Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit: Brittisk utträde ur EU inte oundvikligt, trots folkomröstning

DELA MED SIG:

publicerade

on

brexit-3Under de första timmarna efter att den brittiska allmänheten röstade för att lämna Europeiska unionen, mitt i alla möjliga triumfförklaringar och anklagelser, saknades ett uttalande särskilt: det formella meddelandet till EU om att Storbritannien avser att lämna organisationen, vilket är skyldigt att starta klockan på förhandlingar om en avgång.

Premiärminister David Cameron, som ledde den misslyckade kampanjen för att övertyga väljarna att stanna i EU, berättade allmänheten att ett utträde inte skulle ske snart, eftersom han hade för avsikt att avgå om tre månader och överlåta till sin efterträdare att bestämma ”när artikel 50” i förbundets grundavtal, Lissabonfördraget, ska utlösas, som säger att ett medlemsland har två år på sig efter att ha förklarat sin önskan att lämna på sig att förhandla om villkoren för sitt utträde.

När han talade med pressen en kort tid senare, ansåg mannen som mest troligt att bli premiärminister i oktober, Boris Johnson, den tidigare borgmästaren i London, verkade inte heller ha bråttom att få igång processen.

"När man röstar för att lämna EU är det viktigt att betona att det inte finns något behov av brådska," sa Johnson, "och faktiskt, som premiärministern just sa, kommer ingenting att förändras på kort sikt, förutom att arbetet kommer att ha att börja på hur man kan verkställa folkets vilja och befria detta land från det överstatliga systemet.”

Given that the popular mandate his side had just won was summed up in a single word on the backdrop behind him, ‘Leave’, it seemed odd that Johnson made no mention of the fastest way to get that process started, by pressing for an immediate Article 50 declaration.

Det faktum undgick inte observatörer i andra delar av Europa, som Sveriges tidigare utrikesminister Carl Bildt.

Annons

Anledningen kan vara att Johnson har något helt annat i åtanke: en förhandlad kompromiss som skulle bevara de flesta av fördelarna med EU-medlemskap för brittiska medborgare och företag men ändå tillfredsställa den populära viljan att slippa det medföljande ansvaret och kostnaderna.

In this context, it is important to keep two things in mind. First, it was Johnson himself who suggested, when he joined the Leave campaign in February, that a vote to depart could be used as a stick to negotiate not a full departure from the EU, but a better deal for the UK. “There is only one way to get the change we need, and that is to vote to go, because all EU history shows that they only really listen to a population when it says ‘No,’” Johnson skrev då. "Det är dags att söka en ny relation, där vi lyckas frigöra oss från de flesta av de överstatliga elementen."

För det andra, som den juridiska bloggaren David Allen Green har förklarat tydligt, den åtgärd som britterna just röstade för "var en rådgivande inte en obligatorisk folkomröstning", vilket betyder att den inte är juridiskt bindande för regeringen. Oavsett vem som är premiärminister, krävs det inte att han eller hon av resultatet ska utlösa artikel 50. Och trots vad högre personer i EU och dess andra stater kan säga, finns det inget sätt för dem att tvinga Storbritannien att åberopa artikel 50.

Vad allt detta betyder i praktiken är att även om det skulle vara politiskt självmord för vilken ledare som helst att försöka undvika att agera för att tillfredsställa den folkvilja som uttrycks vid valurnan, finns det ett visst rörelseutrymme för en ny regering att försöka hitta en kompromiss som skulle tillfredsställa en större del av befolkningen än bara den knappa majoriteten av väljarna som krävde separation.

När han bestämmer sig för om han ska söka premiärposten och överväger hur han ska vädja till nästan hälften av den brittiska befolkningen som ville stanna i EU, behövde Johnson inte gå långt för att få en känsla av den sjudande upprördheten i delar av landet, som London, som röstade överväldigande emot att lämna. När Johnson gick ut ur sitt hem på fredagen blev Johnson utbuad och hånad av några av sina grannar, som skanderade "avskum" och "förrädare".

He might also have caught his father, Stanley Johnson, appearing on television on Friday to discuss the results, wearing a T-shirt with the word ‘Remain’ on it, making it clear that even within the politician’s own family, pro-Europe sentiment was strong.

Sedan finns det också det faktum att, som Matthew Parris noterar i en kolumn om den bisarra politiken i vad som kommer härnäst i London gånger, ”omkring 160 av de 650 parlamentsledamöter som valdes förra året vill att Storbritannien ska lämna EU. Den överväldigande majoriteten av Westminsters parlamentsledamöter anser att det skulle vara ett misstag att lämna. Många tror att det skulle vara ett mycket allvarligt misstag. Inte få tror att det skulle vara katastrofalt.”

På grund av det konstaterar Parris: "Vårt experiment i direkt demokrati går mot vår tradition av representativ demokrati som en gigantisk asteroid mot en måne."

Med tanke på att en tvåtredjedels majoritet av det nuvarande parlamentet motsätter sig att lämna EU, föreslog Parris, var ett nytt allmänt val nästa år nästan oundvikligt, vilket ytterligare försenade till och med starten av processen.

Även om det är svårt att förutsäga exakt hur stämningen i landet kan vara då, fanns det i fredags också tecken på en ful ström av främlingsfientlighet inspirerad av Leave-kampanjens retorik mot invandring som en ny premiärminister kommer att behöva räkna med.

Efter att finansmarknaderna reagerade på omröstningen om ett brittiskt utträde ur EU som förutspått, med en kraftig nedgång i värdet på det brittiska pundet, ångrade vissa Leave-väljare omedelbart sina beslut.

Samtidigt började andra ledande personer i Leave-kampanjen dra sig tillbaka från centrala delar av sin plattform - som löftet om att pengar sparas på EU-medlemsavgifter skulle användas för att stödja den nationella hälsovården och det skulle finnas ett stopp i strömmen av migrerande arbetstagare från utlandet.

Så, som BBC förklarade kortfattat, är det i detta skede fullt möjligt att affären så småningom kan resultera i ett associeringsavtal som inte skiljer sig så mycket från fullt medlemskap i EU.

På andra sidan av förhandlingsbordet kommer dock europeiska ledare att vara ivriga att se till att en överenskommelse med britterna är inte så gynnsamt för avhopparna att det kan uppmuntra separatister i andra nationer.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend