Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

EU varnade för #Ukraine konflikt sprider sig till grannlandet #Belarus

DELA MED SIG:

publicerade

on

krig i donbassEU har uppmanats att intensifiera sanktionerna mot Ryssland eller riskera en upprepning av Ukrainakrisen i grannlandet Vitryssland.

Varningen kommer mitt i ett nyligen kraftigt uppsving i striderna i Donbass mellan ryskstödda separatister och ukrainska styrkor.

Det försämrade säkerhetsläget i östra Ukraina, där hårda strider har resulterat i flera dödsfall, kommer att diskuteras av parlamentsledamöter och EU:s utrikeschef Federica Mogherini i Strasbourg denna vecka.

Debatten kom på initiativ av ECR:s polska ledamot Anna Fotyga, som är ordförande i parlamentets säkerhets- och försvarsutskott.

För att sammanfalla med den parlamentariska debatten var Yan Melnikov, en vitrysk frivillig kämpe i Ukraina, i Bryssel i tisdags (14 februari) för att lyfta fram vad han kallar den "snabbt försämrade" humanitära situationen i konfliktområdet.

23-åringen har tillbringat de senaste tre åren med att stödja ukrainska styrkor i Donbass och säger att det finns "få lite bevis" för att EU:s ekonomiska sanktioner mot Ryssland har haft någon inverkan hittills.

Melnikov, som kommer från Minsk, Vitrysslands huvudstad, sa att den senaste tidens uppsving i striderna var resultatet av att ryskstödda styrkor "återigen" tog till användningen av tungt artilleri som hade utsett civila för en ökad risk.

Annons

En stor del av beskjutningen och skottlossningen, sa han, hade kommit från ryskstödda soldater i bebyggda bostadsområden, vilket gjorde det "omöjligt" för den motsatta sidan att ge tillbaka eld.

Melnikov, som ska återvända till frontlinjen om två veckor, insisterade på att han hade anslutit sig till de ukrainska styrkorna av en önskan att stödja frihet och demokrati och inte för någon ekonomisk vinning.

Han sa till den här webbplatsen: "Det är tydligt att sanktionerna inte fungerar och de måste intensifieras. Det är intrycket jag får från dem som är i frontlinjen i Donbass.”

Han tillade, "Det är tänkt att finnas en vapenvila men är de ryska styrkorna som ständigt bryter mot detta. Det är stora svårigheter i regionen och det blir värre för varje dag som går. Brådskande åtgärder måste vidtas för att komma till rätta med detta."

Den tidigare skräddaren sa att han var en av cirka 300 vitryssar som kämpar i området och fruktar att om östra Ukraina annekteras av Moskva, vilket var fallet med Krim 2015, så skulle hans land kunna vara "näst på den ryska radarn".

Han sa: "Detta är den stora oro för många av mina landsmän. De fruktar att om inte en tydlig signal skickas till Putins Ryssland att västvärlden, inklusive EU, inte kommer att tolerera sådan aggression, att Vitryssland kan bli nästa.”

Han fortsatte, "Det finns en fara att detta kommer att bli ett glömt krig så det är viktigt att det hålls på den politiska agendan och att människor i Europa vet exakt vad som pågår där."

I ett tal nyligen sade Mogherini, Europeiska unionens höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, att EU kommer att fortsätta stödja Ukraina på olika sätt.

Mogherini tillade också att EU kommer att fortsätta stödja Ukraina med ett särskilt fokus på tillhandahållande av tjänster till befolkningen, den service som syftar till att förbättra levnadsvillkoren för människorna.

Inför onsdagens debatt i Strasbourg utfärdade EPP, parlamentets största grupp, ett uttalande där det sa: "Vi kan inte låta östra Ukraina bli Europas bortglömda krig.

"Ryssland måste respektera Ukrainas territoriella integritet och suveränitet inom dess internationellt erkända gränser. I plenumsdebatten Vi kommer att uppmana Ryssland att dra tillbaka sina styrkor, ombud och vapen från Ukraina och att hedra vapenvilan.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend