Anslut dig till vårt nätverk!

Belgien

#Brussels åklagare inleder en utredning om möjliga extremistiska kopplingar till välgörenhetsorganisationer och ideella organisationer

DELA MED SIG:

publicerade

on

brysselNär vi närmar oss årsdagen av Brysselattackerna den 22 mars 2016, när tidigt på morgonen, nästan samtidiga självmordsattacker på Zavantem flygplats och vid Maalbeek tunnelbanestation i EU-kvarteret dödade 32 människor och skadade 300, är ​​ögonen återigen fokuserade på Bryssel. förort till Molenbeek. Det var hem för ett antal av bombplanen som utförde Parisattackerna i november 2015 och har kopplats till cellen som utförde Brysselattackerna i mars 2016. 
 
Åklagaren i Bryssel har nyligen inlett en utredning av 144 av cirka 3308 välgörenhetsorganisationer och ideella organisationer i Molenbeek och angränsande Koekelberg, Jette, Ganshoren och Berchem-Saint-Agathe, för möjliga kopplingar till våldsbejakande extremism och terrorism. 
 
Enligt pressrapporter granskades 1617 organisationer i Molenbeek, varav 51 avslöjar kopplingar till en radikaliserad individ eller individer. Nästa steg är att myndigheter via en rättslig utredning fastställer om någon av dessa är kopplad till våldsbejakande extremister och/eller terrorister.
 
Enligt Belgiens inrikesminister Jan Jambon är målet att säkerställa att terroristnätverk, som kan försöka förbereda potentiella attacker i landet, inte kan skydda sig bakom den välgörande, ideella sektorn. 
 
Det är betryggande att staten genomför en omfattande utredning av välgörenhetsorganisationer och organisationer i allmänhet. Det är inte före tiden. Europeiska regeringar och institutioner har i decennier stött, konsulterat och till och med finansierat vissa grupper vars mål, verksamhet och mål inte nödvändigtvis alltid är i linje med våra liberaldemokratiska värderingar. 
 
Många av dessa grupper är mycket organiserade och strukturerade. Vissa hävdar till exempel att de representerar "det muslimska samfundet" i Europa. Som vi vet finns det inget sådant – snarare finns det muslimska individer från olika etniska, kulturella och geografiskt distinkta bakgrunder, av vilka många säger att de inte känner sig representerade av sådana grupper. 
 
I åratal var europeiska regeringar inte överdrivet oroade över dessa gruppers verksamhet eller faktiskt var deras finansiering kom. Det är allmänt accepterat att finansieringen för vissa av dem kommer från viken – Qatar och Saudiarabien i synnerhet – och ofta åtföljs av ultrakonservativa präster och imamer, utbildade i wahhabi-islamtraditionen och som regelbundet använder undervisningsmaterial som har visat sig för att har extremistiskt innehåll. Faktum är att wahhabi-traditionen främjar en radikal, ultrakonservativ tolkning av islam och anses vara en kraftfull utlösare för extremism över hela världen – ofta kopplad till så kallade terrorismens grogrund. 
 
Islamism, the politicisation of the religion, is one of the driving forces behind the ideology – arguably the source of radicalisation and violent extremism – that can often lead to terrorism and/or recruitment to terrorist organisations. Right-wing extremists and neo-Nazi groups promote a similar radical ideology that can and does lead to violent extremism and terrorist attacks. These two ideologies are flip sides of the same coin, feeding and sustaining one another.
 
We must therefore welcome the Brussels prosecutor’s inquiry into the funding and activities of charities and organisations which are shown to have links with extremists, of all hues and colours. With the increase in all forms of extremism within European societies, it is high time governments across the EU undertook similar investigations.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend