Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

#EIB: Europeiska investeringsbanken för att hjälpa forskningsorganisationer att få tillgång till finansiering

DELA MED SIG:

publicerade

on

Forsknings- och teknikorganisationer (RTO) spelar en central roll i det europeiska affärslandskapet genom att överbrygga industri och akademi och genom att förnya hela värdekedjan. Det finns dock ett behov av att optimera och komplettera RTO:ers traditionella affärsmodell och finansieringsstrategier med ytterligare modeller som gör det möjligt för dem att framgångsrikt navigera i ett föränderligt finansieringslandskap och utnyttja befintliga affärsmöjligheter. Detta är resultatet av studien "Tillgång till finansiering för forsknings- och teknikorganisationer (RTO) och deras akademiska och industriella partners", som släpptes idag (29 mars) i München. Studien har utarbetats av Innovation Finance Advisory under EIB-gruppens InnovFin rådgivande partnerskap med Europeiska kommissionen.

Werner Hoyer, ordförande för EIB-gruppen, som även inkluderar Europeiska investeringsfonden (EIF), kommenterade: "Denna studie visar att det europeiska offentliga finansieringslandskapet för FoU och innovation förändras snabbt. Även om bidrag är och kommer att förbli en viktig finansieringskälla för RTO:er skapar deras osäkra framtid utmaningar. Detta kan också skapa nya möjligheter, eftersom ny och optimerad affärsmodellering och ökad kunskap och expertis hos finansvärlden kan bidra till att diversifiera finansieringskällorna. En optimerad användning och effektiv hävstång av bidragsfinansiering av RTO:er kan hjälpa till att locka till sig kompletterande källor till avkastningsbaserad finansiering."

Carlos Moedas, kommissionsledamot med ansvar för forskning, vetenskap och innovation, sa: "Det är uppmuntrande att forsknings- och teknikorganisationer aktivt undersöker hela utbudet av tillgängliga finansiella instrument för att diversifiera sina finansieringsalternativ. EU underlättar deras tillgångsfinansiering på olika sätt. Till exempel hjälper InnovFin equity de som strävar efter marknadsdriven innovation genom att överföra offentligt finansierad och utförd forskning till vinstdrivande enheter, inklusive nystartade företag."

Presidenten för EARTO Frank Treppe betonade, "denna studie presenterar en intressant verktygsuppsättning som inbjuder EARTO-medlemmarna och EIB att ytterligare utforska nya sätt att finansiera tekniköverföringen på väg till marknaden. Och vi är glada över att se att en första grupp av EARTO-medlemmar redan ser mycket allvarligt på dessa nya alternativ. Vår utmaning nu blir att följa de olika diskussionerna som påbörjats och att gemensamt ta oss igenom inlärningskurvan. I det nuvarande ekonomiska och politiska europeiska sammanhanget kommer samstämmighet mellan finansieringsinstrumenten för forskning och innovation att vara nyckeln till vår framtid. Sådana gemensamma ansträngningar är språngbrädor i denna riktning: FoI-aktörer som RTO:er är de som skapar synergi genom att använda de olika finansieringsverktyg som står till deras förfogande."

För vissa RTO:er skulle befintliga affärsmodeller kunna optimeras och kompletteras ytterligare för att omplacera en del av den nuvarande verksamheten och, där det är möjligt, införa ett mer kommersiellt och marknadsdrivet tillvägagångssätt. Om RTO:er i allmänhet vill dra nytta av skuldinstrument som komplement till bidragsbaserade finansieringssystem, är en affärsmodell som genererar tillräckligt med kassaflöden för att betala skuld direkt viktig. Dessutom skulle vissa RTO:er kunna utveckla ytterligare kunskap och expertis om projektriskbedömning och potentiella mildrande faktorer för att inrikta sig på den övergripande riskprofilen som passar investeringsvärldens riskaptit, och som sådan förbättra de övergripande "bankability"-utsikterna för sina projekt.

Rapporten rekommenderar att RTO:er ytterligare optimerar användningen av befintliga finansiella instrument totalt sett. Av särskild relevans kan vara de finansiella instrument som föreslås av EIB-gruppen, som har en lång erfarenhet av att tillhandahålla finansiering för att stödja forskning, utveckling och innovation (RDI). I synnerhet har EIB-gruppen och Europeiska kommissionens generaldirektorat för forskning och innovation gått samman med en investering på 25 miljarder euro i InnovFin – "EU-finansiering för innovatörer" och "Europeiska fonden för strategiska investeringar" för att stödja innovativa idéer.

President Hoyer: "Som Europeiska unionens finansieringsarm förstår vi de utmaningar som många RTO:er står inför när det gäller att skaffa finansiering. EIB-gruppen är idealiskt placerad för att hjälpa RTO:er i deras jakt på nya finansieringsmodeller. Vi är redo att bygga vidare på vårt befintliga utbud av finansiella instrument för att leverera råd och produkter som hjälper RTO:er att optimera sina finansieringsmöjligheter. Jag riktar en varm inbjudan till EARTO-medlemmar att kontakta EIB med sina projektförslag och ser fram emot att utveckla vårt engagemang eftersom vi i en gemensam ansträngning försöker få ut innovativa idéer på marknaden.”

Annons

Bakgrund

EARTO är en icke-vinstdrivande internationell förening etablerad i Bryssel, där den har ett permanent sekretariat. Föreningen företräder intressen för cirka 350 RTO:er från hela Europeiska unionen och "FP-associerade" länder (91 direkta medlemmar, av vilka några är föreningar som omgrupperar flera RTOs).

Mer information

Tillgång till finansiering för forsknings- och teknikorganisationer (RTO) och deras akademiska och industriella partner: http://www.eib.org/infocentre/publications/all/access-to-finance-for-research-and-technology-organisations.htm

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend