rätt till frihet att röra sig och uppehålla sig inom EU:s territorium, en rättighet som uppnåddes genom att Storbritannien gick med i Europeiska ekonomiska gemenskapen 1973; och, separat, hävdar klagandena att Storbritanniens sedvanelag ger skydd åt deras rösträtt som brittiska medborgare och fullvärdiga medlemmar av Förenade kungariket.

Högsta domstolen vägrade tillstånd att överklaga. När hon gav domstolens beslut sa Lady Hale (vice ordförande i Högsta domstolen): "Vi bör göra det klart att frågan inte är huruvida denna särskilda röstuteslutning är försvarlig som ett proportionerligt sätt att uppnå ett legitimt mål.

"Frågan är istället, för det första, om EU-lagstiftningen överhuvudtaget är tillämplig, eftersom det bara finns en möjlighet att angripa en lag från parlamentet om den gör det, och för det andra, i så fall, om det finns något ingrepp i rätten till fri rörlighet. .”

Domaren slog fast att även om EU-lag tillämpades, sa domstolen att detta inte stör rätten till fri rörlighet. Domaren sa dock också att hon hade stor sympati för den situation som de sökande befann sig i och vi förstod att det var något som berörde dem djupt. Hon fortsatte dock med att hävda att hon inte kunde urskilja en rättslig grund för att ifrågasätta denna stadga.

Brittiska medborgare bosatta i andra EU-länder har rätt att rösta i val till Europa- och lokalval där de är bosatta. Det konservativa partiet har förbundit sig att förändra denna situation i den nuvarande riksdagen, men har ännu inte lyckats göra det. Uteslutandet av denna grupp är särskilt orättvist, med tanke på att en omröstning om "Leave" kommer att innebära att de inte längre har denna rätt.

Klaganden Jacquelyn MacLennan sa efter det första beslutet: "Regeringen gjorde ett manifest åtagande att ge alla brittiska medborgare rösträtt, oavsett hur länge de har varit utomlands och sa att de trodde att "välja 15 år, i motsats till 14 eller 16 år, är naturligt. som att sticka en pil i en piltavla" och att "om brittiska medborgare bibehåller brittiskt medborgarskap så för med sig rättigheter, skyldigheter och en koppling till detta land, och att det borde bestå".

Annons

Vi intervjuade henne om fallet i april 2016:

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend