Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit: Skottland är Europas nya Balkan - inte önskat på EU-resa

DELA MED SIG:

publicerade

on

28476-scotland-item-300x150Europas mest virulenta utbrott av tribalism är numera uppenbart i Skottlands beslutsamhet att lämna Storbritannien och slå sig ihop med EU. Problemet är att EU inte har för avsikt att delta i just denna version av Highland Fling, skriver Peter Isaac.

Skottlands viktigaste ekonomiska hemgift av whisky ägs nu nästan helt utanför Skottland. Dess två banker, Bank of Scotland och Royal Bank of Scotland är konkursade och nationaliserade och kontrollerade från London.

Dess olje- och oljeserviceindustri är hårt utarmad. Det lämnar lax. Här innehar Skottland verkligen en global handelstillgång. Dess kommersiella fiskodling har ökat istället för att utarma dess turistvärde.

Sedan finns det naturligtvis själva turismen och även här har Skottland en unik tillgång genom att dess gästfrihet är mycket mer konkurrenskraftig och generös än något söder om gränsen.

Anledningen till att EU inte uppvaktar Skottland är att Skottland betraktas som ett potentiellt Grekland vars olösliga finanser har barmhärtigt kamouflerats av det nästan hysteriska Project Fear som följde av Brexit och den efterföljande panikattacken som helt och hållet genererades inom London och dess eliter.

Skottlands romantiska koppling till nära-Europa började under elisabethanska tider med fokus på Frankrike.

Det är här man kan föreställa sig att skottarna under åren sedan Storbritannien gick med i EU kan ha åstadkommit något som visade sig vara för mycket för sina engelska grannar. Nämligen att lära sig franska. I händelse av att Skottland lade sin pedagogiska inriktning bakom att återuppliva gaeliska som nu uttalas som i "vitlök".

Annons

Så istället för fördjupningskurser som koncentrerar sig på ett levande språk möter man på de västra öarna speciellt excentriska kommuner som ägnas åt att återinföra ett sedan länge bortglömt språk. Åtminstone Frankrikes president Francois Hollande har stannat upp i att ge grönt ljus till Frankrikes 75 begynnande språk.

Skottlands misslyckande med att inrätta sin egen tillverkningsindustri av motorblockskvalitet började bli uppenbart i mitten av förra seklet och denna oro intensifierades när asiatiska skeppsbyggare tog över från Clyde.

Så sent som för 20 år sedan fanns det en stark förhoppning om att Silicon Glen skulle bli ett fast inslag i IT-sektorn. I händelse och på grund av brist på skala hamnade även den under vatten, liksom Finlands och Kanadas.

Allt detta är inte uppenbart för någon som passerar genom Skottland. På frågan om exakt hur Skottland kommer att ta sig fram i världen som ett eget land får man det luftiga svaret att whisky och lax kommer att göra susen.

Landet som försåg den nya världen med sina läkare, ingenjörer och pedagoger har blivit Europas nuvarande version av sådana vintage, men för närvarande lugna, nationalistiska problemställen som Katalonien, Balkan och Baskien.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend