Anslut dig till vårt nätverk!

EU

För #Israel är det franska initiativet "dömt att misslyckas"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

bankisrael"Den uppmätta israeliska reaktionen på den senaste strömmen av problematisk diplomatisk aktivitet speglar Jerusalems mer centrala säkerhetsimperativ, liksom dess nyupptäckta känsla av att vara en betydande regional aktör snarare än en belägrad liten stat i ett fientligt hav", skriver Senior Media Advisor Europe Israel Press Association Yossi Lempkowicz. 

Frankrike var värd den 10 juni för ett initiativ för fred i Mellanöstern-konferensen för att återuppliva israeliska-palestinska fredsförhandlingar med deltagande av ministrar från Mellanösternkvartetten - USA, Ryssland, Europeiska unionen och FN - Arabförbundet. , FN: s säkerhetsråd och cirka 20 länder.

Men varken Israel eller palestinierna var inbjudna. Sammankomsten syftade till att lägga grunden för en fullfjädrad fredskonferens som skulle hållas i slutet av året. För Israel är Paris-initiativet dömt att misslyckas eftersom Jerusalem anser att fred med palestinierna inte kan tvingas av länder runt om i världen som sitter och försöker avgöra Israels öde och säkerhet när de inte har något direkt intresse i det. Freden, säger den, kommer endast att ske genom direkta förhandlingar mellan de två sidorna, utan förutsättningar.

Annons

"Vägen till fred passerar inte även om internationella kommittéer som försöker tvinga en överenskommelse, radikalisera palestinska krav och därmed distansera freden. Vägen till fred går genom direkta förhandlingar", sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, eftersom han redan berättade den franska premiärministern Manuel Valls när den senare besökte Israel i slutet av förra månaden.

"Om de länder som samlas denna vecka i Paris verkligen vill främja freden, måste de gå med i min uppmaning till den palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas att inleda direkta förhandlingar," tillade Netanyahu. "Det är den enda vägen till fred - det finns ingen annan."

Premiärministern insisterade på att Israel kommer att fortsätta att söka fred, även med hjälp av andra regionala aktörer, eftersom han påminde om att detta hände när Israel slöt fred med Egpt och med Jordanien. "Så måste det vara med palestinierna. Vi kommer inte sluta leta efter vägar till fred", sade han.

Annons

Det finns också planer på ett regionalt toppmöte i Jerusalem som kommer att inkludera representanter från moderata arabiska länder, inklusive Egypten och Jordanien. När den nyutnämnda försvarsministern Avigdor Lieberman tillträdde sin tjänst den här veckan betonade Netanyahu att regeringen var engagerad i att uppnå fred med palestinierna och citerade Arabiska fredsinitiativet 2002 som grund för en möjlig lösning.

"Vi tror att de arabiska staterna skulle stödja direkta förhandlingar mellan Israel och palestinierna", säger Israels generaldirektör för utrikesministeriet Dor Gold. "Därför föredrar vi en mellanösternprocess och inte en process som någon försöker skapa i Paris."

Guld jämförde Frankrikes anbud att återuppliva fredssamtal mellan Israel och Palestina med ett kolonialt ansträngning i maj 1916 för att rista upp Mellanöstern, med hänvisning till Sykes-Picot-avtalet för att upprätta regionens gränser efter det osmanska riket kollapsade.

"Det låg i spetsen för kolonialismens era i vårt område", sa Gold. ”Deras ansträngning misslyckades som vi ser idag i öknarna i Irak och Syrien. Istället sa Israel att det arabiska fredsinitiativet från 2002, som erbjuder Israels diplomatiska erkännande från arabländerna i utbyte mot ett statligt avtal med palestinierna, innehåller positiva inslag som kan hjälpa till att återuppliva konstruktiva förhandlingar med palestinierna.

"Vi är villiga att förhandla med arabstaterna om revideringar av detta initiativ så att det återspeglar de dramatiska förändringarna i regionen sedan 2002 men bibehåller det överenskomna målet för två stater för två folk", sa Netanyahu som svar på egyptiska presidentens tal. Abdel Fattah al-Sisi.

Enligt Dr Eran Lerman, en senior forskningsassistent vid Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA Center) "återspeglar den uppmätta israeliska reaktionen på det senaste urvalet av problematisk diplomatisk aktivitet Jerusalems mer centrala säkerhetsimperativ, liksom dess nyligen upptäckta känsla av att vara en betydande regional aktör snarare än en belägrad liten stat i ett fientligt hav ". Han tillade: "De regionala verkligheterna under 2016 har skapat ett mycket annorlunda förhållande mellan Israel och Egypten. Länderna står båda inför samma hot mot deras säkerhet - Iran, IS och Muslimska brödraskapet - även om den egyptiska prioritetsordningen är det motsatta av Israels. Nivån på säkerhetssamarbete är oöverträffad och president al-Sisi har sagt det uttryckligen till utländska besökare. "

Den kommande israeliska försvarsministern Avigdor Lieberman förklarade om det arabiska fredsinitiativet: "President Sissis tal var mycket viktigt; det skapar en verklig möjlighet som tvingar oss att ta upp handsken. Jag håller verkligen med om att det finns några mycket positiva inslag i det arabiska fredsinitiativet. som gör det möjligt för oss att föra en seriös dialog med våra grannar i regionen. "

Dagstidning Yediot Aharonot konstaterade att Lieberman länge har förespråkat idén om ett omfattande arrangemang mellan Israel och arabvärlden och förklarar: ”Nu, när Egyptens president al-Sisi främjar just ett sådant steg, kommer Liebermans engagemang för hans proklamerade vision att sättas till testet. ”

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 231 miljoner euro i förfinansiering till Slovenien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 231 miljoner euro till Slovenien i förfinansiering, motsvarande 13% av landets bidragstilldelning under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Sloveniens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Sloveniens plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få totalt 2.5 miljarder euro, bestående av 1.8 miljarder euro i bidrag och 705 miljoner euro i lån, under hela planens livstid. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU.

RRF är kärnan i NextGenerationEU som kommer att ge 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna. Den slovenska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Cypern

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 157 miljoner euro i förfinansiering till Cypern

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 157 miljoner euro till Cypern i förfinansiering, vilket motsvarar 13% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och resiliensfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få 1.2 miljarder euro totalt under planens livstid, med 1 miljard euro i bidrag och 200 miljoner euro i lån. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna.

Den cypriotiska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Belgien

EU: s sammanhållningspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien och Italien får 373 miljoner euro för att stödja hälso- och socialtjänster, små och medelstora företag och social integration

publicerade

on

Kommissionen har beviljat 373 miljoner euro till fem Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) operativa program (OP) i Belgien, Tyskland, Spanien och Italien för att hjälpa länderna med nödsituationer och reparationer av coronavirus inom ramen för REACT-EU. I Belgien kommer ändringen av Wallonia OP att tillhandahålla ytterligare 64.8 miljoner euro för förvärv av medicinsk utrustning för hälsovårdstjänster och innovation.

Medlen kommer att stödja små och medelstora företag i utvecklingen av e-handel, cybersäkerhet, webbplatser och onlinebutiker, samt den regionala gröna ekonomin genom energieffektivitet, miljöskydd, utveckling av smarta städer och koldioxidsnål offentlig infrastruktur. I Tyskland, i delstaten Hessen, kommer 55.4 miljoner euro att stödja hälsorelaterad forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet och innovation vid universitet och andra forskningsinstitutioner samt investeringar i forskning, utveckling och innovation inom områdena klimat och hållbar utveckling. Denna ändring kommer också att ge stöd till små och medelstora företag och fonder för nystartade företag genom en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt kommer 75.7 miljoner euro att underlätta samarbete mellan små och medelstora företag och institutioner inom forskning, utveckling och innovation, och tillhandahålla investeringar och rörelsekapital för mikroföretag som drabbats av coronaviruskrisen. Dessutom kommer fonderna att möjliggöra investeringar i företagens energieffektivitet, stödja digital innovation i små och medelstora företag och förvärva digital utrustning för skolor och kulturinstitutioner. I Italien kommer det nationella OP 'Social Inclusion' att få 90 miljoner euro för att främja den sociala integrationen av människor som upplever svår materiell brist, hemlöshet eller extrem marginalisering genom tjänsterna 'Housing First' som kombinerar tillhandahållande av omedelbara bostäder med möjliggörande av social- och arbetsförmedlingstjänster .

Annons

I Spanien kommer 87 miljoner euro att läggas till ESF OP för Castilla y León för att stödja egenföretagare och arbetare som fick sina kontrakt avbrutna eller reducerade på grund av krisen. Pengarna kommer också att hjälpa hårt drabbade företag att undvika uppsägningar, särskilt inom turistsektorn. Slutligen behövs pengarna för att tillåta viktiga sociala tjänster att fortsätta på ett säkert sätt och för att säkerställa utbildningskontinuitet under hela pandemin genom att anställa ytterligare personal.

REACT-EU är en del av NextGenerationEU och ger ytterligare 50.6 miljarder euro ytterligare finansiering (i löpande priser) till sammanhållningspolitiska program under 2021 och 2022. Åtgärderna fokuserar på att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, jobb, små och medelstora företag och låginkomstfamiljer, samt att sätta framtidssäker grund för de gröna och digitala övergångarna och en hållbar socioekonomisk återhämtning.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend