Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Långsiktig planering har varit och kommer att fortsätta att vara nyckeln till #Kazakstan framgång

DELA MED SIG:

publicerade

on

framgångEtt bra ledarskap kräver ett obevekligt fokus på långsiktighet snarare än att bara svara på omedelbara händelser eller påtryckningar. Det är ett synsätt som har tjänat Kazakstan väl under de första 25 åren som ett modernt land och som har förstärkts de senaste dagarna.

Först under den senaste veckan har presidenten föreslagit politiska reformer för att dela makten, stärka parlamentet och öka ansvarsskyldigheten. Det var en signal om Kazakstans beslutsamhet att se till att de moderna institutionerna och de demokratiska processerna som behövs för att föra landet framåt är på plats.

Denna vecka sågs också en lika omfattande plan för att leverera den tredje etappen av landets ekonomiska modernisering. Dess mål är att sätta Kazakstan på rätt spår för att ansluta sig till de mest utvecklade länderna inom 2050 års tidsplan, med alla de förbättringar av välstånd och livskvalitet detta kommer att medföra för våra medborgare.

President Nursultan Nazarbayevs tillståndstal berörde nästan varje aspekt av landets ekonomi och livet för dess folk. Den såg bortom de nuvarande svåra globala ekonomiska förhållandena till vad som behövs för att förbereda landet för utmaningarna och möjligheterna under de kommande decennierna.

Det fanns ett åtagande att fortsätta att minska statligt ägande och kontroll över ekonomin till cirka 15 % av BNP. Det fanns ny uppmuntran för privat-offentliga partnerskap som ett sätt att introducera ny finansiering och nya idéer. Byrån ska minska och tillgången till nystartsfinansiering förbättras för att ge de rätta förutsättningarna för nystartade företag och småföretag – motorerna för tillväxt och sysselsättning över hela världen.

Det som också stod klart var en beslutsamhet att stärka ekonomins attraktionskraft för utländska investeringar, en viktig orsak till landets imponerande ekonomiska resultat under de senaste 25 åren. Det nya Astana International Finance Centre ses som nyckeln till denna ambition. Inhemska företag, stora som små, och utländska partners skulle också alla få hjälp av engagemanget för ett stabilt makroekonomiskt klimat med låg inflation och en föryngrad banksektor och åtgärder för att stärka äganderätten och rättsstatsprincipen.

Kärnan i paketet var åtgärder för att påskynda moderniseringen av ekonomin. Detta gick utöver det akuta behovet av att utveckla nya digitala industrier, såsom 3D-utskrift eller e-handel för att säkerställa att den tekniska revolutionen förändrade produktiviteten och kvaliteten i traditionella sektorer. Särskilt nämndes till exempel vikten av att stärka energi- och mineralindustrin.

Annons

Även jordbruket hyllades som en viktig drivkraft för ekonomisk tillväxt. Med förbättrad produktivitet kan Kazakstan bli Eurasiens brödkorg med lika rik potential för bearbetning av en mängd olika grödor för export. Förbättrade transportförbindelser för att maximera landets position som en global bro kommer att göra snabb tillgång till exportmarknader lättare.

Framgångsrik modernisering i hela ekonomin ses inte bara som ett sätt att öka den ekonomiska tillväxten utan att tillhandahålla högkvalificerade jobb. Det finns ett erkännande i planen att många okvalificerade jobb runt om i världen oundvikligen kommer att försvinna under de kommande decennierna. Detta förstärkte vikten av utbildning så att Kazakstan producerar arbetskraften rustad för framtidens möjligheter.

Det fanns ett löfte om att överbrygga klyftan i utbildningsnivå mellan landsbygd och stad. Fokus på det engelska språket i skolan är ytterligare ett exempel på hur regeringen förbereder sina medborgare och företag för att konkurrera internationellt och investerar i landets humankapital. Äldre medborgare kommer också att gynnas av en betydande ökning av pensionerna samtidigt som hälsoreformer bör säkerställa att befolkningen får den vård av hög kvalitet som förväntas i ett högt utvecklat land till överkomliga priser.

Det är, med alla mått mätt, en ambitiös plan för att säkra landets och dess medborgares framtida välstånd. Det kommer att vara en anmärkningsvärd prestation om Kazakstan kan ansluta sig till världens 30 mest utvecklade länder. Men då skulle få människor någonsin ha förutspått att en nation som ärvde en förstörd ekonomi för 25 år sedan redan skulle rankas bland de 50 bästa. Det är en prestation som bevisar hur viktigt det är att alltid ha ögonen på lång sikt.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend