John Lough

Associate Fellow, Ryssland och Eurasien programmet

Kreml kommer idag att kämpa för att förena motstridiga budskap från väst. Fördjupade splittringar inom EU som kom till ett dramatiskt höjdpunkt i och med Brexit-omröstningen har inte hittat sin väg in i Nato. Istället verkar Alliansen ha återupptäckt avskräckningskulturen.

Strategiska omtankar

Kommunikén som kommer ut från förra helgens NATO-toppmöte i Warszawa ägnar stort utrymme åt de utmaningar som Ryssland ställer mot europeisk säkerhet och listar dem i ett ovanligt tydligt språk. Dessa inkluderar den ”pågående illegala och olagliga annekteringen av Krim … kränkningen av suveräna gränser med våld; den avsiktliga destabiliseringen av östra Ukraina; storskaliga snabbövningar som strider mot andan i Wiendokumentet och provocerande militära aktiviteter nära Natos gränser”. Natos ledare fördömde också Moskvas "oansvariga och aggressiva kärnvapenretorik".

Natos beslut att stödja sin östra flank genom att placera ut fyra bataljonsstora stridsgrupper i Estland, Lettland, Litauen och Polen kommer inte att ha kommit som en överraskning för Moskva. Nato hade telegraferat sina avsikter i god tid.

Den ryska generalstaben kommer inte att vara onödigt bekymrad över storleken på utplaceringarna och Natos ansträngningar att utveckla förbättrad kapacitet för att förstärka de baltiska staterna eftersom den anser sig ha den nödvändiga operativa förmågan för att motverka dem. Men det militära etablissemanget kanske inte omedelbart inser att det är Moskvas beteende under de senaste två åren som har väckt Nato ur sin dvala och satt det på kurs mot att bli en strategisk utmaning för Ryssland.

Rysslands agerande i Ukraina har tvingat Nato att åter tänka i termer av att fokusera på sin traditionella kärnuppgift, det kollektiva försvaret av både sin befolkning och sina värderingar.

Annons

Även om den ryska militären kommer att dra nytta av denna situation, åtminstone på kort sikt när det gäller fortsatt tillhandahållande av resurser för upprustning och en viktig röst i strategiskt beslutsfattande, kommer det sannolikt också att vara obekvämt.

Dess planerare kommer inte att ha glömt lärdomarna från 1980-talet, när Sovjetunionens underlägsna ekonomiska utveckling i kombination med tunga militära utgifter skapade ett hot mot den nationella säkerheten och tvingade en ny generation politiska ledare att försöka återta strategiska fördelar genom avspänning och nedrustning. Ur militärens perspektiv slutade denna politik katastrofalt med upplösningen först av Warszawapakten och sedan själva Sovjetunionen.

Delar av det militära systemet kommer sannolikt att inse att president Vladimir Putins ansträngningar att skilja USA från sina europeiska allierade har misslyckats i både Ukraina och Syrien.

Vita husets beslut, enligt uppgift mot råd från andra myndigheter, att inte ge dödligt stöd till Ukraina bevarade västerländsk sammanhållning över Ukraina. Särskilt Tyskland motsatte sig flytten. Det starka politiska stödet vid toppmötet för Ukraina och dess territoriella integritet är en indikation på hur Ukrainas säkerhet har blivit sammanfallande med Natos när det gäller destabilisering av landet som hotar den bredare europeiska säkerheten.

På liknande sätt har Putins intervention i Syrien inte lett till störningar av den USA-ledda globala koalitionen för att motverka Islamiska staten Irak och Syrien (ISIS).

Rysslands svar

Vad kommer Ryssland att göra härnäst? Att döma av tonen i gårdagens veckovisa nyhetsrecension presenterad av Dmitri Kiselev, Kremls främste propagandist, är budskapet till den ryska befolkningen att Ryssland inte längre är en partner för Nato utan snarare ett mål, och Nato förbereder sig för krig. Ryssland kommer att reagera försiktigt och inte omedelbart, sade han, eftersom som Putin hävdade förra veckan, utvecklar man ny teknik "som kan förändra sambandet mellan styrkor till sjöss och i luften i vilken militärteater som helst".

Faktum är att det kanske inte finns något behov av ett omedelbart svar utöver hårda ord och ytterligare anklagelser om "anti-rysk hysteri" och västerländsk provokation.

Ryssland har arbetat på ett svar på ökad Nato-aktivitet vid sina gränser sedan början av året då man tillkännagav skapandet av tre nya divisioner i sitt västra militärdistrikt. Vissa ryska militäranalytiker har föreslagit att militären kommer att kämpa för att hitta tillräckligt med soldater för att bemanna dem.

Att försvara ekklaven i Kaliningrad blir en speciell utmaning i en tid av ökad spänning med NATO och regionen kan bli en ny form av det kalla krigets anomali i Västberlin med tanke på rysk oro över deras förmåga att försvara den.

Som en kraftdemonstration både hemma och utomlands kan den ryska militären äntligen känna sig tvungen att följa upp hoten om att placera ut Iskander-missiler där som svar på Natos fortsatta utveckling av ett ballistiskt missilförsvarssystem. Moskva fortsätter att avvisa Natos påståenden om att systemet inte syftar till att undergräva Rysslands strategiska kärnvapenavskräckning.

Fortsatt dialog

Kommunikén från toppmötet i Warszawa signalerade också att dialogen med Ryssland bör komplettera avskräckningen, inte ersätta den.

Nato–Ryssland-rådet föddes i hopp om att Nato och Ryssland skulle kunna samarbeta för att övervinna sina meningsskiljaktigheter. När den träffas på ambassadörsnivå på onsdag kommer dessa skillnader att bli tydligare än någonsin tidigare.