Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

#SergeiMagnitsky Änka begär film om hennes mördade make tillbaka från Norwegian Film Festival

DELA MED SIG:

publicerade

on

magnitsky_1526857cÄnkan efter Sergei Magnitsky har skrivit till den norska Kortfilmfestivalen och begärt att festivalen ska dra tillbaka filmen, som det påstås postumt förtala hennes mördade make, från programmet i juni 2016. 

"Sergei Magnitskys familj motsätter sig distributionen av Magnitsky-lagen film av den ryske filmskaparen Andrei Nekrasov i någon form, med tanke på dess falska och ärekränkande innehåll, mycket förnedrande av den avlidne Sergej Magnitskij och sårande för Magnitskijmoderns och änkans känslor”, sa familjen Magnitsky i sitt uttalande.

"Det finns inget allmänt intresse av att publicera och distribuera information som är medvetet falsk, särskilt när denna information orsakar smärta och lidande för den avlidnes familj och är förnedrande för hans minne. Den medvetna spridningen av illvilliga lögner om en avliden person kommer att göra festivalen delaktig i den”, sa Sergei Magnitskys änka.

Det hävdade den ryske filmskaparen Andrei Nekrasov i sin intervju i en norsk tidning dagbladet den 26 maj 2016 att han gjort ”intensiv research” som filmen bygger på. Familjen Magnitsky håller inte med och säger: "Hade Andrei Nekrasov verkligen utfört forskningen, skulle han ha stött på offentligt tillgängliga bevis som motsäger hans påståenden och visar att de är osanna.

"Det framgår emellertid av granskningen av det offentliga registret om Magnitsky-fallet att ingen ansvarsfull forskning utfördes."

I sin film hävdar Andrei Nekrasov att Sergej Magnitskij inte var advokat, när officiella ryska domstolsprotokoll och Magnitskijs eget vittnesmål visar att detta påstående är falskt, vilket visar att Magnitskij representerade klienter i domstolar och identifierade sig som advokat.

Därefter hävdar Nekrasov felaktigt att Sergej Magnitskij inte blåste i visselpipan om ryska polisers delaktighet i bedrägerierna i hans vittnesmål innan han greps, när Sergej Magnitskij namngav poliserna 27 gånger i sitt vittnesmål den 5 juni 2008.

Annons

Nekrasov hävdar också felaktigt att Sergej Magnitsky inte hade blivit misshandlad före sin död i häktet, när detta motsägs av officiella obduktionsbilder som visar allvarliga skador. Det motsägs också av: den ryska statens dödsattest som hänvisar till en hjärnskada; den ryska regeringens rekord som beskriver användningen av gummibatonger på Magnitskij natten han dog; och den ryska regeringens expertslutsats som beskriver Magnitskys skador från trubbigt våld.

Dessutom hävdar Andrei Nekrasov felaktigt att någon annan, inte Sergei Magnitsky, rapporterade bedrägeriet på 230 miljoner USD, trots de dokumentära bevisen att den första rapporten om bedrägeriet på 230 miljoner USD gjordes i juli 2008 av Hermitage på grundval av Magnitskys utredning om brottet.

På grund av det bevisligen falska och ärekränkande innehållet har visningen av filmen av Andrei Nekrasov ställts in i Europaparlamentet, av den franska TV-stationen ARTE och den tyska TV-stationen ZDF.

Den falska och ärekränkande informationen om Sergej Magnitskij som presenteras i den här filmen strider mot bevis från ryska regeringsorgan, utredningar av oberoende ryska människorättsorganisationer, upptäckter och slutsatser av många internationella organisationer inklusive Europaparlamentet, Europarådets parlamentariska församling , OSSE:s parlamentariska församling, Moskva Helsingforsgruppen, USA:s Helsingforskommission, USA:s kongress, norska Helsingforskommittén, FN:s rapportör om tortyr och annan grym, omänsklig och förnedrande behandling m.fl.

"Förutom att presentera falsk information om Sergej Magnitskij, förnedra hans minne och hans uppoffring, presenterar filmen en fiktiv skildring av Sergej Magnitskij som person, skapar en fiktiv identitet av honom och presenterar hans fiktiva samtal med andra, som är osanna, och bort från verkligheten, som inte heller motiverar och motsäger skildringen av denna film som "dokumentär", sa familjen Magnitsky.

Kortfilmfestivalen i Norge har informerats om familjen Magnitskys oro mot att visa eller på annat sätt sprida filmens innehåll, i strid med den norska skadeståndslagen, som förbjuder spridning av falsk information för att skada människors rykte.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend