Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#Ryssland: Oleg Deripaska slår tillbaka på AP över Paul Manafort-kontakter

DELA MED SIG:

publicerade

on


Den senaste delen av Russiagate-kontroversen som uppslukar USA kretsar kring en ny berättelse som publicerades av AP tidigare i mars. Rapporten påstods bevisa att Paul Manafort, en långvarig lobbyist och kortlivad ordförande för Donald Trumps presidentval, 2005 hade försökt skriva på ett PR-kontrakt med Oleg Deripaska, en av Rysslands rikaste män och ägare till aluminiumföretaget UC Rusal . Med hänvisning till en rad overifierade rapporter och konfidentiella källor hävdade AP att Manafort hade erbjudit sig att främja och "omfokusera" politiken för "Putins regering" i flera västländer som en del av en kommunikationskampanj som godkänts av Deripaska, skriver James Drew.

De brandfarliga anklagelserna ledde till ett våldsamt svar från Deripaska, som slog tillbaka mot AP genom att ta bort annonsutrymme i Wall Street Journal och Washington Post. Genom att kalla rapporten "karaktärsmord", har aluminiummagnaten erbjudit sig att vittna inför kongressen för att motbevisa nyhetsorganisationens påståenden. Deripaska förnekade att ha skrivit på kontraktet och uppmanade nyhetsorganisationen att lägga fram bevis på det arbete Manafort påstås ha gjort för hans räkning.

"Jag har aldrig gjort några åtaganden eller kontrakt med skyldigheten eller syftet att i hemlighet främja eller främja 'Putins regerings' intressen någonstans i världen", skrev Deripaska. Vad mer är, "en faktisk $10 miljoner plus kampanj för att påverka ryska intressen över hela världen skulle lämna några spår, en mängd åtminstone icke namngivna källor, underleverantörer och arbetsresultat". Annars är "ett förmodat förslag om blå himmel (om det ens existerar) från en konsult inte den faktiska grunden för någonting". Allt AP kunde producera var att säga att "arbetet som faktiskt utförs är oklart".

Medan Manafort och Deripaska båda har bekräftat att de samarbetar, insisterade de på att deras affärsrelation endast var inriktad på att tillhandahålla investeringskonsulttjänster. Istället hävdar Deripaska att han sopades upp som "kollateral skada" i den "allt mer gälla och kontroversiella teatern av förbindelserna mellan USA och Ryssland" och att påståendet som den ryska regeringen vände sig till honom för att driva en mediekampanj är orimligt. Intressant nog har Anders Aslund, en väl respekterad senior stipendiat vid Atlantic Council, ställt sig på Deripaskas sida i kontroversen och uttalat "det finns ett antal personer som misstänks vara mellanhänder för Putin, för att inneha tillgångar åt Putin men ingen tror att Deripaska är bland dem."

Kärnan i brevet undertecknat av Deripaska berättar historien om hur Rusal grundades, som svar på AP:s påståenden om att han är "en rysk miljardär nära president Vladimir Putin" som tjänade sin förmögenhet tack vare Kreml. Tycoonen påpekar att han deltog i den våg av privatiseringar som inträffade i början av 1990-talet genom att köpa aktier i ett aluminiumsmältverk i östra Sibirien – när den blivande presidenten fortfarande arbetade på borgmästarens kontor i Sankt Petersburg. Chefen för Rusal instämde också i AP:s påstående att han "köpte tillgångar utomlands på sätt som uppfattades vara till fördel för Kremls intressen", och pekade på det faktum att smältning av aluminium kräver bauxit, som Ryssland har få reserver av. Att lösa problemet, skrev Deripaska, innebar att investera i Guinea, en afrikansk nation som har en tredjedel av världens bauxitreserver.

Det återstår att se hur historien kommer att utvecklas, men som det här senaste avsnittet i Russiagate-kontroversen bevisar, bör händelser tas med en nypa salt.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend