Anslut dig till vårt nätverk!

EU

# Media- och #sportsindustrier raslade av planerad EU-upphovsrättsskakning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

En multimediaserversdator som gör multimediabehandlingsdelning och beräknar aktivitet

Media- och sportindustrin förbereder sig för att låsa horn med Europeiska kommissionen om sina planer på att skaka upp upphovsrätten för att göra fler filmer, sport och TV-program tillgängliga online i hela 28-nationblocken, skriver.

I sina planer för en "digital inre marknad" vill kommissionen göra TV-sändningar online-sändningar lättare tillgängliga över gränserna, men det riskerar att späda ut licensieringsvärdet för innehåll och därmed undergräva finansieringen av filmer och TV-program, säger lobbyister.

Annons

Förändringarna kan också påverka hur mycket Hollywood-studior som Disney och Twentieth Century Fox kan ta ut tv-sändarna för rättigheterna att distribuera filmer som Finding Dory or Mars liksom värdet av idrottsrättigheter såsom visning av fotbollsmatcher i Storbritanniens Premier League eller Tysklands Bundesliga.

Det handlar om den så kallade "ursprungslandsprincipen", som gör det möjligt för satellitföretag att förvärva rättigheterna för innehåll i sitt hemland snarare än i alla länder där programmet tas emot via satellit.

Istället vill kommissionen tillåta programföretag att visa innehåll på sina onlineplattformar i hela EU efter att ha säkrat rättigheterna i sitt hemland. Det betyder att showproducenter inte kunde stoppa Sky's Sky Go eller BBC: s iPlayer som erbjuder licensierade program till europeiska tittare utanför Storbritannien, såvida de inte tar bort rättigheterna för distribution online, vilket lobbyister säger kan vara en av reaktionerna.

Annons

Bryssel vill fördubbla mängden tillgängligt innehåll över gränserna, säger en EU-källa, vilket låter konsumenterna lagligt få tillgång till fler utländska filmer och TV-program online.

En intern kommissionsstudie har föreslagit att öka tillgängligheten för filmer över hela Europa skulle gynna europeiska filmtillverkare på bekostnad av amerikanska filmer, vars filmer ofta redan är allmänt tillgängliga i hela EU.

EU: s verkställande uppskattar att förändringarna skulle öka de europeiska tillverkarnas intäkter med 11%, eftersom de skulle kunna få tillgång till fler konsumenter och minska de amerikanska tillverkarnas intäkter med 1.8%.

Förslaget om upphovsrättsreform förväntas komma i slutet av september men måste sedan godkännas av EU: s regeringar och Europaparlamentet innan det blir lag.

European Broadcasting Union, som representerar offentliga programföretag som Tysklands ZDF, är i stort sett för reformen eftersom det skulle göra det möjligt för sina medlemmar att erbjuda sina online-program i flera länder lättare.

Men kommersiella programföretag och rättighetsägare säger att att göra online-erbjudanden mer allmänt tillgängliga över gränserna skulle uppgå till de facto-EU-licensiering, vilket utspädd värdet av exklusiva rättigheter som de som Premier League säljer till Sky och BT i Storbritannien.

Stora spelare som Netflix, Vivendis Canal + och Sky kan få allt det bästa innehållet eftersom alleuropeiska rättigheter skulle vara för dyra för mindre distributörer, säger Matt Evans, en partner på advokatbyrån Jones Day.

Film-, TV- och sportindustrin har varnat för att eroderande territoriell exklusivitet skulle kunna hota den kulturella mångfalden i Europa och undergräva finansieringsmodellen där filmer eller TV-program får licensieras land för land för att säkra investeringar.

"Detta skulle inte bara undergräva Sky's affärsmodell utan också påverka rättighetsägarnas intäkter från licensiering av innehåll", säger Sky i sitt svar på det offentliga samrådet.

"I själva verket skulle Sky vara ovilliga att betala samma priser för rättigheter som de facto inte längre var exklusiva för Sky och med borttagandet av dess produktdifferentiering skulle Sky: s marknadsföringsinsatser och i sin tur Sky's abonnentvolymer minska," sa det.

Lobbyister säger också att producenterna skulle kunna sluta licensiera sitt innehåll för distribution på nätet i vissa länder helt och hållet för att fokusera på sina största marknader och bevara värdet på rättigheterna.

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 231 miljoner euro i förfinansiering till Slovenien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 231 miljoner euro till Slovenien i förfinansiering, motsvarande 13% av landets bidragstilldelning under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Sloveniens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Sloveniens plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få totalt 2.5 miljarder euro, bestående av 1.8 miljarder euro i bidrag och 705 miljoner euro i lån, under hela planens livstid. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU.

RRF är kärnan i NextGenerationEU som kommer att ge 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna. Den slovenska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Cypern

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 157 miljoner euro i förfinansiering till Cypern

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 157 miljoner euro till Cypern i förfinansiering, vilket motsvarar 13% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och resiliensfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få 1.2 miljarder euro totalt under planens livstid, med 1 miljard euro i bidrag och 200 miljoner euro i lån. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna.

Den cypriotiska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Belgien

EU: s sammanhållningspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien och Italien får 373 miljoner euro för att stödja hälso- och socialtjänster, små och medelstora företag och social integration

publicerade

on

Kommissionen har beviljat 373 miljoner euro till fem Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) operativa program (OP) i Belgien, Tyskland, Spanien och Italien för att hjälpa länderna med nödsituationer och reparationer av coronavirus inom ramen för REACT-EU. I Belgien kommer ändringen av Wallonia OP att tillhandahålla ytterligare 64.8 miljoner euro för förvärv av medicinsk utrustning för hälsovårdstjänster och innovation.

Medlen kommer att stödja små och medelstora företag i utvecklingen av e-handel, cybersäkerhet, webbplatser och onlinebutiker, samt den regionala gröna ekonomin genom energieffektivitet, miljöskydd, utveckling av smarta städer och koldioxidsnål offentlig infrastruktur. I Tyskland, i delstaten Hessen, kommer 55.4 miljoner euro att stödja hälsorelaterad forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet och innovation vid universitet och andra forskningsinstitutioner samt investeringar i forskning, utveckling och innovation inom områdena klimat och hållbar utveckling. Denna ändring kommer också att ge stöd till små och medelstora företag och fonder för nystartade företag genom en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt kommer 75.7 miljoner euro att underlätta samarbete mellan små och medelstora företag och institutioner inom forskning, utveckling och innovation, och tillhandahålla investeringar och rörelsekapital för mikroföretag som drabbats av coronaviruskrisen. Dessutom kommer fonderna att möjliggöra investeringar i företagens energieffektivitet, stödja digital innovation i små och medelstora företag och förvärva digital utrustning för skolor och kulturinstitutioner. I Italien kommer det nationella OP 'Social Inclusion' att få 90 miljoner euro för att främja den sociala integrationen av människor som upplever svår materiell brist, hemlöshet eller extrem marginalisering genom tjänsterna 'Housing First' som kombinerar tillhandahållande av omedelbara bostäder med möjliggörande av social- och arbetsförmedlingstjänster .

Annons

I Spanien kommer 87 miljoner euro att läggas till ESF OP för Castilla y León för att stödja egenföretagare och arbetare som fick sina kontrakt avbrutna eller reducerade på grund av krisen. Pengarna kommer också att hjälpa hårt drabbade företag att undvika uppsägningar, särskilt inom turistsektorn. Slutligen behövs pengarna för att tillåta viktiga sociala tjänster att fortsätta på ett säkert sätt och för att säkerställa utbildningskontinuitet under hela pandemin genom att anställa ytterligare personal.

REACT-EU är en del av NextGenerationEU och ger ytterligare 50.6 miljarder euro ytterligare finansiering (i löpande priser) till sammanhållningspolitiska program under 2021 och 2022. Åtgärderna fokuserar på att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, jobb, små och medelstora företag och låginkomstfamiljer, samt att sätta framtidssäker grund för de gröna och digitala övergångarna och en hållbar socioekonomisk återhämtning.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend