Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit: Svar på Brexit har varit positiv, säger George Soros

DELA MED SIG:

publicerade

on

George_Soros_-_Festival_Economia_2012_02Efter att ha fruktat effekterna av en Brexit-omröstning, miljardär och ordförande för Open Society Foundations George Soros (avbildad) har välkomnat den spontana och positiva respons den har genererat i Storbritannien. Han säger att Brexit har uppnått det som EU aldrig har kunnat generera, en gräsrotspro-europeisk rörelse, där unga människor som inte ens röstade – särskilt unga under 35 – mobiliserades.

Soros pekar på de fyra miljoner människor som begärde att det brittiska parlamentet skulle hålla en andra folkomröstning; han sa att det inte är otänkbart att fler personer kommer att ha skrivit under uppropet än röstat för Brexit när parlamentets debatt om denna framställning äger rum. Detta kommer att kräva ytterligare 13.4 miljoner signaturer, vilket är ganska högt.

Tyvärr tyder nyligen på YouGov-undersökningar att endast 27 % av britterna säger att Storbritannien borde försöka ändra folkomröstningsbeslutet och stanna i EU. Några högprofilerade Brexit-anhängare som Kelvin MacKenzie, tidigare redaktör för The Sun, uttrycker redan köparens ånger, men detta har ännu inte förvandlats till en allmän rörelse.

De ytterligare 350 miljoner pund i veckan för NHS som utlovades av Vote Leave-kampanjen, vilket var ett vinnande argument för de människor som var oroade över bristen på finansiering för Storbritanniens hälsovård, har visat sig vara en "strävan" snarare än ett löfte . Själva siffran på 350 miljoner pund har motbevisats av en källa som en sann Brexiteer kan lita på, nämligen Nigel Farage MEP. Även om denna siffra tillhörde Vote Leave-kampanjen (inte Farages Leave.EU), kan ingen minnas att Farage ihärdigt motbevisade påståendet.

Soros hävdar att folkomröstningen har belyst för människor i Storbritannien vad de kan förlora genom att lämna EU. Han tror att EU skulle kunna gå bort från ett oundvikligt sönderfall mot ett mer positivt, starkare och bättre Europa.

Soros säger också att EU inte bör straffa brittiska väljare samtidigt som de ignorerar deras legitima oro över dess brister. Europeiska ledare bör erkänna sina egna misstag och erkänna det demokratiska underskottet i de nuvarande institutionella arrangemangen. Istället för att se Brexit som en förhandling om en skilsmässa, borde de ta det som en möjlighet att reformera EU i grunden.

Soros adds that the EU has to be able to give a positive answer to the question of whether disaffected voters in France, Germany, Sweden, Italy, Poland and elsewhere see the EU benefiting their lives? “If the answer is yes, the EU will emerge stronger. If the answer is no, it will eventually blow apart.”

Annons

För att se hela texten av George Soros-talet vid Europaparlamentets utfrågning: Budgetkonsekvenser av den nuvarande flykting- och migrationskrisen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend