Europaparlamentet har röstat överväldigande för att stödja ett antal röda linjer angående Brexit-samtal med Storbritannien, skriver .

Ledamöterna i Strasbourg, Frankrike röstade med 516 mot 133 för att stödja resolutionen på onsdagsmorgonen, vilket innebär att EU:s enda direktvalda organ nu har fastställt sin officiella förhandlingsstrategi inför brexitsamtal som ska påbörjas.

Parlamentet stödde en plan som kräver en stegvis förhandling och att Storbritannien ska uppfylla sina skyldigheter som EU-medlem tills det hoppar ur blocket med 28 nationer i mars 2019.

Resolutionen förstärkte också röda linjer som kommissionen offentliggjorde förra veckan, inklusive unionens vägran att diskutera ett framtida handelsavtal (FTA) med Storbritannien tills frågor om den första skilsmässan har lösts.

Inför omröstningen beskrev EU:s främsta brexitförhandlare Michel Barnier premiärminister Theresa Mays önskan att skilsmässa och handelsförhandlingar ska hållas parallellt som en "mycket riskabel" strategi.

"Theresa Mays brev strävar efter en snabb överenskommelse men, ärade medlemmar, djävulen kommer helt klart att vara i detalj och de sex månadernas arbete som gjorts hittills pekar på det," sa Barnier.

"En enda finansiell uppgörelse, som ett resultat av Storbritanniens åtaganden gentemot EU, och EU:s åtaganden gentemot Storbritannien, där är din resolution mycket tydlig. Vi försöker inte straffa Storbritannien utan ber helt enkelt Storbritannien att uppfylla sina åtaganden och företag som medlem av EU."

Dessa är de viktigaste röda linjerna i resolutionen:

Annons
  • En övergångsaffär får inte vara längre än tre år.
  • Varje övergångsavtal kommer att verkställas och övervakas av EU:s domstol (EG-domstolen).
  • Brittiska medborgare i EU och EU-medborgare i Storbritannien bör garanteras ömsesidig behandling.
  • Ingen slutlig överenskommelse kan innefatta en avvägning mellan handels- och säkerhetssamarbete.
  • Storbritannien måste följa EU:s miljö- och anti-skatteflyktsregler för att uppnå nära handelsförbindelser efter Brexit.
  • Storbritannien bör betala till EU kostnader som "uppstår direkt från dess utträde."
  • European Banking Authority och European Medicines Agency bör flyttas bort från London.

Labours skugga Brexit-sekreterare Keir Starmer uppmanade premiärminister Theresa May att "reflektera" över riktlinjerna inför samtal som inleds senare denna månad.

"Detta kommer att vara de mest komplexa och viktiga förhandlingarna på decennier och det är viktigt att premiärministern reflekterar över dessa riktlinjer och planer på att bygga allianser och god tro med våra EU-partner", sade han.