Anslut dig till vårt nätverk!

Österrike

#Österrike hotar att blockera en acceleration av #Turkiet EU-förhandlingar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Österrikes utrikesminister Sebastian Kurz (avbildad) har hotat med att blockera utvidgningen av förhandlingarna med Turkiet om dess anslutning till Europeiska unionen, vilket skulle kunna försvåra ett landmärke migrationsavtal mellan Bryssel och Ankara.

Den turkiska regeringens tillslag mot anhängare av en USA-baserad präst som den anklagar för förra månadens misslyckade kupp har ansträngt relationerna med blocket med 28 nationer, som är beroende av Ankara för att begränsa strömmen västerut av migranter.

Samtalen om Turkiets anslutning till EU inleddes 2005, men endast ett av 35 ”kapitel”, eller politikområden där Turkiet måste anta och implementera EU:s regler, har avslutats.

”Jag har en plats och en röst i (EU) utrikesministerråd. Där är frågan om nya förhandlingskapitel kommer att öppnas med Turkiet, och jag är emot det”, sa Kurz i en intervju med den österrikiska dagstidningen Kurier och hotade att blockera den enhälliga överenskommelse som rådet kräver.

Turkiet har hittills levt upp till sin sida av avtalet med Bryssel om att stoppa illegal migration till Europa via sitt territorium, i utbyte mot ekonomiskt stöd, löftet om viseringsfria resor till stora delar av blocket och påskyndade samtal om medlemskap.

Men visumfritt tillträde har varit föremål för förseningar på grund av en tvist om turkisk antiterrorlagstiftning, som vissa i Europa ser som för omfattande, och tillslaget efter kuppen. Kurz sa att Turkiet inte hade uppfyllt villkoren för framsteg.

Kriterierna för viseringsliberalisering kommer inte att uppfyllas av Turkiet. Och kraven för anslutningsförhandlingar har inte uppfyllts, sa Kurz.

Annons

Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier sa på fredagen att anslutningsförhandlingarna var "så gott som döda", men han avvisade uppmaningar om att stoppa dem helt och hållet och sa att blocket behövde tänka mer brett om hur de skulle utforma sina band med Ankara.

Men i söndags sa hans kollega, Tysklands vicekansler Sigmar Gabriel, att han trodde att Turkiet sannolikt inte kommer att gå med i EU på årtionden.

"Jag tror inte att Turkiet inom en överskådlig framtid – och jag pratar om de kommande 10, 20 åren – har chansen att bli EU-medlem", sa Gabriel till TV-sändaren ARD i en intervju.

(Reportage av Francois Murphy; Ytterligare rapportering av Caroline Copley i Berlin; Redigering av Alexandra Hudson och Raissa Kasolowsky)

Ledaren för Tysklands liberala parti jämför Turkiets kuppreaktion med nazister

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend