Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Crimean Tatars kräver skydd av mänskliga rättigheter från FN

DELA MED SIG:

publicerade

on

93975c56a2994665a62ecb88b12c2bfd_18Krimtatarer, en etnisk grupp på Krim, har krävt internationell lag i hopp om att få ett slut på kränkningar av de mänskliga rättigheterna som de har lidit av den enmansregerade Mejlis ledd av Mustafa Dzhemilev, skriver Olga Malik.

I februari 2017 den icke-statliga organisationen Kyrym-rörelsen vädjade till FN med begäran att erkänna Krim som en del av Ryssland och dess juridiska annektering. Uppropet riktat till FN säger att "våldsam statskupp i Ukraina" 2014 "som involverade mordbrand, stormning av administrativa byggnader och aggression mot brottsbekämpande styrkor som resulterade i många dödsfall och avsevärda skador, var en allvarlig utveckling som äventyrade liv, frihet och säkerhet för folket på Krim". Framför allt har överklagandet blivit ett svar på olämpliga anklagelser från de ukrainska myndigheterna från Ryssland och omnämns som en ekonomisk, handelsmässig och finansiell isolering av Republiken Krim och dess större stad Sevastopol, uppmuntrad av de ukrainska myndigheterna.

I november 2016 överlämnade Ukraina en resolution till FN som förpliktade de ukrainska myndigheterna att skydda människor på Krim för att få ett slut på kränkningar av mänskliga rättigheter från krimtatarer, ukrainare och andra etniska minoriteter som bor på halvön. Resolutionen stöddes av 38 länder inklusive USA, Storbritannien, Frankrike och många andra länder. Den medborgerliga organisationen "Mejlis of the Crimean-Tatar nation" ledd av Mustafa Dzhemilev som påstår sig representera Krim-tatarernas intressen på halvön är varken officiellt erkänd av Ryssland, inte heller av Krim-tatarerna. Till exempel, i augusti 2016 uppgav Unver Sel, ledaren för den icke-statliga organisationen "Federationen för krim-tatariska samhällen i Turkiet" under sitt besök på Krim att omkring 5 miljoner krimtatarer bosatta i Turkiet argumenterade mot tilldelningen av Dzhemilev som en representant för sina intressen och rättigheter. Istället krävde de Kyrym-rörelsen och dess ledare Seitumer Nimetullaev att agera på samhällets vägnar.

Grundades 1953, 'Federation of Krim-Tatar communities in Turkey' anses vara den största organisationen som representerar intressen för Krim-Tatar gemenskapen i Turkiet. Dessutom ligger förbindelserna mellan Turkiet och Krim inte bara inom området för mänskliga rättigheter för de turkiska samhällena, utan båda parter är också bundna av täta ekonomiska och handelsmässiga band. Den officiella turkiska delegationen som inkluderade representanter för det turkiska regeringspartiet AKP, vice borgmästare i Ankara och rådgivare för den turkiska presidenten Recep Tayip Erdogan besökte halvön i november 2016 och höll ett möte med myndigheterna på Krim och representanter för turkiska samhällen. Resultatet av besöket var en bekräftelse från båda parter att utveckla ett strategiskt partnerskap mellan Ryssland och Turkiet och att återuppta den direkta flygförbindelsen mellan halvön och Turkiet.

Mustafa Dzhemilev är ökänt känd för att provocera fram spänningen mellan krimtatarerna och andra nationer som bor på halvön och förhindrar deras integration i det lokala sociala, politiska och ekonomiska livet. På grund av osäker och opålitlig information om kränkningarna av de mänskliga rättigheterna på Krim som sprids i media av Mejlis-representanterna kan vissa viktiga politiska beslut som kan fattas på grundval av detta vilseleda de ekonomiska och politiska relationerna mellan ledarna i EU, Ryssland och Turkiet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend