Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#HateSpeech: Europeiska kommissionen och IT-företag tillkännager uppförandekod online

DELA MED SIG:

publicerade

on

r-ONLINE-SCAMS-large570Kommissionen presenterade den 31 maj tillsammans med Facebook, Twitter, YouTube och Microsoft (”IT-företagen”) en uppförandekod som innehåller en rad åtaganden för att bekämpa spridningen av olagligt hatretorik på nätet i Europa.

IT-företagen stöder EU-kommissionen och EU:s medlemsländer i ansträngningarna att svara på utmaningen att se till att onlineplattformar inte erbjuder möjligheter för olagligt hatretorik online att spridas viralt. De delar, tillsammans med andra plattformar och sociala medieföretag, ett kollektivt ansvar och stolthet över att främja och underlätta yttrandefrihet i hela onlinevärlden. Kommissionen och IT-företagen inser dock att spridningen av olagligt hatretorik på nätet inte bara negativt påverkar de grupper eller individer som den riktar sig till, den påverkar också negativt dem som uttalar sig för frihet, tolerans och icke-diskriminering i våra öppna samhällen och har en kylande effekt på den demokratiska diskursen på onlineplattformar.

För att förhindra spridning av olagligt hatretorik är det viktigt att se till att relevanta nationella lagar som införlivar rådets rambeslut om bekämpning av rasism och främlingsfientlighet till fullo upprätthålls av medlemsländerna både online och offline. Även om en effektiv tillämpning av bestämmelser som kriminaliserar hatretorik är beroende av ett robust system för upprätthållande av straffrättsliga sanktioner mot de enskilda förövarna av hatretorik, måste detta arbete kompletteras med åtgärder inriktade på att säkerställa att olagligt hatretorik online snabbt granskas av onlineförmedlare och sociala medieplattformar, efter mottagandet av ett giltigt meddelande, inom en lämplig tidsram. För att anses giltig i detta avseende bör en anmälan inte vara otillräckligt exakt eller otillräckligt underbyggd.

Kommissionären för rättvisa, konsumenter och jämställdhet Vĕra Jourová sa: "De senaste terrorattackerna har påmint oss om det akuta behovet av att ta itu med olagligt hattal på nätet. Sociala medier är tyvärr ett av de verktyg som terroristgrupper använder för att radikalisera unga människor och rasistisk användning för att sprida våld och hat. Det här avtalet är ett viktigt steg framåt för att säkerställa att internets fria värderingar och demokratiska uttryck är en plats där jag förblir en plats för den fria europeisk lagstiftning och demokratiska uttryck. åtagande från världsomspännande IT-företag att granska majoriteten av giltiga meddelanden för borttagning av olagligt hatretorik på mindre än 24 timmar och ta bort eller inaktivera åtkomst till sådant innehåll, om det behövs."

Twitters chef för offentlig politik för Europa Karen White sa: "Hatiskt beteende har ingen plats på Twitter och vi kommer att fortsätta att ta itu med den här frågan direkt tillsammans med våra partners i industrin och det civila samhället. Vi är fortfarande engagerade i att låta tweetarna flöda. Det finns dock en tydlig skillnad mellan yttrandefrihet och beteende som uppmuntrar till våld och hat. Parallellt med ett agerande hatiskt beteende som bryter mot Twitters regler, utnyttjar vi också plattformens otroliga kapacitet för att stärka positiva röster, att utmana fördomar och att ta itu med de djupare grundorsakerna till intolerans. Vi ser fram emot ytterligare konstruktiv dialog mellan EU-kommissionen, medlemsländerna, våra partners i det civila samhället och våra kollegor inom tekniksektorn i denna fråga.”

Googles direktör för offentlig politik och regeringsrelationer Lie Junius sa: "Vi är fast beslutna att ge människor tillgång till information via våra tjänster, men vi har alltid förbjudit olagligt hatretorik på våra plattformar. Vi har effektiva system för att granska giltiga meddelanden på mindre än 24 timmar och för att ta bort olagligt innehåll. Vi är glada över att arbeta med kommissionen för att utveckla sam- och självreglerande metoder för att bekämpa hatretorik på nätet."

Chef för Global Policy Management på Facebook Monika Bickert sa: "Vi välkomnar dagens tillkännagivande och chansen att fortsätta vårt arbete med kommissionen och en bredare teknisk industri för att bekämpa hatretorik. Med en global gemenskap på 1.6 miljarder människor arbetar vi hårt för att balansera att ge människor makten att uttrycka sig samtidigt som vi säkerställer att vi tillhandahåller en respektfull miljö. Som vi tydliggör i våra communitystandarder finns det ingen plats för hatretorik på Facebook. Vi uppmanar människor att använda våra rapporteringsverktyg om de hittar innehåll som de anser bryter mot våra standarder. vi kan undersöka. Våra team runt om i världen granskar dessa rapporter dygnet runt och vidtar snabba åtgärder."

Annons

Microsofts vicepresident EU Government Affairs John Frank tillade: "Vi värdesätter artighet och yttrandefrihet, och därför förbjuder våra användarvillkor att förespråka våld och hatretorik på Microsofts värdbaserade konsumenttjänster. Vi tillkännagav nyligen ytterligare steg för att specifikt förbjuda publicering av terroristinnehåll. Vi kommer att fortsätta att erbjuda våra användare ett sätt att meddela oss när de tror att vår policy bryts. Att gå med i uppförandekoden bekräftar återigen vårt engagemang i denna viktiga fråga."

Genom att underteckna denna uppförandekod förbinder sig IT-företagen att fortsätta sina ansträngningar för att ta itu med illegalt hatretorik på nätet. Detta kommer att inkludera fortsatt utveckling av interna rutiner och personalutbildning för att garantera att de granskar majoriteten av giltiga meddelanden för borttagning av olagligt hatretorik på mindre än 24 timmar och tar bort eller inaktiverar åtkomst till sådant innehåll, om det behövs. IT-företagen kommer också att sträva efter att stärka sina pågående partnerskap med civilsamhällets organisationer som kommer att hjälpa till att flagga innehåll som främjar uppvigling till våld och hatiskt beteende. IT-företagen och EU-kommissionen siktar också på att fortsätta sitt arbete med att identifiera och främja oberoende motberättelser, nya idéer och initiativ och stödja utbildningsprogram som uppmuntrar kritiskt tänkande.

IT-företagen understryker också att den nuvarande uppförandekoden syftar till att vägleda deras egna aktiviteter samt att dela bästa praxis med andra internetföretag, plattformar och operatörer av sociala medier.

Uppförandekoden innehåller följande offentliga åtaganden:

 • IT-företagen ska ha på plats tydliga och effektiva processer för att granska meddelanden om olagligt hatretorik på sina tjänster så att de kan ta bort eller inaktivera åtkomst till sådant innehåll. IT-företagen ska ha regler eller riktlinjer för communityn som klargör att de förbjuder främjande av uppvigling till våld och hatiskt beteende.
 • Efter mottagandet av ett giltigt meddelande om borttagning ska IT-företagen granska sådana förfrågningar mot sina regler och gemenskapsriktlinjer och vid behov nationella lagar som införlivar rambeslutet 2008/913/RIF, med dedikerade team som granskar förfrågningar.
 • IT-företagen ska granska majoriteten av giltiga meddelanden för borttagning av olagligt hatretorik på mindre än 24 timmar och ta bort eller inaktivera åtkomst till sådant innehåll, om det behövs.
 • Utöver ovanstående ska IT-företagen utbilda och öka medvetenheten hos sina användare om vilka typer av innehåll som inte är tillåtna enligt deras regler och riktlinjer för communityn. Användningen av aviseringssystemet skulle kunna användas som ett verktyg för att göra detta.
 • IT-företagen ska tillhandahålla information om förfarandena för att lämna in meddelanden, i syfte att förbättra kommunikationen mellan medlemsstaternas myndigheter och IT-företagen, i synnerhet om meddelanden och om att förhindra åtkomst till eller avlägsnande av olagligt hatretorik online . Informationen ska kanaliseras genom de nationella kontaktpunkter som utsetts av IT-företagen respektive medlemsstaterna. Detta skulle också göra det möjligt för medlemsstaterna, och särskilt deras brottsbekämpande myndigheter, att ytterligare bekanta sig med metoderna för att känna igen och underrätta företag om olagligt hatretorik på nätet.
 • IT-företagen ska uppmuntra tillhandahållande av meddelanden och flaggning av innehåll som främjar uppmuntran till våld och hatiskt beteende i stor skala av experter, särskilt via partnerskap med CSO:er, genom att tillhandahålla tydlig information om individuella företagsregler och community-riktlinjer och regler för rapportering och anmälan processer. IT-företagen ska sträva efter att stärka partnerskap med CSO:er genom att bredda den geografiska spridningen av sådana partnerskap och, där så är lämpligt, tillhandahålla stöd och utbildning för att CSO-partner ska kunna fylla rollen som en "betrodd reporter" eller motsvarande, med vederbörlig respekt för behov av att behålla sin oberoende och trovärdighet.
 • IT-företagen förlitar sig på stöd från medlemsstaterna och Europeiska kommissionen för att säkerställa tillgång till ett representativt nätverk av CSO-partner och "pålitliga reportrar" i alla medlemsländer som hjälper till att tillhandahålla meddelanden av hög kvalitet. IT-företag att göra information om "betrodda reportrar" tillgänglig på sina webbplatser.
 • IT-företagen ska ge regelbunden utbildning till sin personal om aktuell samhällsutveckling och utbyta åsikter om potentialen för ytterligare förbättringar.
 • IT-företagen ska intensifiera samarbetet mellan sig själva och andra plattformar och sociala medieföretag för att förbättra utbytet av bästa praxis.
 • IT-företagen och Europeiska kommissionen, som erkänner värdet av oberoende mottal mot hatisk retorik och fördomar, strävar efter att fortsätta sitt arbete med att identifiera och främja oberoende motberättelser, nya idéer och initiativ och stödja utbildningsprogram som uppmuntrar kritiskt tänkande.
 • IT-företagen ska intensifiera sitt arbete med CSO:er för att ge bästa praxis för att motverka hatisk retorik och fördomar och öka omfattningen av deras proaktiva uppsökande till CSO:er för att hjälpa dem att leverera effektiva mottalskampanjer. Europeiska kommissionen ska i samarbete med medlemsstaterna bidra till denna strävan genom att vidta åtgärder för att kartlägga civila organisationers specifika behov och krav i detta avseende.
 • Europeiska kommissionen i samordning med medlemsstaterna för att främja efterlevnaden av de åtaganden som anges i denna uppförandekod även för andra relevanta plattformar och sociala medieföretag.

IT-företagen och Europeiska kommissionen är överens om att regelbundet utvärdera de offentliga åtagandena i denna uppförandekod, inklusive deras inverkan. De är också överens om att ytterligare diskutera hur man kan främja transparens och uppmuntra motberättelser och alternativa berättelser. För detta ändamål kommer regelbundna möten att äga rum och en preliminär bedömning kommer att rapporteras till högnivågruppen för bekämpning av rasism, främlingsfientlighet och alla former av intolerans i slutet av 2016.

Bakgrund

Kommissionen har arbetat med sociala medieföretag för att se till att hatretorik hanteras online på samma sätt som andra mediekanaler.

Smakämnen e-handelsdirektivet (artikel 14) har lett till utvecklingen av nedtagningsförfaranden, men reglerar dem inte i detalj. En "notice-and-action"-procedur börjar när någon meddelar en värdtjänstleverantör – till exempel ett socialt nätverk, en e-handelsplattform eller ett företag som är värd för webbplatser – om olagligt innehåll på internet (till exempel rasistiskt innehåll, barnmissbruksinnehåll eller spam) och avslutas när en värdtjänstleverantör agerar mot det olagliga innehållet.

Efter EU-kollokvium om grundläggande rättigheter i oktober 2015 om "Tolerans och respekt: ​​att förebygga och bekämpa antisemitiskt och antimuslimskt hat i Europa", inledde kommissionen en dialog med IT-företag, i samarbete med medlemsstaterna och det civila samhället, för att se hur man bäst kan tackla illegala hatretorik på nätet som sprider våld och hat.

De senaste terrorattackerna och terroristgruppers användning av sociala medier för att radikalisera unga människor har gjort det mer brådskande att ta itu med denna fråga.

Kommissionen lanserade redan i december 2015 EU:s Internetforum att skydda allmänheten från spridning av terroristmaterial och terroristexploatering av kommunikationskanaler för att underlätta och styra deras verksamhet. De Gemensam förklaring från det extraordinära rådet för rättsliga och inrikes frågor efter terrorattackerna i Bryssel underströk behovet av att intensifiera arbetet på detta område och även att enas om en uppförandekod för hatretorik på nätet.

Smakämnen Rambeslut on Combating Racism and Xenophobia kriminaliserar offentlig uppvigling till våld eller hat riktat mot en grupp personer eller en medlem av en sådan grupp definierad med hänvisning till ras, hudfärg, religion, härkomst eller nationellt eller etniskt ursprung. Detta är den rättsliga grunden för att definiera olagligt onlineinnehåll.

Yttrandefrihet är en central europeisk värdering som måste bevaras. Europeiska domstolen för de mänskliga rättigheterna fastställde den viktiga distinktionen mellan innehåll som "kränker, chockerar eller stör staten eller någon del av befolkningen" och innehåll som innehåller äkta och allvarlig uppvigling till våld och hat. Domstolen har klargjort att stater kan sanktionera eller förhindra det senare.

Mer information

Code of Conduct
Rambeslut om bekämpning av vissa former och uttryck för rasism och främlingsfientlighet genom strafflagstiftning

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend