Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

#China Stramar utlåning på övervakning för att förhindra kapital förskingring

DELA MED SIG:

publicerade

on

0011111fa1560efcc8d80fKinas främsta banktillsynsmyndighet har skärpt tillsynen över onlineutlåning och förbjuder långivare att marknadsföra sina tjänster med information om sina förvaringsinstitut förutom nödvändiga exponerings- och tillsynskrav, skriver Li Ning from People’s Daily. 

The new guideline on online lenders’ fund custody is a latest attempt of China Banking Regulatory Commission (CBRC) to tighten regulation on peer-to-peer (P2P) lending. The watchdog required the industry to pursue a “law-based and inclusive benefits” principle last August.

Den nya riktlinjen kom mitt i ökade efterfrågan på marknaden för standardisering av onlinelånebranschen. Under de senaste åren har fler fall av kapitalförskingring och avvikande fall hittats i P2P-plattformar. Vissa onlinelångivare vilseledde till och med investerarna genom att låna namnen på stora banker i deras kommersiella annonser. Genom att stämpla dessa banker som deras leverantörer av depåtjänster gav de investerarna en missuppfattning om att bankerna kommer att garantera deras investeringsavkastning.

Currently, most of the online lenders have not adopted third-party service of fund deposit and management, the newly-released guideline noted.  It means that customers’ investment and repayment are circulated through the accounts of the lenders, even legal persons or other employees of the platforms.

Vissa byråer har till och med samlat in ett stort antal underliggande tillgångar under konton för ett fåtal låntagare. Efter införandet av de nya reglerna kan onlinelångivarna inte avleda investerarnas pengar till andra ändamål utan de senares tillstånd, eftersom riktlinjen föreskriver att alla onlinelånebyråer måste använda berättigade tredjepartsfinansieringsinstitut för fondförvar.

The requirement is able to keep apart the customers’ capital and the agencies’ own funds, preventing embezzlement by the creditors on a physical basis.  In a bid to ensure an effective implementation of the new rules, the guideline requested that the lenders that have already started their fund custody businesses have to complete registration and system upgrade in six months since the file released.

Besides, the guideline also prohibited commercial banks’ unreasonable charges in the name of deposit and management services. In addition, the responsibilities and obligations of the banks in such services have also been clarified in the guideline, which will ease their concerns and better motivate eligible banks to start the service.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend