Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Nordirland aktivist lanserar rättslig prövning mot #Brexit

DELA MED SIG:

publicerade

on

Anti-paramilitär-kampanj-009En människorättsaktivist från Nordirland har lanserat en rättslig utmaning mot alla brittiska försök att lämna Europeiska unionen och säger att det skulle strida mot fredsavtalet från 1998 som skapade fred i den brittiska provinsen. skriver Ian Graham.

Raymond McCords (avbildad) flytta är ett av flera försök som görs för att använda domstolarna för att avvärja ett brittiskt utträde ur EU.

Nordirland röstade den 23 juni för att stanna i EU, med 56 procent som röstade "Remain", vilket ställde det i strid med Storbritanniens totala resultat på 52-48 procent för att lämna EU.

Höga politiker från Nordirland har varnat för att ett brittiskt utträde kan undergräva provinsens fredsavtal på långfredagsavtalet från 1998 genom att återinföra en hård gräns mot Irland och genom att undergräva den rättsliga grunden för avtalet, som innehåller hänvisningar till EU.

Advokater som representerar McCord, vars son sköts ihjäl av pro-brittiska militanter i Belfast 1997, sa att de hade lämnat in handlingar till High Court i Belfast på torsdagen och att de hoppades på en första förhandling nästa vecka.

McCord hävdar att den brittiska regeringen skulle bryta mot sina inhemska och internationella fördragsförpliktelser enligt långfredagsavtalet om den lämnar EU och att det skulle vara olagligt att lämna utan en parlamentarisk omröstning i det brittiska underhuset.

1998 års överenskommelse avslutade tre decennier av mord för tjusning mellan katolska irländska nationalister, som vill att provinsen ska förenas med Irland och protestantiska fackföreningsmedlemmar, som vill förbli en del av Storbritannien, vilket lämnade 3,600 XNUMX döda.

Annons

McCord uttryckte också oro för att finansiering från Europeiska unionen som betalats ut till offer för den eran sannolikt skulle stoppas efter Storbritanniens utträde.

"Som ett offer för den senaste konflikten i Nordirland är McCord mycket oroad över den djupt skadliga effekten ett ensidigt utträde av Storbritannien ur EU kommer att ha på den pågående relativa stabiliteten i Nordirland", sa advokat Ciaran O'Hare .

Han sa att McCord var orolig för att hans grundläggande rättigheter skulle kunna påverkas av Brexit.

Provinsens första minister Arlene Foster och hennes demokratiska fackföreningsparti är för Storbritanniens utträde, medan Sinn Fein-partiet av den irländske nationalistens vice första minister Martin McGuinness är emot.

Andra rättsliga utmaningar som förs av grupper och individer mot Brexit säger också att regeringen inte har någon laglig makt att utlösa en formell skilsmässa från Europeiska unionen genom att åberopa artikel 50 i EU:s Lissabonfördraget, utan parlamentets godkännande.

Kabinettminister Oliver Letwin, som leder regeringens Brexit-enhet för att förbereda för förhandlingar, har sagt att dess juridiska råd var att artikel 50 kan åberopas under det kungliga privilegiet, vilket inte kräver parlamentariskt godkännande.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend