Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

#Populism eller #Fred: Valet är bara vårt

DELA MED SIG:

publicerade

on

pace_winter_session

Medan världen flämtade efter Storbritanniens beslut att "brexit" från Europeiska unionen förra veckan, var det en mindre märkbar storm i en tekanna i Europarådets parlamentariska församling (PACE) i Strasbourg, skriver Yulia Lyovochkina. Församlingens presidium antog en deklaration, där den betonade vikten av Rysslands deltagande i Europarådets verksamhet. Det ukrainska parlamentets vice talman inledde en fullskalig, ad hominem attack mot PACE och dess ordförande, Pedro Agramunt, för den enkla förolämpningen att han sa vad andra tycker. Uppfattningen att Europa kommer att lösa våra problem åt oss är alltmer vanföreställningar.

Termen "böjningspunkt" riskerar att bli överanvänd, men den beskriver just detta ögonblick i den rysk-ukrainska konflikten ganska bra. Mitt land, Ukraina, har lidit enormt under de senaste två och ett kvarts åren med förlust av territorium, tusentals dödade och över en miljon människor på flykt. Ryssland, konstaterade Winston Churchill en gång, kan ses som en "gåta, insvept i ett mysterium, inuti en gåta." Utan att anta Rysslands avsikter kan man resonera att det inte heller ligger i hennes intresse att fortsätta detta kostsamma brödrakrig. Det är lika möjligt att Ryssland förbereder sig för en förnyad offensiv i augusti. I båda fallen verkar det nu vara det rätta tillfället för Ukraina att driva på för fred.

Samtidigt verkar västvärlden allt mer benägna att "utmatta Ukraina". Deklarationen från PACE-byrån återspeglar den känslan. Även om vi kanske föredrar att Europa talar med en enda röst och gynnar fred på våra villkor, är det rimligt att betrakta de senaste händelserna – särskilt en viktig partners utträde ur EU – som en signal om att aspiranter som vi kanske inte är med högst upp på agendan nuförtiden.

Det är därför det nu är dags för Ukrainas regering att visa att den gör framsteg för att genomföra Minskavtalen. Ofullkomlig och inkonsekvent hedrad även om denna väg kan vara, är den den enda vi har. Ukrainas regering är skyldig dem som har förlorat så mycket att arbeta hårdare för att visa att vi följer Minsks villkor, och först då kommer det att bli klart om andra är det eller inte.

Specifikt innebär detta att förbereda sig för lokala val i utbrytarregionerna i den så kallade Donetsk National Republic (DNR) och Luhansk National Republic (LNR), och att initiera bredare decentraliseringsreformer. Dessa åtgärder kommer att leda till att tunga vapen dras tillbaka, vilket bara kan förbättra säkerheten för de civila som fångas i korselden.

Det är intressant att notera att när min parlamentskollega och tidigare krigsfånge i Ryssland Nadia Savchenko fick återvända till Ukraina, efterlyste hon själv direkta samtal med separatisterna. Om en medlem av mitt politiska block hade gjort det skulle han eller hon omedelbart anklagas för förräderi, men i fallet med Savchenko ansåg myndigheterna att det var bekvämare att snabbt byta ämne. Till skillnad från medlemmar i den nuvarande koalitionen har Savchenko betalat ett verkligt och kvantifierbart pris för detta krig. Hennes ord ska inte avfärdas så snabbt.

Annons

Förra veckan såg Europa vad som händer när populism och nationalism ställs på valsedeln. Även om det är för tidigt att säga om resultaten leder till en lösning, har erfarenheten visat att samarbete generellt sett ger mer än ensam showmanship. I Ukraina förblir vår kamp existentiell. Följaktligen borde våra politiker vara mindre angelägna om att ta politiska poäng och reglera andras tal än vad de borde för att fånga denna möjlighet till fred.

En dag kan Ukraina komma in i Europa – inte som en tiggare, utan som en solid bidragsgivare som är grundad i stabilitet och bevisad i sin förmåga att reformera sin trasiga regering. Tills den dagen kommer tror vi fortfarande på kraften i samarbete och ömsesidigt stöd.

Yulia Lyovochkina är medlem av Ukrainas Verkhovna Rada (nationella parlamentet) och är den första vice ordföranden för Ukrainas delegation till Europarådets parlamentariska församling.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend