Anslut dig till vårt nätverk!

Anslutning

Ledamöterna välkomnar 2016 reformansträngningar i #Montenegro

DELA MED SIG:

publicerade

on

eu montenegroMontenegro gjorde ytterligare framsteg i sina EU-anslutningsförhandlingar förra året och toppade listan över de mest avancerade EU-medlemsländerna, men korruption och organiserad brottslighet är fortfarande ett allvarligt problem, sade parlamentsledamöterna på torsdagen (16 mars). Ledamöterna lyfter också fram Rysslands försök att påverka utvecklingen i Montenegro, när landet strävar efter euro-atlantisk integration. 

"Montenegro, som alltid, är fortfarande den goda nyheten om västra Balkan. Landets framsteg när det gäller att anpassa sig till EU:s regelverk fortsätter i god hastighet, och vi förväntar oss att se landet formellt gå med i Nato senare i år. Det är viktigt att vi fortsätter att kämpa för den roll som ett EU-medlemskap kan tillföra när det gäller att hålla samman västra Balkan i strävan efter fred och välstånd”, sade rapportören Charles Tannock (ECR, Storbritannien). 

Ledamöterna välkomnar det faktum att 26 kapitel har öppnats för förhandlingar och två har stängts. De uppmanar rådet att "påskynda förhandlingarna" 2017 och Montenegro att påskynda reformtakten.

Ledamöterna är dock djupt oroade över det polariserade inhemska klimatet och bojkotten av parlamentarisk verksamhet från oppositionsmedlemmar, och uppmanar den att avsluta bojkotten och gå med i regeringen.

Dessutom förblir korruption, organiserad brottslighet och ansträngningar för att begränsa mediefriheten områden av allvarlig oro, säger resolutionen, som antogs med 471 röster mot 98, med 41 nedlagda röster.

Ledamöterna uttrycker också oro över påstådda försök från Ryssland att påverka Montenegro och destabilisera västra Balkan, vilket framgår av försöken att misskreditera valet i oktober 2016. De uppmanar EU:s utrikeschef Federica Mogherini att noga följa de pågående utredningarna av anklagelserna om ett försök till statskupp.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend