Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Det civila samhällets organisationer uppmanar EU-länderna att respektera sin gemensamma överenskommelse om att omplacera #migranter

DELA MED SIG:

publicerade

on

flyktingkrisenEkonomiska och sociala kommittén säger att EU måste ändra berättelsen och dela de många goda historierna som ett motgift mot den rädsla och oro som sprids av högerpopulister. Det är oumbärligt för medlemsländerna att hålla fast vid det omplaceringsprogram de själva kom överens om i september 2015. Det är oacceptabelt att nio medlemsländer inte omplacerade några flyktingar. Europa behöver solidaritet för att hantera denna utmaning.
 
Den 3rd Migrationsforum, ett evenemang som organiserats gemensamt av Europeiska kommissionen (EG) och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK), samlade över 200 experter från civilsamhällets organisationer i de 28 medlemsländerna för att diskutera brännande frågor relaterade till migration, till exempel tillgång till grundläggande behov, vidarebosättning, omplacering, familjeförening, skydd av barn m.m.
 
Kommissarie Dimitris Avramopoulos öppnade evenemanget tillsammans med EESK:s ordförande Georges Dassis“Migration is the most challenging and divisive issue in Europe and we need to tackle it with a unified approach. No country, no city, no organisation can deal with it alone. Civil society’s work on the ground and its advice is crucial to successful European migration policy,” sade kommissionären.
 
EESK:s ordförande och tidigare fackföreningsmedlem Dassis påminde deltagarna om att EESK för länge sedan hade efterlyst en asyl- och migrationspolitik med en holistisk, långsiktig och solidaritetsbaserad strategi. “We need to clearly distinguish between refugees and migrants. Regarding refugees, we have not only a moral, but also a legal obligation to welcome them, based on the Geneva Convention.” Ordföranden påpekade att Genèvekonventionen hade upprättats med folket som flydde från det kommunistiska Östeuropa i åtanke, och det var därför “unacceptable that some of those countries in particular were now refusing to take in refugees”.
 
Ändra berättelsen – tala sanning
Reporting from the working groups, speakers emphasised the importance of changing the narrative. With growing disparities in EU societies and precarious life situations, fears and concerns about migration are rising. Bigotry and xenophobia, intimidation and lies are “weaponized” for winning elections. “Migration has become a vote-grabbing issue, widely used by populist right-wing parties,” sa MEP Cécile Kashetu Kyenge, “and we all have to stand up for human dignity.”
 
En syrisk flykting, Muhannad Bitar, was invited to tell the story of his journey to Europe –  a journey during which he experienced violence, fear and loss which hesummed up as follows: “During my journey I’ve seen the best and the worst of Europe".
 
Integration är nyckeln - familjeåterföreningar och tillgång till arbete främjar integration
 
Alla deltagare hävdade att integrationsarbetet måste intensifieras. Det är också avgörande att hantera förväntningarna hos både flyktingar och värdsamhällen. Flyktingar utsätts ibland för giftiga miljöer, särskilt i stora mottagningscenter och flyktingläger. Därför är det en fråga om mänsklighet att påskynda omlokaliseringen. Deltagarna efterlyste också överträdelseförfaranden mot medlemsländer som inte följer 2015 års avtal. EG-representanten lovade att EG inte kommer att tveka att använda sin makt enligt fördragen för att genomdriva den.
 
Familjeåterförening är nyckeln till integration. Deltagarna efterlyste säkra och lagliga vägar för att underlätta det. De betonade också behovet av en mer proaktiv arbetskraftsinvandringspolitik. EESK-ledamot José Antonio Moreno Díaz referred to the problem of labour policy segmentation, calling for a consistent European approach to facilitate migrants’ access to work but also to education and vocational training.  Ms. Kyenge pointed to the demand for low-skilled manual work which many migrants were already engaged in.
 
Den belgiska staden Mechelen som en förebild för framgångsrik integration och ett mångfaldigt samhälle
 
Bart Somers, den prisbelönta borgmästare i Mechelen, delade sin politiska inställning för att göra Mechelen till ett rent, säkert, mångsidigt och sammanhållet samhälle där 128 olika nationaliteter lever tillsammans. De viktigaste ingredienserna var trygghet, att återta gemensamma värderingar och acceptansen av att fria samhällen förändras över tid.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend