Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

#Kazakhstan: Almaty s Evangelical Center stödjer landets religiösa harmoni policy

DELA MED SIG:

publicerade

on

Agape Evangelical Center i Almaty stöder idén om religiös harmoni i Kazakstan. Kyrkan har sina egna årliga och söndagssammankomster för gudstjänster, bibelläsningar och böner. 1989, Baikal Dzodziyev och Yuri Shumayev (avbildad) grundade Agape-missionen. Under 1990-talet organiserades flera evangelisationer (uppsökande) i Almaty och Agape Church började sin tjänst i början av 1991, skriver Kamila Zhumabayeva.

”Vårt centrum är en vanlig kristen protestantisk kyrka som har funnits i 28 år nu. Min vän och jag grundade den här kyrkan tillsammans”, delade Shumayev, en senior pastor (pastor) vid Agape Evangelical Centre, med The Astana Times.

De bedrev socialt arbete, hjälpte behövande och vårdhem. Människor var i form av ett "andligt vakuum" vid den tiden, sa han.

”Vi började söka efter andlighet för dem och stötte på olika religioner; på detta sätt hade vår gemenskap bildats. Så har vi växt till en protestantisk rörelse; så småningom Agape Evangelic Center i Kazakstan”, sa han.

Den grekisk-kristna termen "agape" syftar på "kärlek: den högsta formen av kärlek, välgörenhet" och betyder "Guds kärlek till människan och människans kärlek till Gud". Liksom alla protestanter bekänner Agape-kyrkan den apostoliska trosbekännelsen, ibland kallad Symbol of the Apostles (ett tidigt uttalande om kristen tro – en trosbekännelse eller "symbol").

”Vi har en kyrka i Almaty och andra grenar. Vi gör en vanlig gudstjänst, samarbetar med akimat (stadsförvaltningen), gör gott och bedriver välgörenhet och utbildningsarbete och ber för landet, för presidenten som alla andra kyrkor gör, tror jag”, sa Shumayev.

Annons

"Vi är vänliga med andra kyrkor. Vi älskar ortodoxa kristna och de älskar oss också. Vi är lydiga medborgare i vårt land”, tillade han.

Kyrkan brukar anordna en årlig konferens där människor samlas, kommunicerar med varandra i två eller tre dagar, sjunger och läser Bibeln. Varje söndag samlas anhängare på liknande sätt – en gudstjänst som förhärligar deras skapare, läser Bibeln, ber, planerar hur de kan hjälpa de behövande och dricker te tillsammans.

Kyrkan är medveten om internationella religiösa sammankomster i landet, såsom president Nursultan Nazarbayevs lansering av den treåriga kongressen för ledare för världsreligioner och traditionella religioner sedan 2003.

”Vi ber bara och säger att det är bra att sådana här aktiviteter äger rum... Vi tänker positivt på sådana evenemang; tack och lov har det här tillfället pågått i flera år”, sa Shumayev.

Nazarbayev är hänsynsfull när det gäller religiös harmoni [i landet] och låter inte nationell och religiös fiendskap hända, tillade han.

”Därför är vi ödmjuka över att inte bli inbjudna till en sådan happening ännu; kanske blir vi det någon gång. Samtidigt stöder vi denna idé, ber och är glada att Kazakstan genomför dessa evenemang, som många känner till och diskuterar. Jag får till och med höra om detta när jag reser utanför landet. Tack gode gud att vi har så många nationaliteter här som lever i fred tillsammans. Detta är vår presidents förtjänst och att Gud hjälper oss när vi ber”, sa han.

"Jag vill säga tack för möjligheten att samarbeta med myndigheter, lokala akimater och stadsförvaltningar i Almaty. Vi samlas till ett möte där vi pratar om vårt arbete, där vi informeras om planer och lagar. Allt är bra, tillade han.

Protestantismen i Kazakstan är en av kristendomens former i landet. Pentekostalism eller Klassisk Pentecostalism (ursprungligen känd som Revivalist Movement) har det största antalet icke-ortodoxa kristna kyrkor som är officiellt registrerade i landet.

Fyrahundra registrerade samfund var pingstsamfund i början av 2011. Alla religiösa samfund var skyldiga att återregistrera sig av myndigheter på grund av ny lagstiftning året därpå.

Under 2016 omregistrerades 217 pingstkyrkor, 181 evangeliska kristna baptister, 108 presbyterianska och 14 evangelisk-lutherska kyrkor av myndigheterna, enligt uppgifter från det kazakiska ministeriet för religiösa frågor och civilsamhället.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend