Anslut dig till vårt nätverk!

Banking

#Schweiziska väljare avvisar helt klart en översyn av företagsskatten

DELA MED SIG:

publicerade

on

schweiziska ministrarSchweiziska väljare avvisade tydligt planerna på att se över företagsskattesystemet och skickade tillbaka regeringen till ritbordet när den försöker avskaffa ultralåga skattesatser för tusentals multinationella företag utan att utlösa en massflykt, skriver Michael Shields.

De flesta schweizarna insåg att landet behöver reformeras för att undvika att bli svartlistad som ett lågskatteparia. Men nya åtgärder som föreslagits för att hjälpa företag att kompensera för förlusten av deras särskilda statusavbrott hade skapat djupa splittringar.

Just over 59% of voters – who have the last word under the Swiss system of direct democracy – opposed the plans, which the country’s political and business elite embraced under international pressure, provisional results on Sunday (12 February) showed.

Finansminister Ueli Maurer sa att regeringen nu behövde tid för att analysera och med kantoner ta itu med den situation som företagsledare kallade ett farligt juridiskt limbo.

“It will not be possible to find a solution overnight,” Maurer told a news conference in Bern, adding it could take a year to come up with a new plan and years more to implement it.

Under tiden kan företag sluta investera i eller till och med lämna Schweiz, sa han. Han tonade ner riskerna med svarta listor och sa att den mer omedelbara faran var att enskilda länder skulle börja dubbelbeskatta schweiziska företag.

EU-kommissionen sa att den kommer att kommentera på måndag.

Annons

Schweiz har i åratal legat i skottlinjen för EU:s och OECD:s klubbar av rika länder över den särskilda skattestatus som kantoner ger utländska företag. Vissa betalar praktiskt taget ingen skatt över en effektiv federal skatt på 7.8 %.

Schweiz kom överens med OECD 2014 om att senast 2019 avskaffa specialstatusen, vilket har varit en attraktiv förmån för cirka 24,000 XNUMX multinationella företag som vill sänka sina skattekostnader. Den bestämmelsen kommer nu att finnas kvar efter den ursprungliga tidsfristen.

Regeringen säger att sådana företag med särskild status sysselsätter 150,000 XNUMX personer och bidrar med hälften av den federala bolagsskatten.

(Bild om skattesatser: tmsnrt.rs/2kdi2Ow)

För att kompensera för slaget hade regeringen föreslagit skattelättnader på forskning och utveckling i Schweiz, vinster från patent som utvecklats där och avdrag för överskjutande eget kapital.

Dessutom säger många kantoner att de skulle sänka bolagsskattesatserna för alla företag för att minska skattebördan och avskräcka multinationella företag från att lämna.

After parliament approved the measures last year, critics gathered the 50,000 signatures needed to trigger Sunday’s referendum, which overturns the parliamentary vote.

Nej-kampanjen leddes av en koalition med socialdemokrater, gröna, fackföreningar och kyrkor, som fruktade att allmänheten skulle bära bördan av minskade bolagsskatteintäkter genom nedskärningar i offentliga tjänster eller högre personskatter.

“The conservative parties wanted to push through tax reform with arrogance and haughtiness against the interests of the people. The Greens demand a new proposal with a sense of proportion,” the opposition leftist party said of the vote.

Förändringarna kommer samtidigt som USA:s president Donald Trump överväger att sänka bolagsskatterna och Storbritannien har antytt att de kan sänka sina priser när de lämnar EU.

“It is extremely important that we find a solution within the coming two years,” Heinz Karrer, head of Swiss business lobby Economiesuisse, told Reuters.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend