Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Sydsudan: EU släpper 40 miljoner euro när den humanitära situationen förvärras

DELA MED SIG:

publicerade

on

MSF114000-syd-sudanEuropeiska kommissionen har idag (28 juli) tillkännagett 40 miljoner euro i humanitärt akut bistånd till människor som drabbats av krisen i Sydsudan, vilket ger det totala stödet från kommissionen till 103 miljoner euro för 2016. Finansieringen kommer i takt med att den humanitära situationen förvärras i land, med mer än 40,000 XNUMX människor på flykt efter utbrottet av förnyade strider i huvudstaden Juba tidigare denna månad.

“The recent deadly escalation of hostilities in South Sudan is extremely worrying and threatens the very fragile situation in the country. The EU stands by those most in need caught up in the conflict. The emergency aid will address the overall deteriorating humanitarian situation in the country, providing crucial supplies such as food and nutrition, water and sanitation, protection and healthcare. I urge all parties to respect their obligation to grant unhindered and safe humanitarian access to those in need. Furthermore, the systematic looting of humanitarian facilities is unacceptable and must stop immediately,” said Humanitarian Aid and Crisis Management Commissioner Christos Stylianides.

Det senaste våldet har gjort att den redan bräckliga livsmedelsförsörjningen och näringssituationen i landet nått kritiska nivåer på många områden. Tillgången till medicin i hela landet är begränsad, med humanitära organisationer som tillhandahåller majoriteten av vården.

Tillsammans står Europeiska kommissionen och medlemsstaterna för mer än 43 % av den totala humanitära insatsen i landet.

Bakgrund

Har nyligen markerat 5:anth anniversary of independence, South Sudan is the world’s youngest country, yet it is already facing one of the world’s worst humanitarian disasters.

Mer än 2 miljoner människor har fördrivits både i och utanför Sydsudan. Nästan 5 miljoner människor av en total befolkning på cirka 11.2 miljoner uppskattas vara allvarligt osäkra på maten. Den sydsudanesiska konflikten har också präglats av kränkningar av internationell humanitär rätt och allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna.

Annons

Humanitär tillgång är fortfarande svårt och utmanande. Före det senaste våldsuppsvinget dödades 55 humanitära arbetare i landet sedan konflikten startade i december 2013. Den operativa miljön för hjälporganisationer förvärrades 2016 på grund av ökande kriminalitet, otrygghet i stora delar av landet och till följd av hinder och beskattning av myndigheter. Den senaste tidens konflikt har också präglats av omfattande och systematisk plundring av alla väpnade aktörer.

Trots att de har omplacerat en del icke-nödvändig personal från de mest drabbade områdena i denna senaste upptrappning av våldet, förblir EU:s humanitära partner aktiva på fältet och tillhandahåller redan välbehövlig livräddande hjälp till de mest drabbade. Den förstärkta finansieringen som tillkännages idag kommer att göra det möjligt för dem att svara på nya behov.

Mer information

Sydsudan faktablad

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend