Anslut dig till vårt nätverk!

Gränsöverskridande säkerhet

Monica Macovei: "Obligatoriska kontroller är avgörande för att säkra våra yttre #gränser"

DELA MED SIG:

publicerade

on

monica_macoveiIdag (16 februari) röstade Europaparlamentet för ökad gränssäkerhet med nya regler som skärper kontrollen av EU-medborgare och tredjelandsmedborgare som reser in i eller lämnar EU. Från och med nu kommer det att vara möjligt att genomföra systematiska datakontroller vid yttre gränser för att identifiera resenärer som återvänder från slagfält eller använder förfalskade eller stulna dokument.

MEP Monica Macovei, som arbetade som huvudföredragande för lagstiftningen och ledde förhandlingarna, var nöjd med det uppnådda resultatet. "Gränssäkerhet är alltid en kompromiss mellan säkerhet, praktisk och integritet, men i mina ögon måste säkerheten komma först. Vi måste ta itu med den ständigt försämrade säkerhetssituationen och sluta återvända utländska krigare vid våra gränser”.

Nya kontroller, utformade för att förbättra säkerheten inom EU, kommer att vara obligatoriska för alla EU-medborgare, deras familjemedlemmar som inte är EU-medborgare och tredjelandsmedborgare. Det nya systemet kommer att använda EU-omfattande databaser så mycket som möjligt vid gränskontroller, särskilt Schengens informationssystem, Interpols databas över stulna eller borttappade resehandlingar och andra europeiska databaser.

Det har funnits en viss oro för att nya systematiska kontroller kan orsaka för långa gränsförseningar för flygplatser. För att möta denna utmaning kommer det att finnas en övergångsperiod på upp till sex månader för flygplatser att anpassa sin luftgränsinfrastruktur, plus, om nödvändigt, ytterligare 18 månader under exceptionella omständigheter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend