Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

#ChinaEU: Keynote-tal vid 25 maj 2016 nätverksevenemang - Kina-EU-partnerskap i den digitala industrin

DELA MED SIG:

publicerade

on

W020140321317551460677Levereras av ambassadör Yang Yanyi, chef för Folkrepubliken Kinas uppdrag till Europeiska unionen

Excellenser,

Utmärkta gäster,

Mina damer och herrar,

God kväll. Vid det lyckosamma tillfället för den första årsdagen för ChinaEU vill jag på uppdrag av den kinesiska uppdraget till EU och i mitt eget namn bjuda våra varmaste gratulationer och bästa önskemål.

Som en företagsledd internationell förening, ett topp-offentlig-privat partnerskap för IKT och en inkubator för gemensamma affärsprojekt och startups om digital innovation, har ChinaEu strävat efter sin vision genom att erbjuda spännande aktiviteter och evenemang och har spelat en viktig och aktiv roll för att främja samarbete mellan Kina och Europa.

Kvällens nätverksevenemang organiserad av ChinaEU erbjuder oss en utmärkt möjlighet att utbyta åsikter om utmaningar och möjligheter att bygga Kina och EU: s digitala partnerskap med särskild tonvikt på hur vi kan översätta vår delade ambition till konkreta projekt, nystartade och konkreta fördelar.

Annons

Som ett kinesiskt ordspråk som går: kastar en tegel för att bjuda in jade, kommer jag att göra en ödmjuk presentation om Kinas cyberekonomi genom introduktion så att andra kan komma med värdefulla åsikter om dagens ämne.

I syfte att genom att förverkliga sitt uppsatta mål att bygga ett måttligt välmående samhälle i alla avseenden och för att undvika att fångas i medelinkomstfällan flyttar Kina mot innovativt, samordnat, grönt, öppet och delat utveckling med ett tydligt och starkt fokus på innovation.

Med tanke på cyberekonomi som ger en ny och lovande tillväxtväg för landet har Kina gjort utvecklingen av cyberekonomin hög på sin nyutgivna 13th Femårsplan. Bland 20-kapitlen i 13th FYP, kapitel sex ägnas åt att utöka cyberekonomins utrymme.

Under de kommande fem åren kommer vi att bygga ett digitalt Kina i en snabbare takt genom implementering av en cyberstrategi och ytterligare integration av informationsteknologi med socioekonomisk utveckling.

Specifikt kommer vi att koncentrera oss på fyra områden eller fyra uppgifter: En, påskynda byggandet av höghastighets, mobil, säker och allestädes ny infrastruktur för informationsteknologi. Två, utveckla modernt industriellt internetsystem. Tre, genomföra den nationella big data-strategin. Och fyra, förbättra cybersäkerheten.

När det gäller det första området - påskynda byggandet av höghastighets, mobil, pålitlig och allestädes närvarande ny generation informationsteknikinfrastruktur, kommer Kina att bygga moderna kommunikationsnätverk genom den nya generationen höghastighets fiberoptiskt nätverk. Kina har börjat tillhandahålla 1000 Mega-bytes höghastighetsnätverk i stadsområden och mer än 98% av Kinas byar kommer att täckas med fiberoptiskt nätverk. Och Kina populariserar 4G på stads- och bynivåer och kommer att initiera 5G kommersiellt i tid.

Med hänsyn till det andra området - utveckla modernt internetindustrisystem, driver Kina igenom Handlingsplan ”Internet Plus” för att integrera mobilt Internet, molnberäkning, big data och Internet of the Things med modern tillverkning; främja e-handel, industrinätverk, internetbank och ett nytt ekologiskt system med "internet plus"; stödja högteknologisk tillverkning inom jordbruk, energi, finans, offentliga tjänster, logistik, biologi och artificiell intelligens; och att uppmuntra internetbaserade företag att öka sin närvaro på den internationella marknaden.

När det gäller det tredje området - Genom att genomföra den nationella big data-strategin främjar Kina omfattande utveckling, användning och delning av big data. Kina påskyndar byggande av nationell big data-plattform och big data-center; boosting insamling, lagring, bearbetning, analys, visualisering och annan nyckelteknologi; uppgradering av infrastruktur för stor datateknologi; främja big data kommersialisering samt utveckling av hårdvaru- och mjukvaruprodukter för big data-applikationer. 

När det gäller det föregående området, Att förbättra cybersäkerheten, för att effektivt hantera denna skrämmande utmaning, har Kina genomfört en rad åtgärder, inklusive att påskynda lagstiftningen på Internet; förbättra informationsdelning och övervakning av cyberspace; inrätta ett system för att skydda informationsinfrastruktur i industrier inklusive finans, energi, telekommunikation och transport; och bedriver djupgående forskning om kärninterneteknologi. Följaktligen uppmuntras kinesiska internetbaserade företag och akademiska institutioner och forskningsinstitutioner att bilda allianser för att förbättra samordningen och samarbetet.

För att förbättra det rikstäckande internet-systemet tillbringade Kina 430bn RMB ($ US70bn) i 2015 och kommer att spendera RMB700bn i 2016 och 2017, och ytterligare 140bn RMB (över $ US20bn) kommer att investeras i att förbättra landsbygdsinternetanslutning fram till 2020.

De relevanta strategierna, politiken och handlingsplanerna har lett till och kommer att fortsätta att leda till revolutionär omvandling i Kina.

För en sak, den digitala ekonomin har blivit den mest kraftfulla motorn som driver Kinas ekonomiska utveckling. Med kinesiska konsumenter som anpassade sig till den digitala världen med ljusare hastighet var tillväxttakten för denna sektor fem gånger högre än BNP förra året. Enligt en studie, Internet kan lägga till 0.3 till 1.0 procentenheter till Kinas BNP-tillväxttakt från 2013 till 2025. Detta skulle kunna driva cirka 7% till 22% av den ökade BNP-tillväxten som förväntas genom 2025 — och vid den tidpunkten kan det översätta RMB 4 biljoner till 14 biljoner i årlig BNP.

Det andra, than växlar mot den digitala ekonomin kommer att underlätta Kinas mål om cslå en modell för ekonomisk tillväxt som bygger på produktivitet, innovation och konsumtion.

Internet har redan skapat en plattform för miljontals dagliga onlinetransaktioner och kommunikationer. NDet finns över 668 miljoner internetanvändare eller hälften av befolkningen i Kina, med en penetrationsgrad på över 50%. För ett decennium sedan fanns det dock färre än 100 miljoner internetanvändare med en penetrationsgrad på bara 7%.

Enligt officiella uppgifter är Kina nu världens största e-handelsmarknad: onlinehandelsförsäljningen uppgick till 3.9 biljoner RMB ($ US590bn) i 2015, en ökning med 33.3% jämfört med året innan.

För det tredje, Internet har släppt ut fler marknadskrafter och utövat en växande effekt på uppgradering av industrier och utvecklingen av innovativa företag i Kina.

Genom att utnyttja kraften på internet har statliga företag förbättrat sina inköp, försäljning och logistiksystem. strömlinjeformade ineffektiva operationer; identifierade och spårade marknadstrender och ökade deras marknadsförings-, forsknings- och innovationsförmåga. Operation av privata företag har blivit effektivare, översatt till produktivitetsvinster och skapat nya marknader för innovativa produkter och tjänster.

Ett antal kinesiska företag har utvecklats snabbt och har blivit stora globala aktörer, Alibaba, Tencent, Huawei, Xiaomi, Baidu, e-tailer JD.com och resewebbplatserna Ctrip och Qunar, för att bara nämna några. Av de tio största globala internetföretagen är fyra kinesiska, med deras börsvärde över $ 420 miljarder US-dollar. Medan USA fortfarande är i spetsen pekar framtidsutsikterna på att Kina går från styrka till styrka.

För det fjärde, övergången till en digital ekonomi har inte bara förändrat de kinesiska kundernas användning av finansiella verktyg som e-plånböcker, e-betalning och touch-pay-system, utan har också lett till en betydande tillväxt av gränsöverskridande e-handel. Statistik visade att handelsvolymen för gränsöverskridande e-handel uppgick till uppskattat RMB259bn (US $ 40bn) i 2015 och förväntas nå RMB6.5 billion i 2016.

Sist men inte minst, inspirerat av det ljusa utsikterna för det digitala Kina har många av Kinas grannländer tagit Kina som sin viktiga partner i deras strävan efter ”den digitala sidenvägen”. Kina och Singapore har till exempel kommit överens om att utnyttja varandras styrkor för att bli ledare inom internetbranschen.

Det har varit en delad åsikt av många kinesiska och europeiska företag och företag att det finns många områden med potentiellt lukrativt samarbete mellan Kina och Europa, men kanske inte lika lovande som den digitala och telekommarknaden. Enligt Luigi Gambardellas ordförande, ChinaEu: s ord, om man vill öka samarbetet mellan Europa och Kina är den digitala sektorn den som säljer bättre.

Strategiskt sett har Kina och EU kommit överens om att kombinera sina digitaliseringsprocesser och utnyttja komplementariteten i varandras konkurrensfördelar: innovativ teknik i Europa och en enorm marknad i Kina.

Utnyttjar Kinas intresse av att delta i Europeiska fonden för strategiska investeringar (EFSI), den tekniska arbetsgruppen för samarbete mellan Kina och EU om investeringar hade användbart och konstruktivt meningsutbyte om saminvesteringsfordon och utveckling konkreta möjligheter för Kina att investera i investeringsplanen för Europa. 

Som en uppföljning av deras gemensamma uttalande om 5G-telekommunikationer går Kina och EU ihop med händerna för att förbereda den formella lanseringen senare i år av Kina och EU: s digitala forskningscenter, som syftar till att skapa ett systematiskt arbete med att övervaka och jämföra lagstiftning och förordningar om e-handel och molntjänster, dataskydd, 5G och framtida nätverk, upphovsrätt och patent för att uppnå en bättre synergi mellan Europas digitala agenda och Kinas Internet Plus-strategi.

Dessutom har Kina och EU åtagit sig att göra ömsesidighet i respektive forskningsprogram och stödja fördjupningen av interaktioner och utbyten mellan de bilaterala branschorganisationer som hanterar 5G.

Lika lika uppmuntrande har initiativ som SilkCamp tagit fram av ChinaEu i syfte att öka högteknologiskt och internetföretagande och söka europeiska startups för att navigera på den kinesiska marknaden och vice versa att stödja kinesiska nystartade företag i skala i Europa.

Som nyckelinvesterare i den europeiska IKT-sektorn har toppkinesiska företag som Huawei och ZTE tillhandahållit högklassiga IKT-produkter och tjänster till operatörer, företag och konsumenter och arbetat nära med sina europeiska partners och värdekedjor för att växa industrin och gemensamt skörda fördelarna med den digitala ekonomin.

Kort sagt, digital omvandling pågår i både Kina och EU men har en lång väg framåt. Ändå tröstar ditt evenemang idag att vi kan övervinna våra utmaningar och gå vidare tillsammans.

Denna händelse och engagemangsnivån från partnerna är ett bra exempel på hur samarbete och samarbete finns mellan Kina och EU och hur vi kan leverera tillsammans på våra ekonomiska och samhälleliga mål. Vi kan faktiskt tillsammans förvandla vår gemensamma vision om att bygga en bättre ansluten värld av fred, välstånd och framsteg till verklighet.

Vi i den kinesiska beskickningen kommer att arbeta outtröttligt med våra EU-partners för att cementera våra framsteg och göra fortsatt framsteg i framtiden.

Tack.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend