EU måste vara aktiv för att försvara de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien, Bahrain och Kuwait "

piskALDE parlamentsledamöter har uttryckt sin oro över den försämrade situationen för de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien, Bahrain och Kuwait. Myndigheterna i Bahrain nyligen genomfört tre avrättningar, avslutar en sju år långt moratorium för dödsstraffet, medan sju personer avrättades i Kuwait.

I Saudiarabien, familjen av Saudi bloggaren Raif Badawi, vinnare av 2015 EP Sacharovpriset för tankefrihet, har inga nyheter om hans hälsa. Raif Badawi dömdes till tio års fängelse och tusen piskrapp för "förolämpat islam genom elektroniska kanaler" och "gå bortom lydnad".

De mänskliga rättigheterna upprepade gånger brutit i Saudiarabien. ALDE ledamöterna överens om att EU måste följa de mänskliga rättigheterna situationen i regionen nära och bli mer aktivt. Det är därför ALDE ledamöter tycker att det är viktigt att oberoende övervakare ges tillgång till de tre länderna.

MEP Petras Auštrevičius (liberala rörelsen i Litauen), ALDE samordnare i underutskottet för mänskliga rättigheter, sade Europaparlamentet bör överväga att skicka en undersökningsgrupp till den arabiska halvön: "Det är otänkbart att i modern tid, Raif Badawi, pristagaren Europeiska Parliament'sSakarov's Priset för tankefrihet i 2015, är fortfarande i fängelse. Jag tror att det är viktigt att delegationsbesök Europeiska Parliament's denna modiga whistle-blower att ta reda på om hans tillstånd och att diskutera andra angelägna uppgifter om mänskliga rättigheter med saudiska myndigheterna så snart som möjligt. "

ALDE MEP, Marietje Schaake (D66, Nederländerna), medlem i delegationen för förbindelserna med Arabiska halvön, tillade: "De avrättningar som genomförs i Bahrain är ett djupt steg tillbaka. Frågor kvarstår om huruvida fångarna fick en rättvis rättegång. Två andra personer, Mohammad Ramadan och Hussein Moosa, är fortfarande överhängande risk att avrättas. Dödsstraffet måste fördömas, alltid och överallt. Situationen för de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien förblir lika oroande. Det behövs ett informationsuppdrag för att lära sig mer om detaljerna på marken. "

Taggar: , , , , , , , , , ,

Kategori: En framsida, EU, Europaparlamentet, kuwait, Saudiarabien