Anslut dig till vårt nätverk!

Lantbruk

Undersökningar visar behovet av mer och bättre information om antibiotikaresistens (#AMR)

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Investeringar i ny-Veterinär-AntibiotikaDet finns ett tydligt behov av långtgående faktainformationsprogram på AMR enligt flera aktuella undersökningar om konsumenternas uppfattningar och medvetenhet om antimikrobiell resistens (AMR). Detta pekar på det växande behovet av ökad förståelse och visar att forskningsbaserad information bör vara en av huvudpunkterna i åtgärder för den kommande EU: s handlingsplan för att bekämpa antibiotikaresistens, säger IFAH-Europa.
Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndighetens nyligen publicerade rapport om Uppfattningen om människors hälsa effekter och antibiotika användas till djur inom EU ekon resultaten av kommissionens Eurobarometer om antibiotikaresistens medvetenhet, som visade att kunskapen om medborgare i EU fortfarande är låg. Dessa resultat överensstämmer verkligen med IFAH-Europas medborgarundersökning som genomfördes 2016 och visade att 69% av respondenterna oroar sig för antibiotikaresistenta bakterier från husdjur som överförs till människor och 49% tror att användningen av antibiotika hos husdjur gör antibiotika mindre effektiva för människor. EFSA: s rapport visar att 57% av de tillfrågade sa att de inte fick någon information om antibiotikaresistens under det senaste året och 61% sa att de inte har tillräcklig kunskap om användningen av antibiotika hos odlade djur.
 
Detta förstärker IFAH-Europe tro att informationskampanjer bör vara en väsentlig del av EU: s andra handlingsplan för AMR om vi ska kunna undvika det fall att felaktig information blir normen. När människor ser att icke-vetenskapliga källor för information om sådana komplicerade frågor, vi förlitar oss på de offentliga myndigheterna att se till att de faktiska omständigheterna är tillgängliga, begripliga och har företräde framför ledande eller vaga antaganden, eller extrapolering "fakta" från ett urval av begränsade data.
”IFAH-Europe kommer att peka på att informationsutbyte är en oumbärlig del av handlingsplanen i vårt svar på kommissionens Samråd om möjliga aktiviteter enligt kommissionens meddelande om en handlingsplan för en hälsa för att stödja medlemsländerna i kampen mot antimikrobiell resistens. Djurhälsovårdsindustrin vill aktivt bidra till att tillhandahålla faktiska riktlinjer för utveckling av utbildningsmaterial eller kurser för både veterinärer och jordbrukare om ansvarsfull användning av alla djurhälsoprodukter. Vi är också öppna för att tillhandahålla information för konsumentinriktade informativa kampanjer, säger IFAH-Europas generalsekreterare, Roxane Feller.

Lantbruk

Jordbruk: Kommissionen godkänner ny geografisk beteckning från Ungern

publicerade

on

Kommissionen har godkänt tillägget avSzegedi tükörponty ' från Ungern i registret över skyddade geografiska indikationer (BGB). 'Szegedi tükörponty' är en fisk av karparten som produceras i regionen Szeged, nära Ungerns södra gräns, där ett system med fiskdammar skapades. Dammarnas alkaliska vatten ger fisken en speciell vitalitet och motståndskraft. Det flagnande, rödaktiga, smakrika köttet hos fisken som odlas i dessa dammar och dess fräscha doft utan bie-smak kan direkt hänföras till den specifika saltvattenmarken.

Fiskens kvalitet och smak påverkas direkt av den goda syretillförseln vid sjöbädden i fiskdammarna som skapas på salt jord. Köttet från 'Szegedi tükörponty' är proteinrikt, fettfattigt och mycket smakrikt. Den nya valören kommer att läggas till i listan över 1563 produkter som redan är skyddade i eAmbrosia databas. Mer information online på kvalitetsprodukter.

Annons

Fortsätt läsa

Lantbruk

Kommer ledamöterna att stödja strategin Farm to Fork?

publicerade

on

Denna torsdag och fredag ​​(9-10 september) röstar Europaparlamentets AGRI- och ENVI-kommittéer om deras reaktion på EU: s strategi Farm to Fork. Europaparlamentets kommittéer för jordbruk (AGRI) och miljö (ENVI) röstar om sitt gemensamma initiativbetänkande om Farm to Fork-strategin, som beskriver hur EU siktar på att göra livsmedelssystemet ”rättvist, hälsosamt och miljövänligt” . Ändringarna i betänkandet kommer att röstas om på torsdag.

Sedan förväntas parlamentsledamöter från båda kommittéerna att godkänna sin gemensamma Farm to Fork -strategirapport på fredag ​​och skicka den till kammaren för en slutlig omröstning planerad till början av oktober. De vetenskapliga bevisen visar att EU: s livsmedelssystem för närvarande inte är hållbart och att det krävs stora förändringar i hur vi producerar, handlar och konsumerar mat om vi ska respektera våra internationella åtaganden och planetära gränser. Farm to Fork-strategin, som EU-kommissionen presenterade 2020 som ett centralt inslag i European Green Deal, är en potentiell spelväxlare på detta område. Detta beror på att det bryter igenom silos och sammanför flera politiska initiativ som syftar till att göra livsmedelssystemet mer hållbart.

Trots det har jordbruksintressenter och jordbruksministrar gett Farm to Fork -strategin ett ljummet mottagande. Det beror på att de stöder den fortsatta användningen av syntetiska bekämpningsmedel, gödningsmedel och antibiotika i EU: s jordbruk - trots de miljöskador de gör - och strategin ifrågasätter den utbredda användningen av dessa jordbrukskemikalier. Nu är det över till Europaparlamentet att fastställa sin ståndpunkt om strategin, som kommer att sända en stark politisk signal till EU -kommissionen. Detta är särskilt aktuellt med FN: s livsmedelsmöte om två veckor och den andra upplagan av Farm to Fork Conference i oktober.

Annons

”Ledamöterna kan inte missa detta gyllene tillfälle att stärka strategin Farm to Fork och göra den central för att uppnå EU: s klimat-, biologiska mångfald- och hållbara utvecklingsmål för 2030”, säger Jabier Ruiz, Senior Policy Officer för livsmedel och jordbruk vid WWF: s europeiska politiska kontor. ”Strategin har stor potential att göra våra livsmedelssystem mer hållbara om de genomförs i den skala som behövs. Parlamentet kan nu ge en väsentlig drivkraft för att detta ska hända. ”

Sammantaget måste Europaparlamentets betänkande godkänna ambitionen från strategin Farm to Fork och uppmana Europeiska kommissionen att fullt ut utveckla och utvidga de politiska initiativ som omfattas av strategin. Närmare bestämt anser WWF att det är särskilt viktigt att parlamentsledamöterna stöder kompromissändringar som ber:

Basera den framtida EU -lagen om hållbara livsmedelssystem på den senaste vetenskapliga kunskapen och involvera intressenter från en mängd olika perspektiv för att säkerställa en legitim och inkluderande process. Införa robusta mekanismer för spårbarhet av skaldjur som ger exakt information om var, när, hur och vilken fisk som fångats eller odlats för alla skaldjursprodukter oavsett om den är fångad eller importerad i EU, färsk eller bearbetad.

Erkänn att en befolkningsövergripande förändring av konsumtionsmönster behövs, inklusive att hantera överkonsumtion av kött och ultrabearbetade produkter, och presentera en proteinövergångsstrategi som täcker både efterfrågan och utbudssidan för att minska miljöpåverkan och klimatpåverkan.

Annons

Uppmuntra åtgärder för att begränsa matsvinn som förekommer på den primära produktionsnivån och tidiga stadier av leveranskedjan, inklusive oskördad mat, och sätta bindande mål för minskning av matsvinn i varje led i leveranskedjan. Inför obligatorisk due diligence för leveranskedjor för att säkerställa att EU: s import inte är fri från avskogning utan också från alla typer av ekosystemomvandling och nedbrytning - och inte leder till några negativa effekter på mänskliga rättigheter.

Efter omröstningen på torsdagen kommer AGRI: s ledamöter också att stämpla den politiska överenskommelsen om den gemensamma jordbrukspolitiken, som nåddes i juni. Detta är ett standardförfarande i EU: s beslutsfattande och inga överraskningar väntas.

Fortsätt läsa

Lantbruk

Jordbruk: Kommissionen vidtar åtgärder för att öka kassaflödet till jordbrukare

publicerade

on

EU -kommissionen har antagit en åtgärd som gör det möjligt för jordbrukare att få högre förskott inom den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP). Denna åtgärd kommer att stödja och öka kassaflödet till jordbrukare som drabbats av COVID-19-krisen och av effekterna av ogynnsamma väderförhållanden i hela EU. Vissa regioner har till exempel påverkats djupt av översvämningar.

Åtgärden kommer att göra det möjligt för medlemsstaterna att betala inkomststöd och vissa landsbygdsutvecklingssystem till jordbrukare med högre förskott, upp till 70% (från 50%) av direktstöd och 85% (från 75%) av landsbygdsutvecklingsbetalningar. Skyddsåtgärderna för att skydda EU -budgeten gäller så att betalningarna kan betalas ut en gång kontroller och kontroller har slutförts och från och med den 16 oktober 2021 för direktbetalningarna. Europeiska kommissionen har tillhandahållit stöd till livsmedelssektorn under hela COVID-19-krisen genom ökad flexibilitet och specifika marknadsåtgärder. Mer information här.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend