Anahit Shirinyan
I likhet med andra eurasiska regionala grupperingar, den rysk-ledda kollektiv säkerhet Treaty Organization (CSTO) är en sammanslutning av besvär i bästa fall. Men för Armenien, som syftar till en säkerhets paraply - och för Sydkaukasien regionen i allmänhet - misslyckandet med CSTO har bredare konsekvenser. Organisationens underlåtenhet att agera som en sammanhängande militärt block kan bli underlåtenheten att förhindra nästa krig i Kaukasus.

Motsättningarna inneboende i CSTO fördes till ljus i december, då medlemsländerna - Armenien, Vitryssland, Kazakstan, Kirgizistan, Ryssland och Tadzjikistan - misslyckades med att komma överens om en generalsekreterare att ersätta Ryssland sittande, Nikolay Bordyuzha. Positionen var inställd att rotera till en armenisk kandidat, men det sköts upp till april då presidenterna i Kazakstan och Vitryssland inte visat upp till organisationens oktober och december 2016 toppmöten respektive förhindra sammankomster från att uppnå en beslutför.

Detta har bidragit till misstanken att Vitryssland och Kazakstan prioriterar särskilda band med Azerbajdzjan över sin mer formell allians med Armenien. Jerevan har frustrerad under de senaste åren med CSTO allierade sälja vapen till sin rival (och tredje), samt en brist på reaktion på militära incidenter längs Armenien och Azerbajdzjan gränsen.

Dessa misstankar var ytterligare underblåst efter en rapporterad militär intrång på 29 december. Medan Armenien och Azerbajdzjan var skyllde andra för händelsen, en azerbajdzjanska soldat kropp hämtas inom en Armenien stöder påståendet om en azerbajdzjanska razzia i armeniska land. Den avgående ryska generalsekreterare verkade sida med Armenien, fördömde händelsen som "en provokation". Men han avgick dagar senare, och uttalandet inte upprepas av andra CSTO medlemmar.

I eventuella framtida konflikter mellan armeniska och azerbajdzjanska styrkor, förväntas en armenisk generalsekreterare att anta en mer hårdföra hållning. Detta är något Vitryssland, Kazakstan och även Ryssland fruktar - att inte tala om Azerbajdzjan.

Men det ironiska är att medan CSTO försöker att undvika att få delta i den armenisk-azerbajdzjanska konflikten, kan dess dysfunktionella fortfarande dra in den pågående Nagorno-Karabach tvist. Även denna tvist faller utanför CSTO ansvarsområde, till dess misslyckande verka avskräckande mot återkommande våld längs Armenien och Azerbajdzjan gränsen bidrar till den negativa dynamiken kring konflikten och ökar den totala osäkerheten i regionen. Dessutom finns det en stor risk för att upptrappning mellan Azerbajdzjan och Nagorno-Karabach kan övergå i Armenien, efterlyser en CSTO svar.

Förutom att Rysslands försök placera CSTO som en motvikt till Nato skulle kunna ytterligare reta Armenien. Landet försöker balansera sin försvars band mellan de två blocken, och är den enda CSTO medlem bidrar till Natos fredsbevarande operationer. Var relationerna mellan de två blocken för att få öppet konfronterande, skulle det vara en verklig utmaning för Jerevan att manövrera mellan de två.

Sanningen är att CSTO är en ceremoniell del av armeniska-ryska bilaterala förbindelser; det är den militära allians med Ryssland som är tänkt att räkna för Armeniens säkerhet. Detta väcker frågan om huruvida de politiska, ekonomiska och humankapital Armenien har investerat i CSTO är värt kostnaden för att fastna i en sådan dysfunktionella och ineffektivt militärt block. För tydlighetens själv och regionen, kan en omprövning i försvarspolitik vara i ordning.