Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#BrandoBenifei: "Integration av flyktingar behövs men inte på bekostnad av utsatta grupper"

DELA MED SIG:

publicerade

on

20131024_syrian-refugees_nicholson_210 
MEP_BenifeiBrando Benifei

Att hitta arbete är ett avgörande steg för att flyktingar ska kunna integreras i samhället och bli ekonomiskt oberoende. Men med höga arbetslöshetsnivåer i EU är vissa människor oroade över ökad konkurrens på arbetsmarknaden. Sysselsättningsutskottet antog måndagen den 30 maj en rapport som föreslår konkreta åtgärder för att hantera dessa utmaningar. Rapportförfattaren Brando Benifei, en italiensk medlem av S&D-gruppen, talade före omröstningen.

Flyktingkrisen har redan allvarligt påverkat politiken i Europa och ser ut att fortsätta att göra det. Hur svarar din rapport på de ekonomiska och sociala frågor som ställs av människor i Europa som fruktar flyktingströmmen?
"Vi måste stödja integrationspolitiken för flyktingar eftersom de på så sätt kan bli produktiva och användbara för utvecklingen av värdsamhällena. Vi insisterar dock på att detta inte görs på bekostnad av andra utsatta grupper, såsom funktionshindrade, arbetslösa. eller stora familjer.

"Vi vill ha mer resurser för socialpolitiken i Europa. Integreringen av dem som får internationellt skydd - en skyldighet även som människor i form av solidaritet för dem som flyr krig och hot mot sitt liv - måste göras på ett sätt som gör det. inte skapa social dumpning, intolerans eller social dislokation i värdländerna.Krisen drabbade många europeiska länder och vi ser fortfarande de ekonomiska konsekvenserna.Vi måste ta itu med integrationen av flyktingar på ett sätt som inte uppfattas som att det upphäver politiken som är till för att stödja människor i svårigheter.

"Den huvudsakliga inspirationen för våra förslag är: integration är verkligen en stor utmaning, men kan omvandlas till en resurs, en möjlighet."

Att hitta arbete är avgörande för att flyktingar ska kunna försörja sig och integreras i samhället. Vilka problem ställs de inför?

"De konfronteras med många problem även efter att deras asylansökan har accepterats: språkproblem, problemet med att få sina färdigheter och kompetenser erkända, diskriminering, integrationsproblem i ett land som ibland skiljer sig mycket från det de kommer ifrån. Dessa problem behöver att hanteras effektivt och i ett tidigt skede - för att bättre förstå vilka de är vad gäller kompetens och hur vi kan hjälpa till med träning och utbildning.

"I rapporten diskuterar vi också möjliga ändringar av den nuvarande lagstiftningen om flyktingars tillträde till arbetsmarknaden, inklusive för att flyktingar och asylsökande ska garanteras tillträde till arbetsmarknaden om sex månader snarare än de nuvarande nio månaderna. Det är viktigt att utbilda människor så att de kan möta företagens behov och hjälpa dem att hitta jobb baserat på deras kompetens och kvalifikationer."

Annons

Vilka specifika åtgärder bör vidtas för att underlätta deras integration?

"Vi behöver språkkurser och skräddarsydda program genom arbetsförmedlingen. Ny teknik kan fungera som kommunikationsmedel. Det finns många exempel i medlemsländerna på intelligent användning av mobilappar och internetportaler.

"Vi behöver också undanröja administrativa hinder både i behandlingen av asylansökningar, ibland långdragna och röriga, samt effektivisera och förenkla det nödvändiga pappersarbetet för att göra tillgången till sysselsättning och tjänster så effektiv som möjligt. Att få integrationen att fungera kräver inte bara uppdateringar lagstiftningsinstrument, men också en välbalanserad blandning av åtgärder som involverar alla aktörer på plats."

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend