Anslut dig till vårt nätverk!

Anslutning

Ledamöternas 2016 reform granskning av #Montenegro och fd jugoslaviska republiken #Macedonia

DELA MED SIG:

publicerade

on

eu-puzzlejpg_20131018105602411Montenegro är det mest avancerade kandidatlandet för EU-medlemskap, som 2016 var tvungen att möta ryska försök att misskreditera sina prestationer, noterade utrikesutskottets ledamöter i tisdagen (28 februari). De granskade också förra årets reformansträngningar i fd jugoslaviska republiken Makedonien och uppmanade den framtida regeringen att öka reformtakten och hålla sig på EU:s spår.

Montenegro

"Montenegro är fortfarande den goda nyheten om västra Balkan som det mest avancerade av kandidatländerna. Som alltid ger resolutionen konstruktiv kritik på områden där vi ser behovet av förbättringar, men noterar framsteg när och där vi ser det. Eftersom Montenegro siktar på att gå med i Nato i år, tror jag att detta är en viktig tidpunkt för dess euro-atlantiska integrationsprocess och det är mycket viktigt att Europaparlamentet tar tillfället i akt att visa vårt starka stöd för den processen, säger föredraganden Charles Tannock. ECR, Storbritannien).

Ledamöterna välkomnar fortsatta framsteg i Montenegros EU-integration och noterar att 26 kapitel har öppnats för förhandlingar och två stängts. Korruption, organiserad brottslighet och mediefrihet förblir dock de områden som är allvarliga problem, konstaterar de i en resolution som antogs med 51 röster för, 6 röster emot och 2 nedlagda röster.

Ledamöterna uttrycker också oro över påstådda försök från Ryssland att påverka Montenegro och destabilisera västra Balkan, vilket framgår av de senaste försöken att misskreditera valet i oktober 2016. De uppmanar EU:s utrikespolitiska chef Federica Mogherini att noga följa de pågående utredningarna av ett påstått kuppförsök.

Denna fråga togs också upp av parlamentsledamöterna i måndags, då de diskuterade Montenegros framsteg med dess utrikesminister Srdjan Darmanovic. Han beskrev intrigförsöket som "en allvarlig sak" och hänvisade till den särskilda åklagarens uttalande om att de bakom komplotten tillhör den ryska underrättelsetjänsten. "Vi måste ha tålamod och ge den särskilda åklagaren tid att lägga fram hans fall i en domstol och försöka hitta svaret inte bara på vem som gjorde jobbet, utan på vem som gav ordern", sa han.

Den före detta jugoslaviska republiken Makedonien

Annons

Resolutionen uppmanar fd jugoslaviska republiken Makedonien att snabbt bilda en ny och stabil regering, stanna på sin EU-integrationsväg och fullt ut åta sig kraftfulla reformer inom områdena rättsstatsprincipen, rättvisa, korruption, grundläggande rättigheter, inrikes frågor och gott grannskap. relationer. När det väl finns påtagliga framsteg i genomförandet av Pržino-avtalet från 2015 och brådskande reformprioriteringar, är Europaparlamentet för att inleda anslutningsförhandlingar till EU, säger ledamöterna i Europaparlamentet.

De beklagar att Skopje fortfarande går tillbaka till reformen av rättsväsendet och beklagar den återkommande politiska inblandningen i utnämningen och befordran av domare och åklagare. Ledamöterna är också oroade över den politiska attacken mot den särskilda åklagarmyndigheten och hinder för dess arbete.

Föredraganden Ivo Vajgl sa: "Det är av yttersta vikt för Makedonien att få en ny regering med gediget stöd inom parlamentet. Efter det första misslyckade försöket att bilda regering bör Makedoniens president gå vidare enligt landets konstitution och i linje med demokratisk praxis och ge mandatet till partiet som kan dra Makedonien ur sin politiska kris.”

Resolutionen om fd jugoslaviska republiken Makedonien antogs med 54 röster mot 8.

Hela kammaren kommer att rösta om två resolutioner i Strasbourg i mars.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend