Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

#Thailand Ansluter sig till FAO: s avtal om hamnstatsåtgärder

DELA MED SIG:

publicerade

on

Thailands förbud mot fisk och skaldjurDen 10 maj 2016 träffade HE Tana Weskosith, Thailands ambassadör i Italien och Sompong Nimchuar, minister (jordbruksfrågor)/ständig representant vid FAO, HE José Graziano da Silva, generaldirektören för FAO. FAO, att presentera Konungariket Thailands anslutningsinstrument till avtalet om hamnstatsåtgärder för att förhindra, avskräcka och eliminera olagligt, orapporterat och oreglerat (IUU) fiske (PSMA). PSMA är ett viktigt internationellt avtal som syftar till att bekämpa illegalt fiske, skriver en talesman för thailändska ambassaden.

"Thailands anslutning till PSMA kommer att öka kontrollen över utlandsflaggade fiskefartyg och förhindra import av IUU-fisk. Det kommer också att leda till ett bredare och mer effektivt samarbete mellan Thailand och andra stater som är parter i avtalet om informationsutbyte för att bekämpa IUU-fiske”, sade den thailändska ambassadören.

Anslutningen till PSMA ligger till grund för den kungliga thailändska regeringens åtagande att följa den internationella rättsliga standarden för att bekämpa IUU-fiske och att förbättra bevarandet och hållbar användning av levande marina resurser. Anslutningen är ytterligare en milstolpe för Thailand eftersom regeringen fortsätter att främja en omfattande fiskerireform. Det kommer också att ge ett kritiskt momentum för PSMA att träda i kraft, vilket markerar ett stort steg i det internationella samfundets gemensamma ansträngning för att bekämpa IUU-fiske.

Vad är hamnstatsåtgärder?

Den thailändska regeringen har börjat genomföra hamnstatsåtgärder sedan Royal Ordinance on Fisheries 2015 trädde i kraft i november 2015, innan landets anslutning till PSMA. Denna nya fiskelag inför strikta inspektionsåtgärder utformade för att förhindra att fartyg med utländsk flagg som ägnar sig åt illegalt fiske kommer in i Thailand.

Fartyg med utländsk flagg kan begära tillstånd att lägga till och landa sin fisk i någon av de 27 utsedda hamnarna. Bland dessa hamnar är 15 för utländska kommersiella fartyg medan 12 är för små fartyg från grannländerna, nämligen Malaysia, Myanmar och Kambodja.

Ett fartyg som vill hamna måste lämna in begäran till de thailändska myndigheterna minst 48 timmar i förväg. Om den behöriga tjänstemannen hittar bevis som tyder på att fartyget har varit inblandat i illegalt fiske, kommer fartyget att nekas tillträde till hamn. Dessutom kan generaldirektören för fiskeridepartementet beordra fartyget att lämna Thailand och kan informera andra relevanta flat- och kuststater och internationella organisationer om fartyget.

Annons

Varje fartyg som får gå in i en thailändsk hamn måste också begära tillstånd att landa fångsten i hamn, varpå de behöriga tjänstemännen kommer att inspektera fångsten för att säkerställa att den inte är en produkt av olagligt fiske. För att stärka genomförandet av hamnstatsåtgärder, utvecklar de thailändska myndigheterna snabbt elektroniskt spårbarhetssystem för vattenlevande djur och skaldjursprodukter, och hamnstatsåtgärder övervakningssystem. Systemen kommer att integrera insamling och korskontroll av spårbarhetsdata och dokument. När utvecklingen av systemet har slutförts kommer ingen illegal fångst in i skaldjursförsörjningskedjan.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend