Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#StateAid: Kommissionen anser att Spaniens stöd till privata TV-sändare strider mot EU:s regler

DELA MED SIG:

publicerade

on

bredband2-600x250Europeiska kommissionen har funnit att ett spanskt system som kompenserar marksända privata sändningar för att utföra parallella sändningar under digitaliseringen av den markbundna tv-signalen strider mot EU:s regler om statligt stöd. Eftersom inget stöd ännu har beviljats ​​kommer ingen återbetalning att krävas.

Konkurrenskommissionen Margrethe Vestager sa: "Denna åtgärd gav marksända sändningsföretag och plattformsoperatörer en selektiv fördel jämfört med annan tillgänglig teknik. Detta strider mot principen om teknisk neutralitet och verkar inte nödvändigt eller proportionerligt. Spanien har redan slutfört den digitala frekvensväxlingen utan att statligt stöd har beviljats. Därför kommer ingen återbetalning att krävas."

Övergången från analoga till digitala sändningar frigjorde radiofrekvensspektrum som tidigare använts för TV-sändningar (den så kallade "digitala utdelningen"). I detta sammanhang införde Spanien en "simulcast"-skyldighet för sändningsföretagen, som ålägger dem att sända både analoga och digitala signaler under övergångsperioden, för att undvika störningar i tjänsten för tittarna.

Under 2011 anmälde de spanska myndigheterna planer på att kompensera programföretagen för extra kostnader som uppstått på grund av denna "simulcast"-skyldighet. I april 2012, inledde kommissionen en djupgående utredning om statligt stöd. Under utredningens gång drog Spanien tillbaka en del av anmälan om public service-företag, eftersom kompensation till deras fördel redan beviljats ​​som en del av deras public service-uppdrag. utredningen fortsatte enbart för privata programföretag. Beslutet berör därför endast dem.

EU:s regler för statligt stöd tillåter medlemsländerna att stödja omfördelningen av radiospektrum och att mildra dess inverkan på operatörerna. De kan i synnerhet erbjuda kompensation för kostnader som operatörer, vid ett bevisat marknadsmisslyckande, inte kunde förväntas bära sig själva utan behovet av migreringen. För att undvika otillbörlig snedvridning av konkurrensen måste sådana åtgärder vara nödvändiga för att uppnå det tilldelade målet. Det beviljade stödet måste stå i proportion till målen och åtgärden måste vara tekniskt neutral, med andra ord måste subventionen vara öppen för alla aktörer.

Kommissionens undersökning bekräftade att Spaniens stöd för övergången från analog till digital TV-sändning endast erbjöds digitala markbundna sändningar (DTT) till nackdel för alternativa plattformar, såsom satellit, kabel eller IPTV (TV över Internet-protokoll). Spanien har inte motiverat varför principen om teknisk neutralitet inte skulle vara motiverad i detta fall. Alla undantag från denna princip skulle behöva motiveras på vederbörligt sätt, till exempel på grundval av en oberoende förhandsstudie i kombination med ett marknadsrådgivning, som visar DTT-plattformens effektivitet jämfört med alternativa plattformar.

Spanien kunde inte heller visa att offentligt stöd för omfördelningen av frekvenser behövdes för att säkerställa en smidig överföring från analog till digital sändning. Tvärtom fann kommissionen att privata programföretag i alla händelser skulle ha garanterat samsändning för att inte tappa tittare. Dessutom lämnade Spanien inga bevis, såsom en oberoende kostnadsstudie, som visade att stödet var proportionerligt.

Annons

Därför drog kommissionen slutsatsen att åtgärden selektivt gynnade markbundna sändningsföretag och plattformsoperatörer till nackdel för sändningsföretag och operatörer som representerar alternativa plattformar och därmed snedvriden konkurrensen på den inre marknaden. Eftersom inget stöd ännu har beviljats ​​kommer ingen återbetalning att krävas.

Spanien har nu slutfört frekvensbytet och privata programföretag har säkerställt och finansierat simulcasten proaktivt, utan att något statligt stöd har behövts eller beviljats.

Bakgrund

För att möta den betydande tillväxten i efterfrågan på trådlösa bredbandstjänster i Europeiska unionen, har kommissionen i Februari 2016 föreslagen lagstiftning som syftar till att stärka trådlösa bredbandstjänster med högkvalitativa radiofrekvenser. Förslaget ger en bättre samordning av spektrumhanteringen på europeisk nivå och uppmanar alla medlemsländer att omfördela 700MHz-spektrumbandet, som för närvarande används för TV-sändningar, till trådlöst bredband senast i juni 2020. Detta kommer att förbättra tillgången till trådlöst internet för alla européer, hjälpa till att utveckla gränsöverskridande applikationer och underlätta distributionen av 5G.

Flera medlemsstater har beviljat statligt stöd i samband med denna digitala övergång. I synnerhet beviljades stöd för att stödja socialt missgynnade hushåll att köpa nya avkodare. Om principerna om teknisk neutralitet, nödvändighet och proportionalitet respekterades kunde sådana åtgärder godkännas av kommissionen.

Under 2011 anmälde Spanien två separata åtgärder som rör den digitala övergången till kommissionen för granskning av statligt stöd. En gällde den åtgärd som omfattas av dagens beslut. Den andra gällde subventioner till boende i kollektiva byggnader som behövde uppgradera den befintliga digitala marksända tv-infrastrukturen eller byta till en annan plattform. Kommissionen hittade måttet att vara i linje med reglerna för statligt stöd, eftersom det säkerställde kontinuiteten i hushållens TV-bevakning samtidigt som de tilläts att använda den plattform de valde.

Den icke-konfidentiell version av beslutet kommer att finnas tillgänglig under ärendenummer SA.32619 i Registret över statligt stödGD konkurrens webbplats när eventuella konfidentialitetsproblem har lösts. Nya publikationer av beslut om statligt stöd på Internet och i Europeiska unionens officiella tidning finns förtecknade i Statligt stöd Weekly e-News.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend