Anslut dig till vårt nätverk!

konst

#Jorn #Munch: Skandinaviens stora artister återförenades i Danmark

DELA MED SIG:

publicerade

on

Didaska VII JORNTvå av Skandinaviens mest kända konstnärer, Norges Edvard Munch och Danmarks Asger Jorn, kommer att firas på en stor utställning i vad som kommer att bli en av höjdpunkterna i Århus 2017 års program för Europas kulturhuvudstad. Utställningen på Museum Jorn i närliggande Silkeborg pågår 11 februari-28 maj. Den kommer att innehålla 45 verk av Munch och mer än 60 av hans danska motsvarighet.

Jorn+Munch-utställningen är resultatet av ett samarbete mellan Museum Jorn och Munchmuseet i Oslo. Arrangörerna hoppas att det kommer att locka tusentals besökare, särskilt från Tyskland där båda artisterna hade några av sina största framgångar.

"Alla här är entusiastiska över utställningen. Det är en unik möjlighet för konstälskare att se en enastående samling med två av Skandinaviens mest populära artister. De hade mycket gemensamt, men träffades aldrig. Vi är stolta över att föra dem samman i Silkeborg och göra dem tillgängliga för en internationell publik”, sa Aarhus 2017 VD Rebecca Matthews.

Kyss på stranden i måneskinnUtställningen belyser i vilken utsträckning Jorn var influerad av Munch, vars mest kända verk är Skriket, samt inspirationen som båda hämtade från skönheten i Skandinaviens landskap. Det lyfter också fram en känsla av släktskap mellan konstnärerna i hur de utforskade kärlek, sex, skönhet, död och sorg i spektakulära målningar och suggestiva träsnitt. I alla deras verk finns en röd tråd av intensitet, vitalitet och kreativitet.

Jorn (1914-1973) discovered Munch (1863-1944) shortly after World War II, when he crossed the border into Norway illegally to experience a memorial exhibition of Munch’s works at the National Gallery in Oslo. He saw Munch’s late works for the first time – an experience that he never forgot and which changed the way he painted. While Jorn never adopted Munch’s methods and motifs, he used them to develop his own artistic idiom.

Jorn+Munch-utställningen är förverkligandet av ett år långt uppdrag av curatorerna Oda Wildhaugen Gjessing och Lars Toft-Eriksen för att återförena Jorn och hans mest betydelsefulla källa. Förutom verk från Munchmuseet och Museum Jorn visar utställningen även målningar inlånade från andra gallerier och privata konstsamlingar.

Utställningen omfattar 17 målningar och 28 tryck av Munch samt 36 målningar och 25 verk på papper av Jorn. Som komplement till utställningen har en rikt illustrerad 250-sidig katalog på norska, danska och engelska publicerats.

Annons

Jorn+Munch-utställningen har fått generöst stöd från: Hennes Majestät Drottning Margrethe II och Hans Kungliga Höghet Prins Henriks Stiftelse, Silkeborgs kommun, AP Møller och hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Knud Højgaards Fond, 15. Juni Fonden, Aage och Johanne Louis-Hansens Fond, Århus 2017 Fonden XNUMX Beckett-XNUMX Fonden: European Capital XNUMX Beckett-XNUMX.

Museum Jorns hemsida 

Mer information
Lars Hamann, kommunikationschef, Museum Jorn, +45 20 14 98 18 [e-postskyddad]

Århus 2017: Europeisk kulturhuvudstad

Initiated in 1985, the European Capital of Culture is an international cultural project that ranks among Europe’s most ambitious. It embodies the richness and diversity of European culture and contributes to greater mutual understanding between the citizens of Europe.

Cities are selected for the title on the basis of a cultural programme that has a strong European dimension, fosters the involvement of the city’s inhabitants and contributes to the long-term development of the area.

Reglerna och villkoren för att vara värd för titeln anges i en Beslutet av Europaparlamentet och Europeiska unionens råd. Århus delar 2017 års titel med Pafos på Cypern.

Beskyddare: Hennes Majestät Drottning Margrethe II av Danmark är kunglig beskyddare av Århus 2017, Europas kulturhuvudstad.

Webbplats och onlineprogram

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend