Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Att flytta utomlands i #EU? Ledamöterna röstar nya regler för att säkerställa dina papper accepteras

DELA MED SIG:

publicerade

on

20150401PHT40052_originalNya EU-regler för att underlätta fri rörlighet för medborgarna genom att göra det enklare att bevisa äktheten av dokument som födelse- eller äktenskapscertifikat i en annan EU-medlemsstat röstades av parlamentet den 9 juni. För att undvika behov av översättning ska nya flerspråkiga EU-formulär bifogas dokumenten. Omröstningen godkände en informell överenskommelse som tidigare hade träffats av parlamentets och rådets förhandlare.

"Mer än 14 miljoner EU-medborgare bor i en annan medlemsstat än sin hemstat. För att gifta sig, förklara födelse av ett barn eller för att bevisa ett rent kriminellt register, tvingas de hantera tråkiga förfaranden. Med dagens omröstning tvingar vi har tagit ett första steg mot att minska dessa byråkratiska hinder genom att avskaffa det kostsamma och betungande "apostillekravet" och införa flerspråkiga standardformer ", sade föredragande Mady Delvaux (S&D, LU) under plenardebatten.

"Trots motstånd från en del av rådet hänvisar en viktig granskningsklausul till olika dokument, såsom universitetsbevis eller funktionshinderintyg, som inte kunde ingå i reglerna i detta skede. Denna text är det första steget i en lång process vars slutmål är att ha gemensamma offentliga dokument inom EU, tillade hon.

De nya reglerna skulle undanröja administrativa formaliteter som "legalisering" eller "apostille" -certifiering av "offentliga" dokument såsom de som bevisar civil status, föräldraskap eller nationalitet. Ledamöterna och rådet hade enats om att utvidga reglerna till att omfatta handlingar som bevisar förmågan att gifta sig eller ingå ett registrerat partnerskap. Dokument som intygar att det saknas straffregister skulle också accepteras i andra EU-länder utan ytterligare legaliseringsförfaranden.

Vidare skulle reglerna också omfatta dokument som medborgare som bor i en annan medlemsland måste framställa om de vill rösta och / eller stå som kandidat vid val i Europa eller kommunal i den medlemsstat där de bor.

Nya flerspråkiga former

För att undvika behovet av att översätta vissa offentliga dokument skulle reglerna också införa nya flerspråkiga EU-formulär som ska bifogas dokument. Dessa dokument avser: födelse, levande, död, äktenskap (inklusive förmåga att gifta sig och äktenskaplig status), registrerat partnerskap (inklusive förmåga att ingå ett registrerat partnerskap och registrerat partnerskapstatus), hemvist och / eller bostad, och frånvaro av en brottsling spela in. Dessa flerspråkiga standardformulär bör spara medborgare pengar och tid genom att undvika behovet av certifierade översättningar.

Annons

Skyldighet att informera medborgarna

För att säkerställa att medborgarna är medvetna om de förenklade förfarandena och nya flerspråkiga former, säkra ledamöterna en bestämmelse som kräver att EU-kommissionen och medlemsstaterna informerar medborgarna om de nya reglerna via webbplatser och e-Justice Portal.

Granskning efter två år: utvidga tillämpningsområdet för de nya reglerna?

Ledamöterna säkrade också en bestämmelse som skulle göra det möjligt att förlänga de nya reglerna efter två år för att täcka offentliga handlingar som rör företagets rättsliga ställning och representation, examensbevis och andra bevis på formella kvalifikationer och offentliga handlingar som intygar ett officiellt erkänt funktionshinder, i mot bakgrund av en översyn som också måste bedöma lämpligheten att etablera nya flerspråkiga former i framtiden.

Nästa steg

Förordningen kommer snart att offentliggöras i EU: s officiella tidning och genomföras gradvis för att till fullo kunna tillämpas från och med 2019.

Bakgrund

De offentliga handlingarna som omfattas av den föreslagna förordningen är de som huvudsakligen syftar till att fastställa ett av följande fakta: födelse, att en person lever, dödsfall, namn, äktenskap (inklusive äktenskapsförmåga och äktenskaplig status), skilsmässa, laglig åtskillnad eller annullering av äktenskap, registrerat partnerskap (inklusive förmåga att ingå ett registrerat partnerskap och registrerat partnerskapstatus), upplösning av ett registrerat partnerskap, juridisk separering eller ogiltigförklaring av ett registrerat partnerskap, föräldraskap, adoption, hemvist och / eller bostad, nationalitet eller frånvaro av ett kriminellt register.

Dessutom täcker den offentliga handlingar vars presentation kan krävas för unionsmedborgare som är bosatta i en medlemsland där de inte är medborgare som vill rösta eller stå som kandidater vid val till Europaparlamentet eller i kommunval i sin medlem bosättningsstat.

De föreslagna reglerna skapar dessutom flerspråkiga standardformulär för att underlätta översättningen för flera dokument. För dessa dokument krävs inte längre en översättning. De handlar om: födelse, att leva, dödsfall, äktenskap (inklusive förmåga att gifta sig och äktenskaplig status), registrerat partnerskap (inklusive förmåga att ingå ett registrerat partnerskap och registrerat partnerskapstatus), hemvist och / eller bostad, och frånvaro av ett kriminellt register .

Mer information

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend